Kaza Tespit Tutanağı
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Kaza tespit tutanağı kaç gün içinde teslim edilmeli?
Kaza tespit tutanağının teslim süresi ise 5 iş günüdür. Yani kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde belge sigortaya teslim edilmelidir.
Kaza yaptıktan sonra ne yapılmalı?
Kazada yaralanma veya ölüm varsa 112 aranarak ekiplere durum bildirilir. Kaza sonrasında can ve mal güvenliğinin sağlanması için olay yerinde gerekli tedbirler alınır. Diğer sürücülerin kazaya karışmasının önüne geçilir. Kaza yapan araçların fotoğrafları çekilir ve araçlar trafiğe engel olmayacak yere alınır.
Tutanak tutulursa ne olur?
Tutanak, herhangi bir cezai işlem ya da yaptırım uygulanacağı durumlarda, yaşanan olayın yasalar önünde de tanınabilmesini sağlamak için, gerekli bilgiler kullanılarak düzenlenir. Tutanak düzenlediğinizde, bildirmek istediğiniz olayı kanıtlar nitelikte bir belge elde etmiş olursunuz.
Tutanak süreci nasıl işler?
Olayın ne olduğuyla birlikte olayın nerede yaşandığı ve tarih, saat gibi bilgiler de net olarak belirtilmelidir. Tutanak içerisinde belirtilen olayla ilgili kanıt olarak sayılabilecek deliller varsa bunlar da tutanağa eklenmelidir. Delillerin nasıl elde edildiği bilgisi de tutanakta yer almalıdır.
Doğru tutanak nasıl tutulur?
Eğer tutulan olay için özel bir başlık yoksa sadece “TUTANAKTIR” yazılmalıdır. Tutulan olayın niteliği belirtilmeli ve ayrıntılı bilgiler verilmelidir. Olaya dair detaylı bilgiler tutanakta yer almalıdır ve olaya dair bilgilerin nasıl öğrenildiği de açıklanmalıdır. Olayın yaşandığı yer ve zaman bilgisini içermelidir.
Tutanak kim tutar?
Tutanak, olağan hayatın akışının dışında yer alan, herhangi bir olumsuzluğa yol açan, olayların işleyişini sekteye uğratan olaylar cereyan ettiğinde tutulmalıdır. Örneğin bir iş yerinde, herhangi bir çalışan, işyeri kurallarını çiğnediğinde, işveren tutanak tutar.
Tutanağı imzalamazsa ne olur?
İş kanununda öngörülen bildirimlerin ilgiliye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekmektedir. Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir.