İCRA İFLAS HUKUKU - AZİM HUKUK

Araç Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Araç haciz sorgulama işlemi arabamda haciz var mı, hak mahrumiyeti olan araç bağlanır mı gibi soruların yanıtını bulmanızı sağlamaktadır. Satın alınacak olan ikinci el aracın üzerinde haciz ve rehin olması, vergi borcunun olması, muayenelerinin yapılmamış olması, trafik cezası borcunun birikmiş olması gibi pek çok farklı durum hakkında bilgi almak oldukça kolaydır. E-Devlet üzerinden sorgulama yaparak araba üzerinde haciz veya rehin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Araba hakkında yakalama kararı mevcut ise araç yakalama kararının kaldırılması gerekmektedir aksi takdirde trafiğe çıktığınızda büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Yine aynı şekilde araba üzerinde rehin bulunmaktaysa araç rehin kaldırma işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Araç Üzerindeki Haciz Nasıl Kaldırılır?

Araç haczinin kaldırılması için ilk akla gelmesi gereken yöntem borçlunun borcunu ödemesidir. Borçlu borcunu ödedikten sonra araç üzerinde haciz şerhi koyan icra dairesine başvurarak aracına konmuş olan haciz şerhinin kaldırılmasını talep etmelidir. Bu durumda borçlunun borcunu ödediği tespit edilir ve araçta bulunan haciz şerhi kalkar.

Araç haczinin kaldırılması için bir diğer yöntem ise borçlunun ya da alacaklının icra mahkemesine araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılması için başvurmasıdır. Borçlu ya da alacaklı, araç üzerinde bulunan haciz şerhinin haksız ya da hukuka aykırı olduğunu ileri sürebilir. Mahkeme, borçlunun ya da alacaklının bu talebini inceler ve talebin haklı bulunması durumunda araç üzerindeki haciz şerhinin kaldırılmasına ilişkin haczin kaldırılması kararı verir.

 

 

Hacizli Araç Alınıp Satılabilir Mi?

Alacaklı icra takibi kesinleştikten sonra borçlunun üzerine kayıtlı motorlu araçlara icra dairesi aracılığıyla haciz talebinde bulunabilmekte ve bunu araç üzerine kaydettirebilmektedir. Hacizli aracın alınması ve satılması mümkündür. Ancak hacizli aracı alan kişi, araç üzerindeki haczi de kabul ederek satın almış olur.

 

Araç Haciz Kaldırma Ne Kadar Sürer?

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda ve diğer kanunlarda araç haczi kaldırma süresi ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak icra dairelerinde araç haciz kaldırma süresi 1 ila 3 gün arasında değişkenlik arz etmektedir. İcra daireleri somut olayın özelliklerine göre araç haczi taleplerini değişik sürelerde kaldıracaktır. İcra dairelerinin yoğunluğu, dosya kapsamına göre araç haczi kaldırma süreleri değişecektir.

 

Araç Haczi Kaldırmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Araç haczi kaldırmak için yapılması gereken icra takibinin bulunduğu icra dairesine başvurmaktır. Borç ödendiyse veya satış istenmediği için haciz düştüyse icra dairesinden araç üzerindeki haczin kaldırılması talep edilmesi gerekir çünkü kural olarak icra daireleri talep olmaksızın işlem yapmazlar. Bunların haricinde alacaklı veya borçlu anlaştıysa ya da haciz yanlışlıkla konulduysa yine takibin bulunduğu icra dairesine başvurmak gereklidir.

 

Araç Üzerindeki Haciz Nasıl Kaldırılır?

 

Trafik siciline kayıtlı bir aracı üzerinde haciz bulunan bir kişi, mevcut haczi kaldırmak için belli şartları yerine getirmelidir. Buna göre;

*Borcun ödenmesi

*Hatalı haciz işlemi( sehven konulan kayıt)

*Alacaklı ile anlaşarak borcun sona sermesi

*Haczin süre nedeniyle düşmesi

*Menfi tespit davasının kabulü gibi hallede araç üzerindeki haciz kaldırılabilecektir.

 

TAPU HACİZ KALDIRMA MASRAFI NE KADARDIR?

Hakkınızda başlatılan icra takibi hangi icra müdürlüğünde başlatıldıysa sizin adınıza alanında uzman icra avukatı tarafından icra dosyanız arşivden çıkartılacak ve dosya kapak hesabı yaptırılacak. Dosyada borç mevcut ise mevcut olan icra borcu ödenecek ve dosya kapatılacaktır. İcra borcu ödenmiş fakat tahsil harcı ödenmemişse adınıza ödeme yapılması vetalepte bulunarak icra dosyanızın kapatılması gerekmektedir.

 

Araç Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

 

İCRA İFLAS HUKUKU - AZİM HUKUK
İCRA İFLAS HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir