Deport Kaldırma ve Vatandaşlık Avukatı İstanbul
MİRAS HUKUKU

Miras Davası Nedir?

Miras Davası Nedir?
Kişinin ölmesi durumunda veya gaipliği durumunda mal varlığının yasal mirasçılar arasında paylaşılması hususunda açılan davalara miras davası denir. Hak talep edebilecek mirasçılar kanunda düzenlenmiştir: murisin anne ve babası, eşi ve çocukları, kardeşleri, torunları ayrıca mirasbırakan tarafından atanabilecek atanmış mirasçılardır. Bu kişiler miras paylamışımı konusunda yaşadıkları uyuşmazlıkların çözülmesi amacıyla miras davası açabilmektedirler.

Tapu iptal davası, tenkis davası, istihkak davası, verasetin iptali davası, izaleyi şuyu davası, miras sözleşmesinin iptali gibi durumun özelliklerine göre farklı davalarda uyuşmazlıklar çözüme kavuşturulur. TMK m.514 vd. ölüme bağlı tasarruflar düzenlenmiş olup, açılabilecek olan davalara da ilgili hükümlere de yer verilmiştir. Davanın türüne göre mirasbırakanın yerleşim yerindeki sulh ya da asliye hukukta dava açılacaktır.

 

 

Miras Paylaşımı Davası Neden Açılır?

Miras paylaşımı davası açılırken mirasçıların ortak bir karara varamamaları nedenler arasında yer alır. Mirasçılar anlaşamadıklarında da miras paylaşımı yapılabilmesi için dava açarlar. Bu durumda mirasın paylaşılabilmesi için mahkemeden talepte bulunmuş olurlar. Bu tür bir dava açılacağı zaman mirasçıların görevli ve yetkili mahkemeler aracılığı ile hareket etmesi zorunludur. Mirasın paylaştırılması yönünde talepleri olan mirasçıların davacı taraf olarak diğer mirasçılara dava açması gerekir.

 

Geriye Dönük Miras Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Geriye dönük miras davasına bakma görevi ve yetkisi, açılacak davaya göre farklılık gösterir. Bir başka deyişle, açılacak davanın ne olduğu (tenkis davası, denkleştirme davası, geçmişe dönük kira amacıyla ecrimisil davası), görevli ve yetkili yargı organın tespitinde etkilidir. Şu halde, bahse konu davalara göre hangi yargı organlarının görevli olduğunu sıralayalım:

Tenkis davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi; yetkili mahkeme ise mirasbırakanın yerleşim yeri mahkemesidir.
Denkleştirme davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi; yetkili mahkeme ise mirasbırakanın yerleşim yeri mahkemesidir.
Geçmiş kira bedeli amacıyla açılan ecrimisil davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi; yetkili mahkeme ise davaya konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.

 

Miras Avukatı Neden Önemlidir?

Miras avukatı ile çalışmanın önemi, özellikle gayrimenkul gibi yüksek maliyetli unsurların da devreye girdiği miras hukukunda hak kayıpları yaşamamak için ayrı bir yere sahiptir. Çünkü miras paylaşımları sırasında sıklıkla mirastan mal kaçırma gibi hukuka uygun olmayan hareketlere girilebilir. Mirasta saklı payı olan kişilerin karşılaştığı bu tür durumların hukuka uygun şekilde çözüme kavuşturulabilmesi için miras avukatı önemlidir

 

Miras Kalan Tapuyu Üzerine Alma Nasıl Yapılır?

Mirasın veraset ilamında yer alan mirasçılara intikal etmesine “miras intikali” adı verilir. Miras intikali bedelsiz bir iktisap şekli olup mirasçılardan herhangi birisinin ilgili Tapu Müdürlüğüne bu yönde müracaat etmesi yeterlidir. Mirasçılardan herhangi birisinin müracaatı üzerine miras, mirasçıların tamamına intikal eder. Bu işlemin yapılabilmesi için mirasçılık belgesi yani veraset ilamına gerek duyulur.

Veraset ilamının ardından taşınmazın bulunduğu il veya ilçedeki belediyeye müracaat etmek icap eder. Taşınmaza ait emlak vergisi borcu olup olmadığı ve rayiç bedeli gösterir belge istenir. Şayet emlak vergi borcu varsa öncelikle borç ifa edilmelidir. Sonrasında veraset ve intikal vergi dairesine başvurmak gerekir. Veraset ve intikal vergisi ödenmek suretiyle ilişiğin kesildiğine ilişkin belge istenmelidir.

 

Sık Sorulan Sorular

Torun miras davası açabilir mi
Aile içi miras davası
Miras davası açma ücreti
Avukatsız miras davası
Miras davasında keşiften sonra ne olur
Miras davası en fazla Kaç yıl Sürer
Babadan kalan miras zaman aşımına uğrar mı
Miras davası Kaç yıl Sürer
Miras davalarında avukat ne kadar alır?
Reddi miras ücreti 2024 ne kadar?
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Mirasta anlaşamayan kardeşler ne yapmalı?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul’da deport kaldırma, giriş yasağı iptali ve vatandaşlık başvurularınızda uzman avukat desteğiyle yanınızdayız.