Velayet Davası Dilekçe Örneği 2024-2025 - Azim HUKUK

Velayet Davası Dilekçe Örneği 2024-2025

Velayet Davası Dilekçe Örneği 2024-2025

Eşlerden biri, Türk Medeni Kanunu’nda sayılı boşanma sebeplerinden biri veya birkaçına dayalı olarak ikame ettikleri boşanma davalarında, ergin olmayan müşterek çocuklarının velayetinin kendilerine verilmesini talep etmektedir. Boşanma davası sırasında veya boşanma davası kesinleştikten sonra, ergin olmayan müşterek çocuğun velayetin değiştirilmesini gerektirir esaslı, önemli sebeplerin varlığı halinde, müşterek çocuğun velayeti kendiisine verilmeyen eş, boşanma davası devam ediyorsa iş bu davanın devam ettiğii mahkemeden, boşanma davası kesinleşmişse görevli ve yetkili mahkemeden velayetin değiştirilmesini talep edebilmektedir.

 

 

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi

Velayet davası dilekçe örneği olarak velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi, en fazla kullanılan dilekçe türlerinden biridir. Bir boşanma davasında çocuğun velayetini almayan taraf, 1 yıl sonra mahkemeye başvurarak velayetin değiştirilmesi için dilekçe verebilir. Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesinde velayeti almak isteyen tarafın adı, soyadı, kimlik bilgileri ve adresi ile davalı tarafın adı, soyadı, açık adres bilgilerine de yer verilmektedir. Aynı zamanda dilekçede velayetin değiştirilmesine yönelik gerekçeler ve talepler hukuki mevzuata uygun bir şekilde ifade edilmelidir. Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesinde çocuğun ihtiyaçlarını, bakımını, eğitimini, çocuğun sosyal, psikolojik, ekonomik ihtiyaçlarını kapsayan gerekçelere yer verilmelidir. Bu dilekçede somut deliller ve somut olaylar da yer almalı, aynı zamanda velayeti almak isteyen kişiinin, çocuğun menfaati doğrultusunda çocuğa sağlayacağı imkânlardan da bahsedilmektedir.

 

Velayet Davası Dilekçe Örneği 2024-2025 - Azim HUKUK
Velayet Davası Dilekçe Örneği 2024-2025 – Azim HUKUK

Velayet Davası Dilekçe Örneği

………………. NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

 

DAVACI :

VEKİLİ : Av.

DAVALI :

DAVA : Velayetin değiştirilmesi talepli dilekçedir.

AÇIKLAMALAR :

Davacı müvekkil davalı ile bir dönem evli kaldıktan sonra ………… mahkemesi’nin ……/……. Esas sayılı dosyasında verilen karar ile boşanmışlardır. Bu boşanma sırasında küçük çocukları …………… in velayeti de davalı anneye verilmiştir. Buna dair ilam ektedir.
Ancak daha sonra velayet sahibi davalı anne …………….. adlı şahıs ile yeni bir evlilik yapmıştır. Davalı anne çalışmayıp eşinin geliri ile geçinmektedirler. Davalının şimdiki eşinin de önceki evliliğinden olan çocuklarını mahkeme gerektiği gibi bakmaması yüzünden anneye bırakmış, hatta bu kişi hakkında eski eşi ve çocuklarına şiddet uygulaması nedeniyle 6284 sayılı Yasa kapsamında evden uzaklaştırma tedbiri vermiştir. Kendi öz çocuklarına bakmayan ve kötü davranan üvey babanın davacı müvekkilin çocuğuna bakması beklenemez. Bu durumda davalı anne de çocuğa gerektiği gibi ilgi ve yardımda bulunamayacaktır.
Davacı müvekkilin mesleği ……… olup aylık geliri ……… TL’dir. Sabit iş ve ikamet sahibidir. Müşterek çocuğun hak ve menfaatlerini daha iyi bir şekilde koruyup gözeteceği, eğitim ve barınma gibi imkanları çocuğa daha iyi sunacağı şüphesizdir.
Bu sebeple küçük ………………. in üstün yararı düşünülerek davalı annede olan velayetinin değiştirilerek babaya verilebilmesi için işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : TMK, HMK ve ilgili her türlü yasal mevzuat

DELİLLER : Nüfus kaydı, boşanma ilamları, tanık beyanı ve her tür delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklana nedenler ile;

Davanın kabulü ile, küçük ………………. in velayet hakkının davalı anneden alınarak davacı babaya verilmesine,
Mahkeme masrafı ve vekalet ücretinin de davalıya yükletilmesine,
Karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. ……./……/……..

Davacı Vekili

Av.

 

Sık Sorulan Sorular

Avukatsız velayet Davası Dilekçe Örneği
Avukatsız velayet davası
Avukatsız velayet davası Ücreti
Anlaşmalı velayet değişikliği dava Dilekçesi
Velayet davası açmak için ne gerekiyor?
Velayet davası kaç ay sürer?
Velayet davası açmak kaç TL?
Çocuğun velayetini almak için ne yapmalıyım?
Hangi şartlarda çocuğun velayeti babaya verilir?
Çocuğun velayeti neye göre belirlenir?
Bir hakim çocuğun velayetine karar verirken en çok neye dikkat eder?
Mahkeme çocuğu kaç yaşına kadar anneye verir?
Hangi durumlarda velayet anneye verilmez?
İşi olmayan anneye velayet verilir mi?
Velayet davasında kaç yaşında çocuğa sorulur?
Çocuk isterse velayet değişir mi?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir