İşe İade Davası 2024-2025
İşe iade davası, işveren tarafından geçerli bir fesih sebebi bulunmaksızın gerçekleştirilen fesih sonrası işçinin işe tekrar dönmesini sağlayan hukuki yoldur. Bu dava yoluyla işçi, haksız yere işten çıkartıldığı süreç içerisinde çalışmadığı zamanların zararını tazmin edebilecek ve işine geri dönebilecektir.
İşe iade davası; işverenin, iş güvencesinin düzenlendiği hükme aykırı hareket ettiği durumlarda açılan ve işçinin aynı iş yerinde, aynı koşullar altında tekrar çalışmayı talep ettiği bir dava olarak tanımlanabilir. Ancak bu davanın açılması için bazı şartların gerçekleşmiş olması ve bazı sürelere riayet edilmesi gerekmektedir. İşverenin iş sözleşmesini haksız bir nedenle feshedilmesi halinde işçinin, işverene işe iade talebiyle dava açma hakkı bulunmaktadır. İş Kanunu’nun 20. maddesinde yer alan düzenlemeye göre iş akdinin işveren tarafından sebep gösterilmeden veya gösterilen sebebin geçerli olmadan sona erdirilmesi halinde işe iade davası açabilir. İşveren, bu durumda yapılan feshin haklı bir nedene dayandığını ispatlamalıdır.
İşe İade Davasının Tarafları
İşe iade davasında davacı işçi olmaktadır. İşe iade davasının açılabilmesi için, söz konusu işçinin iş güvencesi korumasında olması şarttır. Bir işçinin iş güvencesi hükümlerinden faydalanabilmesi içinse şu şartların karşılanıyor olması gerekmektedir:
İş yerinde en az otuz işçi çalışması
İşçinin, belirsiz süreli çalışıyor olması
Aynı işverene ait işyerlerinde en az altı aylık kıdeme sahip olunması
Bu şartları karşılayan işçilerin işe iade davası açması mümkün olmaktadır. İş bu davada husumet işverene yöneltilmektedir. Bir diğer ifade ile davada davalı taraf, davacıyı haksız yere işten çıkardığı ileri sürülen işverendir.
İşe iade davası açılabilmesi için işverenin işçiyi haklı bir nedene dayanmaksızın feshetmiş olması. Bir diğer anlatımla işveren işçiyi 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2. Maddesi uyarınca haklı nedenle fesih sebepleri bulunmamalıdır. Önemle belirtmeliyiz ki, feshin geçerli olduğuna dair ispat yükü işverenin sorumluluğundadır. Her iki taraf da iddialarını her türlü delil ile ispatlayabilmektedir. Bu deliller, tanık, kamera kaydı, yazılı beyan, banka hesap hareketleri olabilmektedir. İşe iade davasının görevli mahkemesi iş mahkemesidir. İşe iade davasında arabuculuk için İşverenin yerleşim yeri yahut işin yapıldığı yer arabuluculuk bürosunda görüşme gerçekleşir. İşe iade davasında arabuluculuğa başvuru süresi, feshin kendisine bildirilmesinden itibaren 1 aydır. Arabuluculuk görüşmesinin ne kadar sürdüğünün bir önemi bulunmamaktadır. Arabuluculuk son tutanağının imzalanmasını takip eden 2 haftalık süre içerisinde dava açılması gerekmektedir. Yani işe iade davası açma süresi 2 haftadır.
Sık Sorulan Sorular
İşe iade davası hangi şartlarda açılır?
İşe iade davası kazanılırsa ne olur?
İşe iade davası sonucu kaç maaş?
İse iade nedir?
6 aydan az çalışan işe iade davası açabilir mi?
İşe iade davası kaç ay sürer?
İşe iadede neler talep edilir?
İş mahkemesi kaybedilirse ne olur?
İşe iade davası açan işsizlik maaşı alabilir mi?
İşe iade sonrası kıdem tazminatı hangi ücretten hesaplanır?
6 ay çalışan kaç ay işsizlik maaşı alır?
İşten çıktıktan kaç gün sonra işsizlik maaşına başvurulur?
2024 işsizlik maaşı kaç TL?
İstifa edip işsizlik maaşı nasıl alınır?
İşsiz kaldım nasıl yardım alabilirim?
İş kaybı tazminatı kaç ay alınır?
İşsiz kalırsam kredim ne olur?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.