Kefalet Sözleşmesi 2024-2025
Kefalet sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 581. maddesinde tanımlanmaktadır. Buna göre, kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir. Tanımdan da anlaşıldığı üzere alacaklı, kefil ve borçlu arasındaki hukuki uyuşmazlık gibi sorunlar doğursa da sözleşmenin tarafları alacaklı ile kefil olup, asıl borçlu sözleşmenin tarafı değildir.
Kefalet Sözleşmesi Geçerlilik Şartları
Kefil ile alacaklı arasında hazırlanan kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için kanunda sayılmış şartların sağlanmış olması gerekir. Geçerli bir kefalet sözleşmesi için aranan şartlar şu şekilde sıralanabilir:
Sözleşmeye konu olan borç, mevcut ve geçerli olmalıdır.
Borç doğduğunda veya koşul gerçekleştiğinde hüküm ifade edecek şekilde yapılması da mümkündür. Bu durumda borcun belirli olması şartı aranır.
Sözleşmede kefil olarak yer alacak tarafın fiil ehliyeti bulunmalıdır.
Sözleşme mutlaka yazılı olarak yapılmalıdır.
Sözleşmede kefilin sorumlu tutulacağı azami miktar yer almalıdır. Kefil bu miktar ile sınırlı olarak sorumlu olacaktır.
Kefilin hangi tarihten itibaren sorumluluğunun doğacağına ilişkin kefalet tarihine sözleşmede yer verilmelidir.
Kefilin sözleşmenin tarafı olmasıyla teminat altına alınacak borç belirlenebilir olmalıdır.
Ayrılık kararı, ayrı yaşama hakkı durumları haricinde eşler birbirlerinin rızası ile kefil olabilirler.
Kefalet Sözleşmesinin Özellikleri Nedir?
Kefalet Sözleşmesinin özelliklerine bakacak olursak; öncelikle karşılıklı uygun irade beyanlarına dayanır. Yazılılık esastır, sözlü yapılamaz. Bu husus bir şekil şartı olmakla birlikte geçerlilik şartıdır. Diğer özelliklerine bakmak gerekirse:
İşbu sözleşme tek tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Borç altına giren kefil olandır. Asıl borcun alacaklısının kefalet sözleşmesinde herhangi bir yükümlülüğü yoktur.
Kefil olunan asıl borçlu, kefil olan ise tali nitelikte borçludur. Bunun anlamı; asıl borç ilişkisindeki borçluya yani kefil olunana karşı takip yapılmadan, semeresiz kalınmadan kefil olana başvurulamayacağıdır.
Geçerli bir asıl borç ilişkisi bulunmalıdır. Buna bağlı olarak kefil olanın borcu Fer’i niteliktedir. Asıl borç devam ettiği sürece kefilin borcu da devam etmektedir.
Tarafların fiil ehliyetine sahip olması gerekir.
Kefilin borcu üstlenmesi için asıl borçlunun herhangi bir onayı aranmaz.
Kefalet Sözleşmesi Nasıl Sonra Erer?
Kefaletin kanunen sona ermesi
Kefaletten dönme
Süreli ve süresiz kefaletin sona erme sebepleri
Çalışanlara kefaletin sonra ermesi
Kanunun kefalet sözleşmesine ilişkin 23 maddesinin 10 adedinde oldukça kapsamlı değişiklikler yapılarak, metne yeni hükümler ilave edildiği gibi, 4 yeni madde de ilave edilmiştir.
Böylece, kefalet sözleşmesine ilişkin önceki prensiplerden önemli ölçüde vazgeçilmiştir. Esasen toplumsal kaygılarla yapılan bu ciddi sonuçlar doğuracak değişiklikler çoğunlukla kefil ve borçlunun yararı düşünülerek oluşturulmuş gibi görünmektedir. Ancak, her tepki kanununda olduğu gibi Türk Borçlar Kanunun kefalete ilişkin hükümlerinin yürürlüğe girmesi ile birlikte, uygulamada düzen altına alınmaya çalışılan hususlar, çoğunlukla başka tip hukuki ilişkiler kurulmak sureti ile aşılacaktır.
Kefalet Sözleşmesinde Ehliyet Şartı Var Mı?
Kefalet sözleşmelerinde ehliyet şartı bulunur ancak tam ehliyete sahip olmayan kişilerin de sözleşmelerde yer alması mümkündür. Eğer kişilerin tam ehliyetleri varsa herhangi bir kişinin icazeti olmadan sözleşmeleri hazırlayabilir ve kefil olabilirler. Ancak tam ehliyeti olmayan kişiler için ekstra işlemler söz konusu olacaktır.
Tam ehliyet sahibi olmayan kişiler kefalet sözleşmesi içerisinde yer alması ve kefil olması için eşlerinin yazılı onayı gerekmektedir. Mahkeme tarafından verilen bir ayrılık kararı söz konusu değilse ya da eşlerin yasal olarak ayrı evlerde yaşamasına karar verilmemişse kişilerin sözleşmelerini hazırlayabilmesi için eşlerinden onay alması gerekir. Bu onayı eşler yazılı bir şekilde verirlerse kişi sözleşmede kendine yer bulabilir.
Kefalet Sözleşmesi Örneği
Sözleşme Tarihi
/ /
(El yazısı ile)
…………………’nın …./…./20…. tarihli borç ilişkisinden doğan …………………’ya olan ……………….. TL (Yazı ile Türk Lirası) borcunu ödememesi halinde ……………… (el yazısı ile) azami miktar ile sınırlı olmak kaydıyla mahkeme kararına gerek kalmaksızın yukarıda miktarı belirtilen borcu kefil sıfatıyla ödemeyi kabul, beyan ve taahhüt ederim.
Ad Soyad/İmza
……………
Benzer Sorulan Sorular
Kefalet sözleşmesi nasıl bir sözleşmedir?
Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir. Kefilin borcu, kendi borcudur. Bu borç, borçlunun borcu ifa etmemesi halinde doğacak sorumluluktur. Borç doğar, gereği gibi ifa edilirse sorumlu olunmaz.
Hukukta kefalet ne demek?
Türk Borçlar Kanunu’nun 581. maddesinde “Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Kefalet sözleşmesi nasıl sona erer?
Birincisi asıl borçlunun borcunun dönme tarihinden önce doğmamış olması, diğer koşul ise asıl borçlunun maddi durumunun bozulmasıdır. Bu iki koşulun gerçekleşmesiyle kefalet sözleşmesi kefilin tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilebilir.
Kefalet nasıl iptal edilir?
Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Kefalet sözleşmesini kim imzalar?
Kefalet sözleşmesi metninin kimin tarafından yazıldığı önemli değildir ancak bahsettiğimiz unsurlar (azami miktar, tarih, müteselsil kefalet türü) bizzat kefilin el yazısı ile yazılıp imza atılmalıdır.
Kefalet sözleşmesi alınırken hangi durumlarda eş rızası aranmaz?
Ticari şirketlerin ortak ve yöneticileri tarafından şirketle ilgili olarak verilecek kefaletlerde de eşin rızası aranmamaktadır. Eşin rızasının aranıp, aranmayacağı hususundaki ölçüt burada da kefaletin ticari şirketle alakalı olup olmadığı yönündedir. Eğer kefalet ilişkisi şirket ile alakalı ise; rıza aranmayacaktır.
Borçlu borcunu ödemezse kefile ne olur?
Kefil, konusu para borcu dışındaki borç ilişkilerinde, verme, yapma veya yapmama borçlarında, borcun aynen ifasını sağlama yönünde bir sorumluluk altına girmez. Bu durumda kefil, borçlunun borca aykırı davranışı sonucu oluşan olumlu zararı yüklenmektedir.
Kefalet hangi durumlarda sona erer?
TBK madde 598 uyarınca Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil de borcundan kurtulur. Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.
Verilen kefalet geri alınabilir mi?
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
Kefalet süresi ne kadardır?
Türk Borçlar Kanunu’nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Kefalet çeşitleri nelerdir?
Kefalet türleri şunlardır: 1) Âdi kefalet, 2) Müteselsil kefalet, 3) Birlikte kefalet, 4) Kefile kefalet, 5) Rücua kefalet, 6) Açığa kefalet.
Kefalet nasıl kaldırılır?
Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Sık Sorulan Sorular
Tapuda kefalet ne demek?
Babamın borçlarından nasıl kurtulurum?
Ölen kişinin icra borcu silinir mi?
Kefalet sözleşmesini kim imzalar?
Kefalette eşin rızası nasıl alınır?
Kefalet sözleşmesi ne demektir?
Kefillik borcundan nasıl kurtulurum?
Kefil hapse girer mi?
Kefalet parası geri alınır mı?
Kefalet nasıl sona erer?
Kefalet nasıl iptal edilir?
Kefalet sözleşmesi ne zaman sona erer?
Kefalet sözleşmesi ölümle sona erer mi?
Kefalet sözleşmesi şekil şartı var mı?
Kefalet hangi durumlarda verilir?
Kefalet sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?
Kefalet sözleşmesi alınırken hangi durumlarda eş rızası aranmaz?
Kefillik şartları nelerdir?
Kefalet sözleşmesi nasıl yapılır?
Kefalet ücreti kimden kesilir?
Kefalet ücreti nasıl hesaplanır?
Kefalet parası iade edilir mi?
Kefalet hangi durumlarda sona erer?
Kefalet kaç yıl geçerli?
Kimler kefil olamaz?
Verilen kefalet geri alınabilir mi?
Kefalet ne zaman biter?
Kefalet bir teminat mıdır?
Kefalet işlemi nedir?
Kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir?
Kefaletle nasıl serbest kalınır?
Kefalet sözleşmesi ivazlı mıdır?
Kefalet için özel yetki gerekir mi?
Kefalet nasıl kaldırılır?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.