TRAFİK KAZASI AVUKATI

TRAFİK KAZASI AVUKATI

TRAFİK KAZASI AVUKATI , Ülkemizde her yıl birçok trafik kazası meydana gelmektedir, hem büyük çaplı hem de küçük çaplı olanlar. Bu kazalar neticesinde araçların hasarları, onarımı ve değer kaybı gibi maddi zararlar oluşurken, kazalar maalesef ölüm ve yaralanmalara da yol açabilmektedir.

Trafik kazalarından doğan maddi ve manevi tazminat talepleri ile ilgili işlemler, sigorta şirketlerine yönelik başvurular, sigorta tahkim komisyonu süreçleri ve cezai soruşturma ve kovuşturma süreçleri, trafik kazaları sonucu başvurulabilecek temel hukuki adımlardır. Trafik kazası avukatları, bu süreçlerde müşterilerine rehberlik eder, haklarını korumak için çaba gösterir ve adli süreçlerde destek sağlarlar. Her durumda adil bir tazminatın talep edilmesini sağlamak amacıyla uzmanlık ve deneyimleriyle müvekkillerine yardımcı olurlar.

TRAFİK KAZASI SONRASINDA HANGİ DELİLLER TOPLANMALIDIR?

Aşağıda sayacağımız belgeler mutlaka mahkemeye sunulmalıdır. Böylece yargılama lehe seyredecektir.

  • Trafik kazası tespit tutanağı
  • Karakoldan aldığınız tutanak
  • Sürücünün ve olayın tanıklarının anlattığı ifadeler
  • Alkol raporu varsa mutlaka olmalıdır
  • Kazaya karışmış tüm araçların plakası ve adresi
  • Savcılık iddianamesi
  • Araçların sigorta poliçeleri

 

 

Tazminat şekilleri Nelerdir?

Manevi Tazminat

Araç Maddi Hasar Tamirat Bedeli

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Hurda Bedeli

Araç Pert Bedeli

Ölümlü Kazalardan Doğan Tazminatlar

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Manevi Tazminat

Cenaze Masrafları

Araç Maddi Hasar Tamirat Bedeli

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Hurda Bedeli

Araç Pert Bedeli Maddi

Araç Maddi Hasar Tamirat Bedeli

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç Hurda Bedeli

Araç Pert Bedeli

Yaralanmalı Kazalardan Doğan Tazminatlar

Tedavi Masrafları

Geçici İş Göremezlik Tazminatı

İş Gücü Kaybı Tazminatı

 

 

Yaralamalı Trafik Kazası Tazminat Davasında Hangi Zararlar İstenebilir?

Yaralamalı trafik kazası tazminat davası, maddi ve manevi tazminat davasının bir türüdür. Öncelikle yaralanan kişinin yakınları hiçbir şekilde maddi tazminat talebinde bulunamazlar. Ancak, yaralanan kişi ağır bedensel bir yaralanma veya uzuv kaybına maruz kalmışsa; yaralanan kişinin yakınları manevi tazminat talebinde bulunabilirler.

Yaralanmalı trafik kazası tazminat davalarında tazminat sorumlularından aşağıdaki zararlar talep edilebilir (BK md.54):

Manevi Tazminat: Yaralanan kişinin bizzat kendisinin manevi tazminat isteyebilir. Yaralanan kişinin yakınları ise ancak ağır bedensel bir yaralanma veya uzuv kaybı söz konusu ise manevi tazminat isteyebilirler. Aksi takdirde, yaralının yakınları manevi tazminat talep edemezler.
Tedavi, sağlık ve hastane masrafları
Kazanç kaybı
Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar.
Sürekli iş göremezlik tazminatı
Geçici iş göremezlik tazminatı
Aracın uğradığı maddi zarar

Trafik kazalarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat taleplerinde zaman aşımı süreleri genellikle kaza tarihinden itibaren başlar. Örneğin, Türkiye’de maddi hasarlı tazminat talepleri için genellikle 2 yıllık bir zaman aşımı süresi bulunurken, ölüm durumunda bu süre 15 yıla kadar çıkabilmektedir. Yaralanma halinde ise 8 yıllık bir zaman aşımı süresi uygulanabilir. Manevi tazminat talepleri için de duruma göre zaman aşımı süresi belirlenir. Örneğin, yaralanmalı bir trafik kazasından kaynaklanan manevi tazminat talepleri için zaman aşımı süresi genellikle 8 yıldır. Bu süreler, mağdurun haklarını korumak ve yasal süreçleri yönetmek adına önem taşır.

Ölümlü trafik kazasında ceza ne kadar?

Ağır ceza mahkemelerinde ölümlü trafik cezalarında tutuklanma kararı verilmektedir. 7 yıla kadar hapis cezası uygulanır. Duruma göre bu cezanın süresi değişebilir. Türk Ceza Kanunu madde 85’e göre kusurlu olan taraf olarak bir kişinin ölümüne sebebiyet vermenin cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.

Trafik kazasında birisi ölürse ne olur?

Trafik kazası nedeniyle ölümün vuku bulması halinde, vefat edenin defin, cenaze giderleri, cenazenin taşınması giderleri, yemek giderleri ve diğer giderler maddi tazminata konu olur. Bu tazminat talebi için yapılan masrafların fatura gibi belgelerle ispatlanması gerekmektedir.

Ölümlü Trafik Kazalarında İstenebilecek Tazminat Çeşitleri

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, hak sahipleri;

  • Destekten yoksun kalma tazminatı
  • Tedavi, sağlık ve hastane giderleri
  • Cenaze ve defin giderleri
  • Aracın uğradığı zararın tazminatı
  • Manevi tazminat

isteminde bulunabilir.

 

Trafik Kazası Avukatı Önemi

Trafik kazası avukatının rolü, kazalarda mağdur olanların haklarını korumak ve adil bir tazminat süreci geçirmelerini sağlamak açısından kritik öneme sahiptir. Trafik kazaları genellikle ciddi maddi hasarlar, yaralanmalar ve hatta ölümlerle sonuçlanabilir. Avukatlar, kazaya karışan müvekkillerine hukuki danışmanlık sunar, sigorta şirketleri ile iletişimi yönetir ve gerekirse dava süreçlerinde müvekkillerini mahkemede temsil ederler. Ayrıca, tazminat taleplerini yönetirken zaman aşımı sürelerini takip eder ve müvekkillerinin haklarını korumak için gerekli hukuki adımları atar. Bu sayede trafik kazası mağdurları, yaşadıkları zararların tazmin edilmesini ve adaletin sağlanmasını sağlayacak hukuki destekten faydalanabilirler.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir