Kaçakçılık Suçları Mevzuatı
5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu md.3’te kaçakçılık suçu teşkil eden fiiller düzenlenmiştir. Kaçakçılık suçlarına ilişkin uygulama yapılırken özel bir ceza kanunu niteliği taşıyan Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu’nun genel hükümleri ile beraber değerlendirilir. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, aşağıda ifade edilen kaçakçılık suçları açısından uygulanmaz:
Silah kaçakçılığı suçu,
Uyuşturucu kaçakçılığı suçu,
Kaçak tütün ve alkol üretme suçu,
Kültür ve tarihi eser kaçakçılığı suçu.
Kaçakçılık Suçu Madde Metni
Kaçakçılık Suçları
MADDE 3 – (Değişik: 28/3/2013-6455/54 md) (1) Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.
(2) Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Transit rejimi çerçevesinde taşınan serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, rejim hükümlerine aykırı olarak gümrük bölgesinde bırakan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı, hile ile yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
…
(10) Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın akaryakıt ile tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarısından iki katına kadar artırılır, ancak bu fıkranın uygulanması suretiyle verilecek ceza üç yıldan az olamaz.
…
(16) Tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin taklitlerini imal eden veya ülkeye sokanlar ile bunları bilerek bulunduran, nakleden, satan ya da kullananlar üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(17) Tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri; ilgili mevzuatta belirlenen şekilde temin etmesine rağmen belirlenen ürünlerde kullanmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak yayanlar, bunları alma veya kullanma hakkı olmadığı halde sahte evrak veya dokümanlarla veya herhangi bir biçimde ilgili kurum ve kuruluşları yanıltarak temin edenler, bunları taklit veya tahrif ederek ya da konulduğu üründen kaldırarak, değiştirerek ya da her ne suretle olursa olsun tedarik ederek amacı dışında kullananlar üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(18) (Değişik: 18/6/2014-6545/89 md.) Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan ya da taklit veya yanıltıcı bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri taşıyan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri; a) Ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden, b) Satışa arz eden veya satan, c) Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, tütün mamullerinin etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin kaçak olarak yurda sokulduğunun anlaşılması hâlinde, onuncu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmolunur.
Sigara ve Alkol Kaçakçılığı Suçunda Suçun Unsurları Nelerdir?
Sigara ve alkol kaçakçılığı suçu ve bu suça dair hapis cezası bu ürünlerin gümrüğe tabi tutulmadan ülke içine sokulması veya çıkarılması ile oluşur. Sigara ve alkol kaçakçılığı suçu 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda düzenlenmiştir. Diğer bir ismi ise tütün kaçakçılığıdır.
İlgili kanuna göre, sigara ve alkol kaçakçılığı suçunun konusunu; tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerdir. Suçun konusunu oluşturan seçimlik hareketlerin hepsinin birlikte işlenmesi halinde kişiye tek bir ceza verilir. Yani 200 karton sigara, 2000 adet alkol, 200 kg tütün gümrük işlemlerine tabi tutulmadan ülkeye sokulması halinde; her bir suç konusu eşyada ayrı ayrı ceza verilmez. Tek bir suç işlemiş gibi ceza verilir.
Kaçak Sigara veya Alkol Üretme, Satma, Taşıma veya Satın Alma Suçu
Sigara veya alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması hâlinde, suçun cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır (5607 sayılı K. md.3/18).
Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan ya da taklit veya yanıltıcı bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri taşıyan sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri;
Ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden,
Satışa arz eden veya satan,
Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan,
kişi 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır (5607 sayılı K. md.3/18).
Sigara Tütün Kaçakçılığı Suçu Cezası
Sigara ya da tütün ürünlerinin gümrükten geçirilmeden ülkeye sokan birey, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 20 bin güne bedel olacak şekilde para cezasına çarptırılır. Kaçakçılığı yapılmak istenen ürün gümrük dışında ülkeye girmeye çalışılması durumun da uygulanacak ceza bedeli yarısına kadar yükseltilir. Cezaya ait bilgiler mahkeme kararıyla sanığa gerekçesiyle birlikte anlatılmalıdır.
Gümrük vergilerini bir kısmını ya da tamamını ödemeksizin, aldatıcı davranışlarda bulunup kaçak sigara ya da tütünü ülkeye sokan birey 4 yıldan 10 yıla kadar geçecek sürede hapis cezası ve 20 bin güne kadar para cezasına çarptırılır. Sigara, tütün, alkol kaçakçılığı suçunda kaçakçılık yapılan ürünün bedelinin çok yüksek miktarda tutulması durumun da sanığa verilecek ceza yarısından bir katı fazla olacak şekilde arttırılır.
Sigara Ve Alkol Kaçakçılığı Suçunda Zamanaşımı
Sigara ve alkol kaçakçılığı suçu şikayete tabi suçlar arasında bulunmamaktadır. Herhangi bir şekilde suçun işlendiği savcılık tarafından öğrenildiğinde soruşturma kendiliğinden başlatılmaktadır.
Sigara ve alkol kaçakçılığı suçunun soruşturulması için herhangi bir şikayet süresi belirlenmiş olmamasına rağmen, temel suçun dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır, dolayısıyla suçun işlendiği tarihten itibaren sekiz yıllık süre içerisinde savcılığa bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde dava zamanaşımı süresi dolmuş olacağından suç ile ilgili soruşturma yapılamayacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Kaçak alkol cezası kaç TL?
Alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, etil alkolün piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması suçtur. Suçun failine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilir.
Kaçak içkinin cezası nedir?
Sigara veya alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması hâlinde, suçun cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır (5607 sayılı K. md.3/18).
Tütün kaçakçılığının cezası nedir?
Gümrük işlemlerine tabi tutulmamış kaçak tütün ve makaronların satışa arz edilmesi, 5607 sayılı Kanun’un 3/1 maddesine göre 2-5 yıl arası hapis cezası gerektirir. Kaçak olarak ülkeye sokulmamış dahi olsa bu özelliği bilinerek ticaretinin yapılması 1 ile 3 yıl arası hapis cezası gerektirir.
Kaçakçılık suçunun cezası nedir?
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Alkol cezası sicile işlenir mi?
Trafik cezaları, idari para cezaları gerektirdiğinden sicile işlemez. Bunun yanı sıra alkollü araç kullanan sürücü hakkında “Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak” suçundan işlem uygulanır ve ceza verilirse bu kez alkolden alınan ehliyet bir suç teşkil edeceğinden adli sicil kaydına işler.
Alkol cezası paraya çevrilir mi?
Eğer hapis cezası 30 gün veya daha azsa ve kişi daha önce hapis cezası almamışsa, mahkeme bu cezayı adli para cezasına çevirmek zorundadır (TCK 50/3). Sanık 18 yaşından küçük veya 65 yaşından büyükse ve bir yıl veya daha az süreli hapis cezası verilmişse, bu ceza para cezasına çevrilmelidir (50/3).
Alkolün Yatarı ne kadar?
Alkol testi denetiminde kanında 50 promil ve üzeri alkol bulunan kişi idari para cezasına mahkum edilecek ve ehliyetine el konulacaktır. Promil sınırı özel araç dışında kalan motorlu araçlar için 20’dir.
Kaçak içki hangi kanuna tabi?
Kaçakçılık suçunun konusu olan eşyanın tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde 5607 sayılı kanunun 3/10 maddesi gereği yargılama yapılır.
Kaçakçılık suçu memuriyete engel mi?
Kaçakçılık Suçu Ne Zaman Engel Teşkil Etmez-Ne Zaman Engeldir? Akaryakıt kaçakçılığı, tütün mamulleri kaçakçılığı, havalimanı teknolojik ürün kaçakçılığı gibi eylemler nedeniyle şu anda memuriyetten uzaklaştırılan çok kişi var. Bu kişiler ne yazık ki bir daha asla memuriyete dönemiyor.