Torun miras davası açabilir mi
Torun miras davası açabilir mi? Murisin altsoyu sıfatını haiz bulunan torun miras hakkından kaynaklanan her türlü davayı açmaya yetkilidir. Ancak torunun altsoy sıfatıyla yasal mirasçı olması için üst kolda sağ birinin olmaması şarttır. Dolayısıyla, murisin sağ çocuğu bulunuyorsa torunu miras davası açamaz.
Kardeşler Arası Miras Paylaşımı Davası
Kardeşler arası miras paylaşımı davası, mirasın kardeşler arasında eşit şekilde pay edilmemesi veya kardeşlerden birinin kötü niyetli yaklaşımları gibi hallerde miras hakkı zedelenen kişilerce açılan ve mevcut haksızlığın mahkeme marifetiyle giderilmesini sağlayan davadır. Bu davada avukat tutmak şart olmamakla birlikte, hatalı veya ihmali işlemlerin neden olacağı zararları önlemek ve kısa zamanda hakkın temini adına avukat yardımına başvurmak önemlidir.
Miras davası nasıl açılır?
Miras hukukuna dair çok sayıda dava yer almaktadır. “Miras davası” kavram olarak tek bir dava türünü ifade etmek için kullanılmamaktadır. Miras davalarının bir kısmı mal paylaşımında yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı açılırken bir kısmı da kasıtlı olarak mal kaçırılması üzerine açılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta davanın türünün ne olduğu ve hangi mahkemede açılacağıdır.
Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma)
Muris muvazaası (mirastan mal kaçırma), bir kimsenin mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yaptığı karşılıksız kazandırmaları satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstermesidir. Buradaki temel amaç saklı paylı mirasçılarının ilerde tenkis davası açarak miras paylarını almalarını önlemektir. Yani miras bırakan gerçekte bağışlamak istediği mallarını satış karşılığında devretmiş gibi göstererek mirasçılarının ilerde dava açmasını önlemek istemektedir. Mirastan mal kaçırma davası, muvazaanın dört unsurunun olup olmadığını araştırır:
Görünüşteki işlem (sözleşme),
Muvazaa anlaşması,
Üçüncü kişileri (mirasçıları) aldatma amacı,
Gizli sözleşme.
Ölenin Çocuklarının Mirası Reddetmesi Halinde Miras Torunlara Geçer Mi?
Bu sorunun aynısını şu şekilde de sorabiliriz, babanızın ya da annenizin kendi baba ya da annesinin mirasını reddetmesi halinde siz dedenizin ya da anneannenizin / babaannenizin mirasçısı olur musunuz? Her iki durum da aynıdır. Cevap evettir. Mirasın reddinde, şu unutulmamalı: mirası reddeden kişi, mirasını reddettiği kişiden önce ölmüş gibi sayılır ve kendi mirası da kendisinden sonra öleceklerin mirasları da o şekilde taksim edilir. Bu sebeple, örneğin dedenizin mirasını reddeden babanız, dedenizden önce ölmüş gibi kabul edilir. Dedeniz öldüğünde, babanız onun mirasını reddetmiş olsa da fark etmez, siz dedenizin mirasçısısınızdır. Önemli olan ölenin ölüm tarihinde kimlerin sağ olduğudur. Babanızı ölü kabul ediyoruz, o halde sağ olan sizsiniz ve mirasçısınız.
Resmi Nikahı Olmayan Eşin Miras Hakkı
Eşin miras hakkı elde edebilmesinin en önemli şartı Türk Medeni Kanunu anlamında resmi bir nikah bağı ile eş olmasıdır. Resmi nikahı olmayan kişinin bu bakımdan mirastan hak alabilmesi mümkün değildir. Ancak bu durum muris sağken bazı işlemler ile aşılabilir. Kişi resmi nikahlı olmayan eşini sağken mirasçı olarak atayabilir. Yahut ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb. şekilde onlara muayyen bir mal vasiyetinde bulunabilir. Resmi nikahı olmayan eşin miras hakkı ancak bu şekilde sağlanabilir.