Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi- Azim HUKUK

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi

yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya mavi kart sahibi olan ve bulunduğu ülkede boşanmış olan kişileri ilgilendirmektedir. Aşağıda en son yapılan kanuni değişikliklerle, yurtdışında boşanmış olan kişilerin bu boşanma kararını Türkiye’de nasıl geçerli hale getirebilecekleri detaylı olarak anlatılmaktadır.

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi Nasıl Olur? 5718 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 50. maddesi ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olan “tanıma veya tenfiz” başta gurbette yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımız tarafından oldukça merak edilen bir müessesedir.

Alman Mahkeme Kararı Boşanma İçin Yeterli Mi?

Almanya’da boşanma kararı alınması Türk hukukununun hakimiyet alanına etki etmeyeceğinden bu hali ile Türk vatandaşı ve çifte vatandaş olanların işini görmeyecektir. Yani Türkiye için bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bunun için belirli şartları sağlandığında bu boşanma kararının Türkiye’de de etkili olabilmesi ve nüfus kayıtlarına işlenebilmesi için tanınması (Anerkennung) gerekmektedir.

 

Boşanılan Eş Türk Değil İse Tek Başına Başvuru Yapılabilir Mi?

Boşanılan eş Türk vatandaşı değilse o halde Konsolosluk veya Türkiye’de yetkili Nüfus Müdürlükleri’ne başvurması durumunda yurtdışındaki boşanmasını nüfusa tek başlarına işletebilmektedirler. Fakat Türk vatandaşlarının yurtdışında mahkemede boşandıklarında boşanma kararını Türkiye’deki nüfus müdürlüklerinde tek başlarına işletebilmeleri için belirli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

Başvuran kişinin Türk Vatandaşı olması gerekmektedir.
Boşanılan eşin Türk Vatandaşı olmaması gerekmektedir.
Yurtdışında alınan boşanma kararının kesinleşmiş olması gerekmektedir.
Boşanma kararı ve kesinleşme şerhinin Apostille alınması gerekmektedir.
Boşanma kararı, Kesinleşme Şerhi ve Apostille evraklarının tamamının Noter veya konsolosluk tasdikli olarak yeminli Türkçe tercümelerinin yapılmış olması gerekmektedir.
Nüfus Müdürlüğü, boşandığınız eşinizin pasaport kopyasını veya nüfus cüzdanının yeminli tercümesini de isteyebilir. Aksi durumda boşanma işlemini nüfusa işlemeyebilir ve dava açmanız gerekebilir.
Bu şartları yerine getiren Türk vatandaşları, yurtdışında aldıkları boşanma kararını Türkiye’deki nüfus müdürlüklerinde işletebilirler. Ancak, yasalar zaman zaman değişebileceği için en güncel ve doğru bilgileri almak için Türkiye’nin ilgili konsolosluğu veya büyükelçiliği ile iletişime geçmeniz veya uzman bir hukuk danışmanından yardım almanız önemlidir.

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi İçin Dava

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi için dava açmak isteyen kişilerin dikkate alması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu süreçte izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

İlk olarak, Almanya’da alınan boşanma kararının Türk mahkemeleri tarafından tanınması ve tenfizi için Türkiye’deki yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunulmalıdır.
Dava açmadan önce, Almanya’da alınan kararın orijinal sureti ve Türkçe tercümesi ile birlikte tanıma ve tenfiz talebini içeren bir dilekçe mahkemeye sunulmalıdır. Bu dilekçede, Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi talep edilmelidir.
Dava sürecinde, Türk mahkemesi Almanya’da verilmiş olan boşanma kararının Türk hukukuna uygun olup olmadığını inceleyecektir. Kararın Türk hukukuna uygunluğu mahkeme tarafından değerlendirilecek ve gerektiğinde taraflardan ek belgeler istenebilecektir.
Dava süreci boyunca, avukat desteği almak, başvurunun doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Bu nedenle, uzman bir avukatın yanı sıra tercüman desteği de alınması önemlidir.

Dava Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

– Alman Mahkemesinden alınan boşanma kararının ve kararın kesinleştiğini gösteren ibarenin aslı, Apostil tasdiki,
– Boşanma kararının, kesinleşme ibaresinin ve apostil tasdikinin Türkçe ’ye yeminli tercümesi ve noter veya konsolosluk onayı,
– Tanıma veya Tenfiz dilekçesi,
– Vekaletname,
– Dava açan tarafın Nüfus cüzdanı veya pasaportunun fotokopisi.

 

Tanıma veya Tenfiz kararı verilebilmesi için şartlar nelerdir?

      Tanıma / tenfiz kararının verilebilmesi için bazı ön şartlar aranmaktadır. MÖHUK 50. maddede “Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmlar” ifadesine yer verilmiştir. Buna göre;


Yabancı bir mahkeme tarafından verilmiş ilamın bulunması,

Yabancı mahkeme kararının hukuk davalarına ilişkin olması,

Kararın kesinleşmiş olması aranan ön koşullardır.

Bu ön şartların varlığı halinde davanın esasına girilecek ve MÖHUK m.54te yer alan şartlar aranacaktır. Buradaki şartların üçü tenfiz ve tanıma için ortaktır, tenfizde ek olarak “karşılıklılık” şartı aranmaktadır.

YURTDIŞI TANIMA VE TENFİZ NE KADAR SÜRER?

Tanıma ve tenfiz davaları yargılama süreci uzun süren davalar değildir. Bu davalarda aile mahkemeleri yeni bir boşanma yargılaması yapmamaktadır. Hakim davada sadece kararın yasal olarak taşıması gereken şartları taşıyıp taşımadığına ve kararın Türk kamu düzenine aykırı nitelikte bir karar olup olmadığına bakmaktadır. Bu inceleme sonrasında yasal olarak herhangi bir eksiklik ve aykırılık bulunmadığına kanaat getirilen boşanma kararının tanınması ve tenfizine karar verilmektedir.

 

Eski eş vekaletname vermezse?

Davalı taraf Alman vatandaşı ise, Tebligat Kanunu gereğince dava dilekçesi, mahkeme tensip tutanağı ve uluslararası tebligat evrakları Almanca’ya tercüme edilerek, davalının ikamet ettiği yerdeki yetkili Alman Adli Makamlarına, Türkiye Adalet Bakanlığınca tebliğ edilir. Bu tebligatın yapılması 6-8 ay sürmektedir.

Davalı Türk vatandaşı ve yurtdışında ikamet ediyorsa ona tercüme yapılmadan ikamet yerinin bağlı olduğu Türk Konsolosluğunca tebligat gönderilir.

 

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi- Azim HUKUK
Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi- Azim HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir