CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK

Temyiz ve Temyiz Süreci Nedir?

Temyiz ve Temyiz Süreci Nedir?

Temyiz ve Temyiz Süreci Nedir? Temyiz, istinaf mahkemesinin bozma kararı dışında kalan hükümlerinin hukuki yönden yeniden incelenmesi için bir ceza davasının taraflarına tanınan olağan bir kanun yoludur. Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır. İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş kararların; maddi olay bakımından ve hukukilik yönünden Bölge Adliye Mahkemesi tarafından denetlenmesidir. Temyiz kanun yolunda ise Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına karşı yapılan başvurular incelenir. Kural olarak inceleme yapılırken yalnızca hukukilik denetimi yapılır.
İstinaf mahkemeleri, hukuk ya da ceza dava dosyalarında yer alan ve toplamış olduğu diğer bütün deliller ile birlikte hukuki denetim de yapıp istinaf incelemesi neticesinde karar verir. Temyiz incelemeleri ise, Yargıtay’ın istinaf mahkemesinde verilmiş olan kararı yalnızca hukuki yönden denetlemesi anlamını taşır.

 

Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında temyiz sebepleri aşağıdaki şekilde belirtilir:

Hukuk ya da taraflar arasında olan sözleşmenin yanlış uygulanması
Dava şartına aykırılık yer alması
Taraflardan birinin davasını ispat edebilmek için dayandırdığı delillerin hiçbir geçerli sebep olmaksızın mahkeme tarafından kabul edilmemesi
Çıkan karara yönelik yargılama hatası ya da yargı konusunda eksiklerin olması.
Bu tip nedenlerin bulunması halinde temyiz yolu açık olur. Temyiz sebebi olabilecek konular, usul hukuku ya da maddi hukukun yanlış uygulamalarından kaynaklı sebepleri içerir.

Temyiz süresi olarak kişilere tanınan süre istinaf mahkemesinde verilen kararın tebliğ edilmesinden itibaren geçerli olmak üzere 15 gündür. Kişiler mahkemede bulunuyorsa ve karar yüzlerine okunmuşsa bu durumda süre o tarihten itibaren başlamaktadır. Temyiz Nedir ? Sorduğumuzda bunun bir kanun yolu olduğunu bilmek gerekecektir. Temyiz incelemesi yapılacağı zaman bu durum dosya üzerinden gerçekleşmektedir. Duruşmanın uygun görülmesi için Yargıtay’ın yapacağı incelemede alınacak karar önemlidir. 10 yıl veya daha fazla hapis cezaları için verilen kararlarda duruşma yoluna da gidilebilmektedir. İstinaf mahkemesinin kararı üzerine başlanılan temyiz sürecinin uzunluğu çok fazla merak edilmektedir. Dosyanın bulunduğu ceza dairesinin iş yoğunluğu, arşivde bulunulan dosyaların çokluğu süreyi de elbette etkileyecektir. Bu nedenle bir dosyanın temyiz incelemesine dair kesin ve net bir süre belirtilemeyecektir.

Temyiz Sonucunda Ne Beklenir?

Temyiz, bir mahkeme kararının, üst mahkeme tarafından incelenerek bozulması veya onanması işlemidir. Temyiz süreci sonucunda, kararın ne yönde sonuçlanacağı merak edilmektedir. Temyiz sürecinde, öncelikle belgelerin incelenmesi ve tarafların savunmalarının alınması işlemi gerçekleşir. Ardından, üst mahkeme tarafından karar verilir. Temyiz itirazı sonucunda, kararın ya onanması ya da bozulması beklenir. Eğer itiraz kabul edilirse, mahkeme kararı bozulabilir. Eğer itiraz reddedilirse, mahkeme kararı onanır. Temyiz sürecinde alınan karar, kesin ve nihai olup, taraflar üzerinde bağlayıcıdır.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK
CEZA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir