KİRA HUKUKU - AZİM HUKUK

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye taahhütnamesi kiracının kiralayana kiraladığı taşınmazı belli bir tarihte boşaltacağı yönünde verdiği yazılı beyandır. Bu beyan bizzat kiracı tarafından imzalanır. Kiracının yakınları ya da üçüncü bir kişi bu taahhüdü veremez. Taşınmaza ait boşaltma tarihi de tahliye taahhütnamesinde yer alır. Boşaltma tarihi spesifik olarak gün ay şeklinde ya da sadece ay olarak ifade edilebilir. Taahhüdün düzenlendiği tarih kira kontratı yapıldıktan sonra olmalıdır.

Tahliye Taahhütnamesinin Şartları Nelerdir?

İlamsız icra takibi yoluna başvurmak için, Kanun’da bir süre kabul edilmiştir. Kiralayan, kira süresinin sona ermesinden sonra sözleşmeyi yenilemek istemiyorsa, kira süresinin tamamlanmasından itibaren bir ay içinde icra dairesine başvurup, kiracının tahliyesi için takip yapmalıdır (İİK M.272/1). Bu süre hak düşürücü nitelikte olduğundan icra mahkemesinin bunu kendiliğinden gözetmesi gerekir.

Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları:

Tahliye taahhütnamesi yazılı olmalıdır.
Tahliye taahhütnamesi kiracı tarafından veya yetkilendirdiği temsilcisi tarafından verilmelidir.
Taşınmaz aile konutu niteliğinde ise tahliye taahhütnamesinin her iki eş tarafından imzalanması gerekmektedir.
Tahliye taahhütnamesi kişinin özgür iradesine dayanmalıdır.
Taşınmazın boşaltılacağı tarih taahhütnamede belirtilmiş olmalıdır.
Tahliye taahhütnamesi kiralanan taşınmazın kiracıya tesliminden sonra alınmalıdır.

Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Süresi

​Tahliye taahhütnamesi tarafların özgür iradesiyle imzalaması gereken yazılı bir belge olup, tarafların yine özgür iradesiyle evin belirlenen tarihte boşaltılacağına ilişkin anlaştıklarını gösteren bir belgedir. Tahliye taahhütnamesi ile kira uyuşmazlıkları daha hızlı çözümlenebilmekte ve sonuca ulaşmaktadır. Tarafların bu belgeyi imzalarken dikkatli olmaları ve boş bir belgeye imza atmamaları ileride yaşanabilecek olası uyuşmazlıklarda hak kaybına uğramalarını engelleyecektir.

​Taraflar tahliye taahhütnamesini kira sözleşmesini yaptıktan sonra ve kira sözleşmesini feshetmeden önce imzalamış olmalıdır. Aksi halde bu belge geçersiz sayılacak ve dayanak haline getirilemeyecektir.

Tahliye Taahhütnamesi Var Kiracı Çıkmıyorsa Nasıl Çıkarılabilir?

Bir kira ilişkisinde tahliye taahhütnamesi varsa ve bu taahhütname kapsamında belirtilen gün gelmişse kiracı evi tahliye etmelidir. Buna rağmen kiracı evde kalmaya devam ediyorsa ev sahibinin başvurabileceği iki farklı yol mevcuttur. Ev sahibi, dilerse taahhütnamedeki tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açabilir. Bunun yerine, dilerse aynı süre içinde kiracının evi tahliyesine yönelik icra takibi başlatmayı da tercih edebilir.

 

Tahliye Taahhütnamesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açık ve Net İfadeler: Taahhütnamede boşaltılacak tarih ve diğer şartlar açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Belirsiz ifadeler, ileride hukuki sorunlara yol açabilir.
İki Tarafın İmzaları: Hem kiracı hem de ev sahibi taahhütnameyi imzalamalıdır. İki tarafın da onayı, belgenin geçerliliği için önemlidir.
Noter Onayı: Hukuki geçerliliğin arttırılması için taahhütnamenin noter onaylı olması tavsiye edilir. Noter onayı, belgenin daha güçlü bir delil olarak kabul edilmesini sağlar.

 

Tahliye Taahhütnamesine Dayalı Dava Yolu İle Tahliye

Kiraya veren tahliye taahhütnamesine dayalı olarak tahliye işlemini dava yolu ile gerçekleştirme yetkisine sahiptir. Taşınmazın tahliye edileceği tarihten itibaren 1 ay içerisinde Sulh Hukuk mahkemesinde tahliye davası açılması gerekir.

 

Tahliye Taahhütnamesi Noterden mi Olmalı?

Tahliye Taahhütnamesi düzenlenirken noter şartı aranmaz. Ancak belgenin noter aracılığıyla düzenlenmesi gerek kiracıya gerekse kiraya veren için ispat kolaylığı sağlayacaktır. Ancak noterde düzenlenecek taahhütnamede ücret unsurunun olacağı unutulmamalıdır.

 

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

KİRA HUKUKU - AZİM HUKUK
KİRA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir