İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası
İş Kazası Nedeniyle Tazminat Davası, İş kazası işçinin çalışmakta olduğu, işverene ait olan işyerinde işin yürümesi için çalışırken, işe giderken veya işyeri dışında işyeri ile ilgili faaliyetleri yerine getirirken kaza geçirmesidir. İş kazası sonucunda tazminat davası açılabilir.
İşçinin iş yerinde yaralanması veya ölmesi halinde iş kazası tazminat davası ne kadar sürer sorusu meydana gelmektedir. İşveren bu durumda iş kazası tazminatı ödemek zorundadır. Bunun için maddi ve manevi olmak üzere iki tür iş kazası tazminat talebinde bulunulabilir. Kanuna göre iş kazası nedeniyle açılan tazminat davalarının süresi 450 gündür. Bir dava ortalama 15 ay içerisinde tamamlanır.
Kazanın iş kazası olarak değerlendirilebilmesi için:
Kaza geçiren işçi sigortalı olmalı
Sigortalı işçi 5510 sayılı kanunun 13. Maddesinde gösterilen durumlara göre kazaya uğramış olmalı
Kazada illiyet bağı kurulabilmeli
İşçi kaza neticesinde bedensel veya ruhsal açıdan bir zarar doğmuş olmalıdır.
İş Kazası nedeniyle tazminat davası (maddi-manevi) 4857 sayılı İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda düzenlenmiştir.
İşçinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilmesi için, ve iş kazasının mevcut olabilmesi için;
İşçi
İşveren
İş kazası
Hallerinin mevcut olması gerekmektedir.
Belirli bir iş yerinde çalışan işçi, işveren adına hareket ediyorken ve çalışması sebebiyle iş kazası geçirebilir. Burada İş Kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat hakkı doğmaktadır.
İŞ KAZASI SAYILAN HALLER NELERDİR?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13. Maddesine göre iş kazası sayılan ve iş kazası tazminat davası açılabilecek haller şunlardır:
İşçinin işverene ait işyerinde bulunduğu sırada uğradığı her türlü bedensel veya ruhsal zararlar iş kazası sayılır. İşçinin ne şekilde yaralandığı veya öldüğünün önemi yoktur. İşçinin maruz kaldığı olay işyerinde gerçekleşmişse, iş kazası olarak kabul edilir ve tazminat davasına konu edilebilir.
Bir işverene bağlı olarak çalışan işçinin görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda işçinin maruz kaldığı fiiller iş kazası olup tazminat davasına konu olabilir.
İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle işçi kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle gerçekleşen her türlü olay iş kazası olarak tazminat davasına konu olabilir.
Emziren kadın işçinin, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda maruz kaldığı kazalar iş kazasıdır.
İşçinin, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen her türlü kaza iş kazasıdır. Uygulamada, bu tarz kazalara trafik iş kazası denilmektedir.
İş Kazasının Şartları Neler?
Kaza geçiren işçinin sigortalı olması gerekmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde 13’te sayılan hallerden birinde meydana gelmiş olması gerekmektedir. Kaza sonucunda fiziksel veya psikolojik olarak bir zararın meydana gelmesi ve kazayla meydana gelen zarar arasında bir bağ bulunması gerekmektedir.
İş Kazasında Hangi Davalar Açılır?
İş kazası sonrasında maddi ve manevi tazminat davaları açabilirsiniz. Maddi olarak açabileceğiniz davalar şöyledir;
İş kazası sonrasında yapılan tedavi giderleri
İş kazası sonrası belirli bir süre çalışılmadığı için ortaya çıkan maddi zarar
İş kazası sebebiyle sürekli iş göremezlik nedeniyle oluşan gelir kaybı
İŞ kazası sebebiyle ölüm durumunda yakınlarının açabileceği destekten yoksun kalma tazminatı
İŞ KAZASINA BAĞLI TAZMİNAT DAVASI AÇMA SÜRESİ NEDİR?
İş kazası sebebiyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında zamanaşımı genel hükümlere tabidir. İş kazasına bağlı olarak açılacak tazminat davalarında zamanaşımı, iş kazasının gerçekleştiği günden itibaren 2 yıl ve herhalde 10 yıldır. Bu sürelerin sona ermesiyle birlikte iş kazasına bağlı olarak yapılacak tazminat talepleri zamanaşımına uğrayacaktır. İş kazasında kesin maluliyet raporunun öğrenildiği günden itibaren de 10 yıllık zamanaşımının başlayacağı hukukumuzda kabul edilmektedir.
İş Kazası Davasında Maddi Tazminat
İşveren kusurlu davranışıyla neden olduğu iş kazası sonucunda ortaya çıkan zararı tazmin etmekle yükümlüdür. İş kazası nedeniyle maddi tazminat davasında Türk Borçlar Kanunu’nun haksız fiile ilişkin tazminat hükümleri uygulama alanı bulmaktadır. Buna göre ölüm veya bedensel zarar halinde işçi ve işçinin yakınları tarafından iş kazası tazminat davasında talep edilebilecek maddi tazminat kalemleri TBK’nın 53 ve 54. maddelerinde düzenlenmiştir.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
İş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarında görevli mahkeme, İş Mahkemesidir. İş Mahkemesi bulunmayan yerlerde yer alan Asliye Hukuk Mahkemesi, bu davaya İş Mahkemesi sıfatıyla bakar.
İş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarında yetkili mahkeme ise, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunumuzun 6. maddesi gereği:
Davalı gerçek veya tüzel kişinin(işveren veya diğer sorumlular), davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi,
İşin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesi,
Davalı birden fazla ise(Örneğin birden çok işveren mevcut ise) bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.