Tebligat Nedir? Tebligat herhangi bir idari kurum, mahkeme ya da diğer yetkili kurumlar tarafından düzenlenen belgelerin ilgili kurumlara ulaştırılmasıdır. Tebligat göndermeye yetkili kurum ya da kişiler baroya kayıtlı avukatlar, valilikler, belediyeler, noterler, adliyeler, Sosyal Güvenlik Kurumları, Vergi daireleri gibi kurum, kuruluş ve kişilerdir.
Tebligat türleri, yapılış şekline, konusuna, tebligatı gerçekleştiren kişilere veya kurumlara ve yapıldığı yere göre çeşitlilik göstermektedir.
Bu türler dört ana kategoride sıralanabilir:
Yapılışına göre tebligat,
Konusuna göre tebligat,
Tebligatı gerçekleştiren kurum veya kişilerin niteliğine göre tebligat,
Yapıldığı yere göre tebligat.
Bu hukuki süreç, vatandaşların ve işletmelerin haklarını korumak, yasal işlemleri gerçekleştirmek ve mahkeme süreçlerini yönlendirmek için kullanılır. Tebligatın çeşitleri, belgenin türüne, hukuki işleme ve yerel yasal düzenlemelere bağlı olarak değişebilir.
Genellikle tebligat çıkarmaya yetkili kişi ve kurumlar şu şekildedir:
Baroya bağlı avukatlar
Noterler
Valilikler
Belediyeler
Adliyeler
SGK
Vergi Daireleri
Bunun dışında birçok kurum ve kuruluş, ilgilere tebligat gönderebilir.
Tebligat Yapılabilecek Kişiler Kimlerdir?
Tebligat yapılacak kişi, muhatap olarak adlandırılır. Tebligat, kural olarak muhatabın kendisine yapılır.
Muhatap gerçek veya tüzel kişi olabilir. Gerçek kişilere tebligat, muhatabın adresinde bulunmaması durumunda aynı konutta oturanlar veya hizmetçilere yapılabileceği gibi, belirli bir yerde meslek veya sanatını icra eden kişilere de aynı yerde çalışan memur veya işçilere yapılabilir.
Adliyeden Yazı Gelince (Tebligat) Ne Yapmalıyım ?
Tebligatın üzerinde, tebligatın size kim tarafından ne için gönderildiğinin bilgisi vardır. Tebligat üzerinde yazan bilgilere göre, en kısa sürede harekete geçmeli, gerekli yerlere başvurmalısınız. Eğer bu tebligat size bir mahkemeden gelmiş ise bu mahkemenin bulunduğu adliyeye gidip hukuki hak ve yükümlülüklerinizi öğrenmelisiniz.Bu durumda tebligatı atmayıp, muhafaza etmelisiniz.
Tebligata İtiraz Etmek Mümkün müdür?
Tebligatınız size ulaştığında, mağdur durumda olduğunuzu veya haksızlığa uğradığınızı düşünebilirsiniz. Dolayısıyla, bu durumda itiraz etme hakkınız mevcuttur. Fakat, bu nokta itirazın geçerli olması için, gerekli şartları sağlamanız ve itiraz süresini geçirmemeniz gerekir.
İlgili Adreste Kimsenin Bulunmaması veya Tebligatın Alınmasından Kaçınılırsa Ne Olur?
Görevli memur bu gibi durumlarda tebligatı ilgili muhtarlığa götürür. Tebligatın muhtarlığa verildiğine ilişkin kapıya ihtarnameyi yapıştırır. Görevli memur orada bulunan herhangi bir komşuya da haber verir. Böylelikle tebligatın muhtarlığa verildiğine ilişkin ihtarnamenin kapıya yapıştırılması ile tebligat tebliğ edilmiş sayılır. Kapıya ihtarname yapıştırılmaması usulsüz tebligat olur.
Usulsüz tebliğ işlemini öğrenen muhatabın, bu tebliği öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde şikayet yolu ile tebligatın usulsüzlüğünü Tetkik Mercii önüne getirmesi gereklidir. Ayrıca, işin önemli yönü, yine öğrenme tarihinden itibaren kanuni süresi içinde, alacaklının seçtiği takip şekline göre, borçlu ait olduğu mercie itirazlarını da bildirmek zorundadır. Aksi halde takip kesinleşir. Bir başka deyişle, tebligatın usulsüzlüğünün şikayet edilmesi, itiraz süresinin işlemesini durdurmaz.
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.