MİRAS HUKUKU

Mirastan Feragat Sözleşmesi

Mirastan Feragat Sözleşmesi, mirasbırakan ile gelecekte muhtemel mirasçı olan kişi arasında ivaz karşılığında veya karşılıksız olarak miras hakkından tamamen veya kısmen vazgeçmesini içeren bir sözleşmedir. Mirastan tam feragat halinde, kişi mirasçılık sıfatından tamamen vazgeçmektedir.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mirastan feragat sözleşmesi, yazılı olarak yapılmak zorundadır. Sözlü olarak yapılamaz.

Sözleşmesinin geçerli olabilmesi için, söz konusu sözleşmenin resmi bir makam önünde yapılması gerekmektedir.

Sözleşmelerine ilişkin olarak en sık düşülen hatalar:

Mirastan feragat sözleşmesinin mirasın reddi işlemi ile karıştırılması,
Mirastan feragat sözleşmesinin mirasçılıktan çıkarma işlemi ile karıştırılması,
Mirastan feragat sözleşmesinin miras taksim sözleşmesi ile karıştırılması ve mirasbırakanın altsoyu arasında mirasbırakan olmaksızın imzalanması,
65 yaşından büyük olan mirasbırakan veya mirasçı için devlet hastanesi psikiyatri bölümünden “akıl sağlığı yerindedir”/”hukuki işlem yapma ehliyeti vardır” şeklinde akıl sağlığına dair rapor alınmaksızın işlem yapılması,
Şekil şartlarına uymayacak şekilde adi yazılı veya el yazılı olarak mirastan feragat sözleşmesi yapılması

 

 

Nasıl Yapılır?

Miras sözleşmelerinden biridir ve bu nedenle Türk Medeni Kanunu’nun 545. maddesi gereğince noter huzurunda resmi bir vasiyetname şeklinde düzenlenmelidir. Mirası reddetmek gibi, mirastan feragat etmek için belirli bir süre sınırlaması, hak düşürücü süre veya zamanaşımı bulunmamaktadır.

 

Türleri Nelerdir?

İki farklı türe sahiptir. Bunlar ivazlı ve ivazsız şekilde geçmektedir.

İvazsız yani karşılıksız feragat sözleşmesi, mirasçının henüz miras bırakan kişi hayattayken, herhangi bir anlamda karşılık almaksızın yasal hakkından vazgeçmesini kapsar. İmzalayan kişi miras bırakan taraftan bedel almadan muhtemel ya da müstakbel mirasçılık sıfatından feragat eder. Dolayısıyla miras bırakan vefat ettikten sonra herhangi bir şekilde hak talebinde bulunamaz.

İvazsız olması nedeniyle miras bırakandan gelen bir boş yükümlülüğü bulunmaz. Mirasın paylaşımı ise ilgili şahıs vefat ettikten sonra hak sahibi mirasçılar arasında paylaşılır. Aralarında feragat eden kişi yer almaz.

İvazlı mirastan feragat sözleşmesinde ise bir karşılık bulunmaktadır. Bu mal ya da para şeklindedir. Mirasçılık durumundan vazgeçmesi adına belirli bir miktar alır. Dolayısıyla sözleşmenin yapılmasıyla beraber mirasçıya bedel ödeme borcu yer alır.

Vekil Aracılığıyla Yapılabilmesi Mümkün Müdür?

Mirastan feragat sözleşmesi yapabilme hakkı kişiye sıkı surette bağlı bir haktır. Bu nedenle mirastan feragat sözleşmesi temsilci ile yapılamayacak bir iştir ve kişinin bizzat kendisi miras sözleşmesi yapılırken orada bulunmalıdır. Dolayısıyla mirasçı yerine bir başkası yahut miras bırakan yerine temsilcisinin işbu sözleşmeyi yapmaya yetkisi yoktur.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

MİRAS HUKUKU
MİRAS HUKUKU

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir