Göçmen Kaçakçılığı Suçu, Göçmen kaçakçılığı yapan kişiler genel olarak maddi yollardan kazanç sağlamak için bu yolu tercih ederler. Bu kişiler Türkiye’ye yabancı kişileri yasadışı yollar ile getirirler ya da Türkiye’de bulunan kişileri yasadışı yollar ile yabancı ülkelere götürürler. Göçmen kaçakçılığı suçu bilerek ve isteyerek yapılan bir suçtur.
Göçmen kaçakçılığı suçu kanunun sistematiği bakımından uluslararası suçlar kısmında düzenlenmiştir. Suçun hangi kısımda düzenlendiği, suçu incelerken korunan hukuki değerin tespiti bakımından önem arz etmektedir.
Göçmen kaçakçılığı suçu şartları oluştuğu takdirde kanun tarafından fail ya da failler cezalandırılır. Suçun oluşmasında maddi menfaat elde etme amacı güdülmesi yeterli olurken maddi menfaatin elde edilmiş olup olmadığına bakılmamaktadır.
Vatandaş olmayan bir yabancı ülkeye sokulmuş olmalıdır.
Ülke vatandaşı ya da yabancı bir kişinin ülke dışına çıkarılması söz konusu olmalıdır.
TCK’nun 79. Maddesine göre göçmen kaçakçılığı suçu;
– Bir yabancıyı yasal olmayan yollarla ülkeye sokmak,
– Bir yabancının yasal olmayan şekilde ülkede kalmasına imkan sağlamak veya
– Türk vatandaşı ya da yabancının yasal olmayan yollarla yurt dışına imkan sağlamak
Suretiyle işlenir.
Cezası ne kadardır?
Türk Ceza Kanunu’nun 79. maddesinin 1. fıkrası uyarınca basit göçmen kaçakçılığı suçunun cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezasıdır. Ayrıca 79. maddenin 4. fıkrasına göre tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilmektedir.
TCK 79. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre;
(1) Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan;
a) Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan,
b) Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan,
Kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.
Şikayet Süresi Ne Kadardır?
Bu suç tipi şikayete bağlı değildir. Şikayet aranmaksızın Re sen soruşturma ve kovuşturma yapılacaktır. Bu nedenle göçmenlerin şikayetçi olması veyahut sonradan şikayetten vazgeçmesi halinde açılan kamu davası düşmez.
Suçun Manevi Unsuru
Göçmen kaçakçılığı suçunun manevi unsuru kasttır. Ancak bu suçun oluşabilmesi için failin kast ile hareket etmesi yeterli olmayıp TCY madde 79/1 metninden de anlaşılacağı üzere aynı zamanda “doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi bir yarar elde etmek amacıyla” hareket etmiş olması gerekir.
Araç İadesi
Göçmen kaçakçılığı suçunda kullanılan araçlara hemen el koyulmaktadır. Ancak araç sahibi yediemin sıfatıyla aracın kendisine iade edilmesini isteyebilir. Yargılama sonunda sanığın beraat alması, aracın suçta ne şekilde kullanıldığının tespit edilememesi veya müsaderenin hakkaniyete aykırı olduğuna dair karar verildiğinde aracın tamamen malikine bırakılması gerekir.
Adli Para Cezasına Çevrilebilir Mi?
Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür.
Suçu Erteleme
Erteleme olarak adlandırılan hukuki uygulamada mahkemece verilmiş olan cezanın cezaevinde çekilmesinden koşullu olarak vaz geçildiği görülmektedir. Erteleme hükümleri uygulandığında failin şartları yerine getirmesi zorunludur. Göçmen kaçakçılığı suçu erteleme hükümleri kapsamında yer almayan bir suç tipidir. Göçmen kaçakçılığı suçu sebebi ile yargılanan faile erteleme hükümleri uygulanamamaktadır.
Göçmen Kaçakçılığı Suçu, Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.