Uzaklaştırma Kararı Nedir, Şiddete uğrayan veya şiddet tehlikesi altında bulunan kişiler, yetkili mercilere yapacakları başvurular sonucunda, ceza hukukunun gerektirdiği prosedürlerden bağımsız olarak, darp raporu veya diğer kanıtlar sunmadan, koruyucu ve önleyici tedbirlerden faydalanabilirler. Uzaklaştırma kararı, bir kişinin belirli bir yerden veya kişilerden uzaklaştırılmasını öngören hukuki bir adımdır. Bu kararlar genellikle kişisel güvenlik riskleri veya hukuki süreçlerdeki çıkar çatışmaları gibi durumlarla ilişkilendirilir. Ancak, bu tür bir kararın alınması her zaman kişinin hakkını veya itibarını korumayabilir.
Şiddet mağdurunun cinsiyet ayrımı yapılmaksızın kadın, erkek ya da çocuklar için uzaklaştırma kararı alınabilir.
Uzaklaştırma kararı, hâkim tarafından alınabilecek önleyici tedbirlerden biridir.
Uzaklaştırma kararı almak için, şiddet veya şiddet tehdidi hakkında bilgi verilmiş bir dilekçeyle Aile Mahkemesine başvurulmalıdır.
Verilecek olan kararın niteliği gereği acele hallerden olması sebebiyle başvuru, duruşmasız olarak ivedi bir şekilde karara bağlanır.
Başvuru dilekçesi dışında, şiddet mağdurunun maruz kaldığı şiddeti kanıtlayacak herhangi bir belge sunması gerekmez. Uzaklaştırma kararında yetkili merci hâkimdir. Çünkü Aile Mahkemelerine başvurularak bu karar alınır. Ancak Kanun’un tanıdığı imkânlar çerçevesinde; eğer içinde bulunulan durum şiddet mağdurunun en hızlı şekilde koruma altına alınmasını gerektiriyorsa polis ve jandarma gibi kolluk birimlerinin amirleri de uzaklaştırma kararı verebilmektedir.
Aile Mahkemesi Hakimi Tarafından Karar Verilebilecek Koruma tedbirleri Nelerdir?
Bir yargıç, şiddeti önlemek ve kişiyi şiddet mağduru olmaktan korumak için bir mağdurun işyerini değiştirmeye karar verebilir, ayrıca mağdur evli ise kurbanı kovmaya karar verebilir. Şiddet mağduru karısı ve / veya karısı tarafından kötüye kullanıldıysa, mağdurun bir aile konutuna kaydolması ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine uyması gerekmektedir. Şiddet mağduru yaşamı tehdit ediyorsa, bunu önlemek için başka bir işlem yapılmazsa, tanığın, Şahitlerin Korunmasının 5726 ve 2726. değiştirilebilir.
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında uygulanabilecek tedbirlerden bazıları şunlardır:
Hakaret ve Tehdit Yasağı
Evden Uzaklaştırma
Adrese Yaklaşmama
Çocukla Görüşmenin Refakatçi Eşliğinde Yapılması
Çocuklara Yaklaşma Yasağı
Eşyalara Zarar Verme Yasağı
İletişim Kurma Yasağı
Silah Teslimi
Alkol ve Uyuşturucu Kullanma Yasağı
Sağlık Kuruluşuna Başvurma ve Tedavi
Uzaklaştırma Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?
Uzaklaştırma kararı doğrudan boşanma davasına bakmakla görevli aile mahkemesi tarafından verilebileceği gibi nöbetçi aile mahkemesi tarafından da verilebilmektedir. Uzaklaştırma kararı her ne kadar savcılık yada karakola da yapılabilse de işin ardında kararı veren aile mahkemesidir. Uzaklaştırma kararına itiraz, Uzaklaştırma Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği ile uzaklaştırma kararını veren mahkemeye yapılmaktadır. Uzaklaştırma kararına itiraz süresi kararının ilgilisine tebliğinden itibaren başlamaktadır. Uzaklaştırma kararına itiraz 7 gün içinde yapılmaktadır. Uzaklaştırma kararına itiraz, Aile Mahkemesi’ne itiraz dilekçesi vermek suretiyle gerçekleştirilir. Ancak itirazı değerlendirecek olan merci , kararı veren Aile Mahkemesi’nin numara olarak bir üst mahkemesi olacaktır.
Uzaklaştırma Kararı Kaç Günde Çıkar?
Kanun’da uzaklaştırma kararı verilebilmesi için bir süre öngörülmemiştir. Uzaklaştırma kararı, hakim tarafından verildiğinden hakimin iş yoğunluğuna göre süre değişse de genel olarak 1 ile 4 gün içerisinde uzaklaştırma kararı verilmektedir. Ayrıca gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amiri tarafından da uzaklaştırma kararı verilmektedir.
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.