Sosyal Medya Hesabım Çalındı Ne yapabilirim?
Her türlü önlemi almış olmamıza rağmen bir şekilde hesabımız başkalarının eline geçti ise öncelikle çalınan hesabınızın olduğu sosyal medya uygulamasının yardım sayfalarından böyle bir durumda nasıl hareket edeceğinizi belirten bölümdeki adımları uygulayarak sosyal medya hesabınızı tekrar ele geçirmeye çalışmalısınız. Sosyal Medya Hesabı oluşturulurken uygulamalar bir kurtarma e-postası ve telefon numarası talep etmektedir. Bu bilgiler tam olarak doldurulmuş ise hesabın kurtarılması kolayca sağlanmaktadır. Ancak bu bilgiler eksik bırakılmış ise saldırgan tarafından bu bilgiler doldurulmakta ve hesabın geri alınması süreci uzamaktadır.
Kimlik Hırsızlığına Karşı Hukuki Yol
Siber suçların çoğu, şikâyete bağlı suçlardır. Devlet bu suçları kendiliğinden tespit edip ceza vermez. Mağdurun şikâyeti ile ceza takibatı başlar. Sizin de sosyal medyada kimlik hırsızlığı mağduru olmanız durumunda, faillerin tespiti ve cezalandırmaları için en yakın Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne şikâyette bulunmalısınız. Eğer bu şube civarınızda yoksa herhangi bir karakolda da Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyet dilekçesi verebilirsiniz. Sosyal medya kimlik hırsızlığı kişilik haklarına bir saldırı da teşkil ettiğinden, sizi taklit eden hesaba mahkeme kararıyla erişim engeli getirtmek de mümkündür. Siber suçlar uzlaştırmaya tabi suçlardır. Bu sebeple failin saptanması durumunda dava açılmadan önce bir uzlaşmacı size ulaşacaktır. Failin yapmaya razı olduğu maddi veya manevi telafi teklifi varsa bunu size iletecektir. Bu hukuki süreçten sizin en kârlı şekilde ayrılabilmeniz için bir avukata danışmakta fayda vardır.
Sosyal medya üzerinden işlenen suçlar nelerdir?
Hakaret, tehdit, özel hayatın gizliliğini ihlal, cinsel taciz, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi suçlar doğrudan sosyal medyada işlendiği gibi, hırsızlık, cinsel saldırı ve dolandırıcılık gibi suçlar ise sosyal medyanın suça zemin oluşturduğu dolaylı yoldan işlenen suçlardır.
Sosyal medya hesabım çalındı nereye şikayet edebilirim?
Bu soruların cevabı internette sürekli aranmaktadır. Bilişim suçları şikayeti Türk Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince Cumhuriyet Savcılığı’na ya da kolluğa yapılabilir. Ayrıca; bilişim suçları şikayeti valiliklere, kaymakamlıklara, yurt dışında Türkiye’nin elçilik ve konsolosluklarına yapılabilir.
Sosyal medya hesabı çalmanın suçu nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesi birinci fıkrasında bu suç tipinin basit hali düzenlenmiştir. Hüküm uyarınca bilişim sistemine izinsiz girme suçunun faili olan kimse bakımından bir yıla kadar hapis ve adli para cezasına hükmedilebilecektir.
Sosyal medya suçlarına hangi mahkeme bakar?
Ülkemizde internet yoluyla hakaret suçuna bakmakla görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Diğer taraftan, 5561 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun m.9’un hakaret suçuna uygulanıp uygulanamayacağı karıştırılabilmektedir.
Instagram mahkemeye bilgi verir mi?
Delilin whatsapp, facebook, twitter veya instagram gibi sosyal medya üzerinden herkesin görebileceği ve erişiminde gizlilik ihlalini oluşturmayacak şekilde kolay olması sonucunda elde edilmesiyle mahkemede ispat aracı olarak kullanılması mümkündür.
Sosyal medya davaları ne kadar sürer?
Sosyal medyadan hakaret davası, 8 ay ila 15 ay arasında sürmektedir. Bu süre, somut olayın özelliklerine, yargılama yapan mahkemenin iş yoğunluğuna, dosyadaki delil ve beyanların fazlalığına bağlı olarak uzayabilmektedir.
Internet dolandırıcılığı hangi mahkeme?
Dolandırıcılık suçunun nitelikli hali (dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle, bilişim sistemleri kullanılarak işlenmesi gibi…) ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Basit dolandırıcılık suçunda ise asliye ceza mahkemeleri görevlidir.
Sosyal medya dolandırıcıları nasıl şikayet edilir?
Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
Sosyal medya suçlarına hangi mahkeme bakar?
Ülkemizde internet yoluyla hakaret suçuna bakmakla görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Diğer taraftan, 5561 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun m.9’un hakaret suçuna uygulanıp uygulanamayacağı karıştırılabilmektedir.