Terekenin Tespiti Davası Nedir?
Mirasbırakanın ölmesi halinde mirasçılar arasında miras paylaşımı gerçekleştirilmesi gerekeceğinden dolayı terekenin tespitinin sağlanması gerekebilir. Terekenin tespiti davasının açılmasıyla sağlanmak istenen amaç da, mirasbırakanın yaşamında biriktirdiği malvarlığı ile 3. kişiler nezdinde bulunan hak ve alacaklarının tespitinin sağlanmasıdır.
Terekenin tespiti davası, özellikle miras taksim davası açılmayacaksa ve mirasçılar tarafından anlaşmak suretiyle miras paylaşımı sağlanacaksa açılmalıdır. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanmayacaksa miras taksim davası açılması, terekenin tespitinin sağlanması anlamında da yeterli olacaktır; çünkü miras taksim davası, terekenin tespiti hususunu da kapsamaktadır.
Ancak mirasın, miras taksim sözleşmesi ile paylaştırılması gibi durumlarda terekenin tespitinin sağlanması çok önemlidir, bu nedenle anlaşma sağlanacak olduğu hallerde terekenin tespiti davası açılması elzemdir.
Terekenin tespiti ve teslimi davası açıldığında mahkemeden terekenin tespiti için aşağıdaki yollar ile araştırma yapılması istenebilir.
Taşınmazlar için TAKBİS üzerinden araştırma yapılabilir.
Motorlu taşıtlar için POLNET üzerinden araştırma yapılabilir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden araştırma yapılabilir.
Murisin mal edinme ihtimali bulunan tapu müdürlüğünden aktif ve pasif kayıtlar istenebilir.
Sosyal güvenlik kurumundan çalışma süresi ve prim dökümü istenebilir.
Belediyeden emlak beyannamesi örneği istenilebilir.
Mevduat kabul eden bankaların Genel Müdürlüğünden mevduat sorgulaması istenebilir.
Takasbank Genel Müdürlüğü’nden menkul Kıymet sorgulaması istenebilir.
İstanbul merkezi kayıt kuruluşu A.Ş’den tarımı olup olmadığı sorulabilir.
Terekenin Tespiti Davasında Hak Düşürücü Süre
Terekenin tespiti davası açılabilmesi için kanunumuzda herhangi bir zamanaşımı yahut hak düşürücü süre öngörülmemiştir. Bu bakımdan davanın açılmasında hukuki yararın devam ediyor olması şartıyla terekenin tespiti davası ilgili kişiler tarafından her zaman açılabilir.
Terekenin tespiti davası süreci, mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günü, yargılama aşamasında adli tatile girilmesi, delillerin toplanması, tarafların mazeretli olup olması gibi tüm hususlar davanın ne kadar zamanda sona ereceğini de etkilemektedir. Tüm bu gerekçeyle dava sürecinin ne kadar zamanda sona ereceğine dair kesin bir tarih söylemek mümkün değildir. Ortalama bir süre vermek gerekirse yaklaşık 1-2 yıl kadar sürmektedir. Ancak konusunda uzman avukattan vekillik hizmeti almanız halinde dava süreci hızlanacak, tebligat takibi, dosyaya gelen giden evrakları kontrol etme ve talepte bulunarak dava sürecini hızlandıracaktır.
Tereke tespiti davası nasıl açılır?
Terekenin tespiti davası, istem üzerine veya resen mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesinde açılır. Koruma önlemi olarak terekenin tespiti işlemi, kural olarak bir süreye bağlı olmayıp, bu önlemin alınması olanaksız veya yararsız hale gelmedikçe tereke paylaşılmadığı sürece istenebilir.
Terekeye karşı dava açılır mı?
Yargıtay’a göre tereke temsilciliğinin tesisi ve tereke temsilcisinin atanması açılacak bir dava ile olur. Miras ortaklığına temsilcisi atanmasına yönelik açılacak dava, taraf teşkilini sağlamaya yönelik olarak mirasçıların biri veya bir kısmı tarafından diğer mirasçıların tamamına karşı açılır.
Tereke hangi mahkemelerde görülür?
Yasal ve atanmış mirasçılar bu istemi yapabilir. Tereke tespiti davası ölenin son yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılabilir.
Tereke temsilcisinin ücretini kim öder?
Tereke temsilcisinin talebi üzerine mahkeme temsilciye uygun bir ücret ödenmesine karar verebilir. Ücret sulh hukuk mahkemesi hakimliğince takdir edilir. Tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanır. Bu mümkün değilse ücreti tereke temsilcisi atanması için mahkemeye başvuran mirasçı karşılar.
Tereke ile miras arasındaki fark nedir?
Kapsam: Tereke, miras bırakanın tüm mal varlığını içerirken, miras, bu mal varlığının mirasçılar arasında paylaştırılmasıdır. Süreç: Tereke, ölüm anında oluşur ve mirasçılar arasında paylaşılana kadar bu isimle anılır. Miras ise terekenin paylaştırılmasından sonraki durumu ifade eder.
Terekenin paylaşımı davası nerede açılır?
Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir.
Tereke paylaşımı nasıl yapılır?
Mirasın paylaşılması, mirasçıların ortak bir karara varamamaları ya da anlaşamamaları durumunda mirasçılar mirasın paylaşılmasını mahkemeden de isteyebilirler. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir.
Tereke neye göre belirlenir?
Miras bırakanın aktifi ve pasifi tespit edildikten sonra pasifler aktiflerden çıkararak denkleştirme işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır. Denkleştirme sonucunda çıkan değer ise paylaşıma tabi olacak terekeyi oluşturmaktadır. Tereke tespiti mirasçılara kalacak malvarlığına yönelik önemli bir davadır.