Kosova pasaportu kimler alabilir?
Kosova pasaportu kimler alabilir?, Kosova vatandaşlığını soybağı yani köken (orijin) yoluyla elde etmek isteyenler şu kişiler olabilir: – Kosova’da doğan ve hayatta olan kişiler Kosova çifte vatandaşlığına başvurabilir. Yani Yugoslavya’nın şu anki Kosova sınırları içerisinde kalan bir yerleşim yerinde doğduysanız başvurabilirsiniz. Kosova vatandaşının eşi olan yabancı bir kişinin vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlık kazanması talebi, başvuru sahibinin Kosova Cumhuriyeti’nde ikamet ettiği yere göre kişisel olarak veya Medeni Durum Bürosundaki yasal temsilci aracılığıyla yapılır.
Kosova Türklere vatandaşlık veriyor mu?
Bu genelge ile Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova vatandaşı olup Türk vatandaşlığı kazanan kişilerin birinci dereceden yakınları da (kişinin anne ve babası, eşi ve çocuğu) Türk vatandaşlığı kazanabilecektir. Kosova’da vatandaşlık başvurusu için büyükelçilik ve konsolosluklara başvuru yapılabilir. Kosova Vatandaşlık ve Göç Departmanı’nın Kosova vatandaşlığına dair olumlu cevap alınmasının ardından Kosova kimliği ve pasaportuna sahip olmak için Sivil Kayıt Ajansı’na başvurabilirler.” ifadelerini kullandı.
Kimler Kosova vatandaşlığı alabilir?
Kosova kökenli kişilerin vatandaşlık başvurusunda bulunabilmesi için Kosova’da doğmuş olduklarını veya üst soyunun Kosova’da doğmuş olduğunu tevsik eden belgedir. Başvuru sahibi veya üst soyunun Kosova’da doğduğunu kanıtlayan bu belge, Kosova resmi idaresinin arşivlerinden temin edilmelidir. Kosova’da oturum izni almak ve vatandaşlığa giden yolda ilk adımı atmak isteyen bireyler için özel bir durum belirtmek gereklidir. Hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde turistlerin kalıcı olarak Kosova’da yer edinmesi mümkün oluyor. Herhangi bir taşınmaz almaları, çalışmak amacıyla gelmeleri, okumak amacıyla gelmeleri ve beş yılın üzerinde süre boyunca kalmaları da Kosova’da vatandaşlık almalarını sağlıyor. Kosova’ya en az 2 yıl geçerliliği olan bir pasaportla direk geçiş yapılabilir. Vize alınmasına gerek yoktur. Ülkede sürekli kalarak eğitim alacak öğrenciler eğitim aldıklarını gösteren öğrenci belgeleriyle oturum iznine başvururlar.
Kosova Devleti’nden Temin Edilmesi Gereken Belgeler
1.) Doğum Belgesi.
2.) Sabıka kaydı.
3.) Adres ve iletişim bilgisi beyanı.
4.) Vergi kaydı.
5.) Sosyal destek / sosyal güvenlik kaydı.
6.) Tapu senetleri.
7.) Kabul Beyannamesi.
Türkiye’den Temin Edilmesi Gereken Belgeler
1.) Talepname.
2.) Kimlik kartı fotokopisi.
3.) İsim Denklik Belgesi.
4.) Doğum kağıdı.
5.) Evliler için Aile cüzdanı ve Form B.
6.) Formul C.
7.) Vukatlı nufus kayıt örneği.
8.) Sosyoekonomik durumunu tevsik eden belgeler.
9.) Sağlık raporu.
10.) Kişi hakkında bilgilendirme.
11.) Sabıka kaydı.
12.) Soruşturma olmadığına dair evrak.
13.) Göç belgeleri.
14.) İkametgah Senedi.
15.) Gerekli harcın ödendiğine dair kayıt.
Kosova’da Oturum İzni Şartları
Oturum izni alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:
Kosova’da yasal bir konaklama amacının olması
Yeterli finansal kaynağa sahip olunması
Sabıka kaydının temiz olması
Sağlık sigortasının bulunması
Detaylı hukuki bilgi edinmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz.