Yabancıların Oturum İzni
Yabancıların Oturum İzni, Oturma izni kamu güvenliğini ve düzenini tesis etmek ve muhtemel riskleri en aza indirmek adına uluslararası hukukun bir getirisidir. Bunun için yasalarla düzenlenmiş şartları karşılamak gereklidir. Oturma izni, Türkiye Cumhuriyeti’nde doksan günden daha fazla kalmak için yabancı uyruklu kişilerce alınmaktadır. Zira oturma izni olmaksızın yasal sürenin üzerine çıkılması hukuken mümkün değildir. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre ikamet izni Türkiye’de kalmak üzere verilen izin belgesini ifade etmektedir. Yetkili makamlar tarafından düzenlenen bu izin belgesi yabancıya ülkemizde belirli bir süreliğine ve belirli bir yerde yaşama hakkı sağlamaktadır.
Oturma izni bir yabancının Türkiye Cumhuriyeti’nde kalması için verilen izin belgesidir. Yetkili makamlarca verilen bu izin belgesi yabancı kimseye ülkenin belirli bir yerinde belirli bir süre yaşama hakkı verir. Kamusal düzenin sağlanması ve korunması açısından önem arz eden ikamet izni; yabancının talepte bulunması, istenilen evraklarla başvurması ve talepte bulunduğu ikamet izni türünde şartları taşıması halinde düzenlenmektedir.
Çalışma ve oturma izni avukatı tarafından müvekkillerine yöntem ve gerekçeleri açıklanacağı üzere, Türkiye’de ikamet etmek ve çalışma hayatına katılmak için oturma izni almak zorunludur. Türkiye’ye yasal yollarla ve vizeyle girmiş olan kişilerin Türkiye’de kalış süreleri hesaplanırken, giriş tarihinden itibaren geriye doğru 180 gün içerisinde 90 günü geçen yabancı uyruklu kişilerin de, Türkiye’de yaşamaya devam edebilmeleri için oturma izni almaları zorunlu kılınmıştır. 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu hükümleri uyarınca, refakat uygulaması kaldırılmış, her yabancı uyruklu bireyin başvuru ve izin belgesinin ayrı ayrı düzenlenmesi uygulaması getirilmiştir.
İkamet – Oturma izni kaç çeşittir? Hangi İkamet – Oturma iznine Başvurmalıyım?
6 çeşit ikamet izni vardır. İkamet izni çeşitleri ve hangi ikamet iznine başvuracağınızı mevcut durumunuzu değerlendirerek ve aşağıda verilen bilgiler ışığında yapabilirsiniz.
1- Kısa Dönem İkamet İzni
2- Uzun Dönem İkamet İzni
3- Aile İkamet İzni
4- Öğrenci İkamet İzni
5- İnsani İkamet İzni
6- İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni
Oturma izni almak için gerekli belgeler nelerdir?
İkamet İzni Başvuru Formu (Yabancı ve/veya yasal temsilcisi tarafından imzalanmalıdır.)
Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi (Kimlik bilgileri ve fotoğrafın bulunduğu sayfa ile giriş-çıkış ve vize bilgilerini gösterir işlem gören sayfalar) (Belgenin aslı
randevu gününde yanınızda bulunmalıdır.)
Dört (4) adet biometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş, fonu beyaz ve biometrik olmalıdır.)
Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair beyan
İkamet harcı ve kart bedelinin ödendiğini gösterir belgeler/makbuzlar
Sağlık sigortası (Sigorta süresi, istenilen ikamet izni süresini kapsamalıdır.
Kira sözleşmesi veya adres kayıt sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge
Diğer belgeler (İkamet başvuru türüne göre değişmekte olup mutlaka bir avukattan hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz)
İnsani İkamet İzni Şartları Nelerdir?
YUKK m.46’da sayılan hallerden birisinin varlığı,
Başvuru harcını ödemek,
Başvuru için gerekli evrakların hazırlanmış olması,
Başvurunun valiliğe bağlı İl Göç İdaresi İl Müdürlüğüne yapılmış olması,
İl Göç İdaresine, İçişleri Bakanlığının insani ikamet izni verebileceğine dair onay vermesi
Bu şartların sağlanması halinde yabancı ikamet iznine başvurulabilir.
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.