CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK

Korsan Taksi Cezası

Korsan Taksi Cezası

Korsan Taksi Cezası,  işi yapan sürücüye veya korsan taksi ile yolculuk yapan kişilere (yolculara) uygulanan cezalardır. Korsan taksi kullanmanın cezası iki şekildedir. Bunlar hem idari hem de cezai olarak uygulanabilir. Korsan taksi yakalanma cezası, idari olarak 2024 yılı için, korsan taksi işi yapanlara 32.233,00 TL idari para cezası (% 25 İndirimli 24.174,75 TL) ve aracın 60 gün trafikten men edilmesidir.

Korsan taksi ile yolcu cezası 2.143,00 TL para cezasıdır. Cezası, cezai olarak ise yapanlara 2 yıla kadar hapis cezası, yolculuk yapanlara ise 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır.

Bir yıl içerisinde tekerrür halinde; korsan taksi kullanma cezası 64.466,00 TL dir. %25 İndirimli hali ise 48.349,50 TL dir.

Korsan Taksiye Binme Cezası

Korsan taksi tercih eden yolculara uygulanan bir idari para cezasıdır. Korsan taksiye binme cezası, 2021 yılında 446 TL iken, 2022 yılında 607 TL olarak belirlenmiştir. Korsan taksiye binme cezası 2023 yılı için 1350 TL dir. 2024 yılında da yeniden değerleme oranına göre artacaktır. Korsan taksiye binme cezası, korsan taksi işi yapanlara uygulanan cezadan daha düşük olsa da, yolcuların korsan taksi kullanmaktan kaçınmaları gerekmektedir.

 

 

Trafikten Men İşlemine Nasıl İtiraz Edilir?

Belediye sınırları içerisinde yalnızca Ulaştırma Bakanlığı’ndan yetki belgesi sahibi turizm araçları ve taksi plakasına sahip taksiler yolcu taşımacılığı yapabilmektedir. Ancak denetim personellerinin hatalı işlemleri ile UBER’in yarattığı olumsuz algı nedeniyle gerçek kişilerin sahip olduğu binek araçlarına Karayolları Trafik Kanunu’nun EK 2/3 maddesine göre idari işlem uygulanmakta ve para cezası kesilmektedir.

Aynı işlemde korsan taksi olduğu gerekçesiyle araç 60 gün süreyle trafikten men edilmektedir. Aracının 60 gün süreyle trafikten men edilmesini istemeyen araç sahipleri itirazlarını yaparak, mahkemeden alınacak kararlar araçlarını geri almaları mümkündür.

 

TRAFİKTEN MEN VE ARACIN BAĞLANMASI

Korsan taşımacılık nedeniyle bu durumun faili ve bu faaliyetin gerçekleştirildiği aracın tespiti halinde bir idari yaptırım olarak aracın 60 gün süre ile trafikten mennine karar verilmektedir. Bu idari yaptırım kararı Karayolları Trafik Kanunu EK 2/3-a maddesi uyarınca verilmektedir.

Aracın trafikten menni demek korsan taşımacılık faaliyeti gerçekleştirilen aracın verilen ceza süresince aracın trafikte kullanılamaması anlamına gelmektedir. Kanunumuzda bu ceza süresi 60 gün olarak belirlenmiştir. Korsan taşımacılık faaliyeti gerçekleştirilen araç bu süre boyunca yediemin otoparklarına çekilir ve kullanılamaz.

Eğer araç sahibi aracının korsan taksi faaliyetinde kullanılmadığını veya başkasının kendi rızasının dışında bu faaliyeti gerçekleştirdiğini bir şekilde ispatlarsa bu ceza süresinin bitmesini beklemeden aracını yediemin otoparkından alabilir ve tekrar trafikte kullanabilir.

Korsandan bağlanan aracı çıkarmak için 60 günlük süre içerisinde İdare mahkemesine yürütmeyi durdurma talepli olarak iptal davası açılması gerekmektedir. Korsan taksi cezasına itiraz edildiğinde korsan taksi cezasına ilişkin yürütmenin durdurulması kararı yaklaşık bir hafta içerisinde verilmekte ve araç otoparktan teslim alınabilmektedir. Ancak davalı tarafın savunma dilekçesinde sunduğu delillere göre itirazın açıkça yerinde olmadığına karar verilmesi durumunda aracın yeniden bağlanma ihtimali vardır. Bu durumla karşılaşmamak için mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

 

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

 

CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK
CEZA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir