Deport Kaldırma ve Vatandaşlık Avukatı İstanbul
CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK

Amir veya üstünü herhangi bir suretle tehdit suçu

Amir veya üstünü herhangi bir suretle tehdit suçu, ASCK’nın 82/2’nci maddesinde düzenlenmiş olup, unsurları, yerleşik uygulamaya göre 765 sayılı TCK’nın 191/1’inci maddesindeki: “…kanunda yazılı hallerin haricinde başkasının ağır ve haksız bir zarara uğratılacağı bildirilerek tehdit edilmesi…” suçunda aranmaktadır. Yargıtay ve Askeri Yargıtay’ın içtihatlarıyla belirlenen anlam ve kapsamına uygun düzenleme ile “Tehdit” suçu, 1.6.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK’nın 106/1’inci maddesinde; “bir başkasını kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden…” şeklinde tanımlanmıştır.
Tehdit suçu, toplumun huzur ve güven ortamının ölçülerine neden olan ciddi bir suçtur. Tehdit suçu kişileri, korku, endişe ve stres gibi olumsuz duygular yaşanması sevk eden ve kişilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen bir suç türüdür.

Amir veya üste tehdit suçu, ACK m. 82’de “Amir ya da üstünü herhangi bir suretle tehdit edenlere, 6 aydan 2 seneye kadar hapis cezası verilir. Fiil toplu asker karşısında ya da silahlı iken ya da hizmet esnasında işlendiğinde, verilecek hapis cezası 1 yıldan az olamaz.” şeklinde düzenlenmiştir.

ACK m. 82 devamında tehdit suçunun;

Toplu asker karşında, hizmet halinde ya da silahlı iken işlenmesi halinde nitelikli şeklin oluşacağına hükmedilmiştir.

Amir veya üstü tehdit suçu ve cezası 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nun 82.maddesinde düzenlenmiştir. Amir veya üstü tehdit suçu ve cezası, 1632 sayılı Kanun m.82’de “Amir veya üstünü herhangi bir suretle tehdit edenlere, altı aydan iki seneye kadar hapis cezası verilir. Fiil toplu asker karşısında veya silahlı iken veya hizmet esnasında işlendiği takdirde, verilecek hapis cezası bir yıldan az olamaz.” şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Sözlü Tehdit Nedir?

Kişinin bir eylemi gerçekleştirmemesi sebebi ile karşı taraftan, bu sebeple zarar göreceğinin sözlü bir şekilde bildirilmesi ve fiziksel hareketlerin olmaması, sözlü tehdit sınıfını oluşturmaktadır. Basit tehdit sınıfına giren sözlü tehdit, diğer türlerine göre ağır ceza gerektirmez.

Ayrıca sözlü tehdit iki şekilde gerçekleştirilebilir:

Kişiye Yönelik Tehdit: Karşı taraf, kişinin canına kast edeceğini sözlü olarak belirtir. Kişinin iç huzuru bozulduğu için, tehdit işlemini gerçekleştiren kişi Türk Ceza Kanunu’na göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

Kişinin Malvarlığına Yönelik Tehdit: Kişinin sahip olduğu malların yok edilmesi ya da zarar verilmesi ile ilgili bir sözün sarf edilmesi eylemidir. Bu eylemi gerçekleştiren kişi, basit tehdit suçu gereği, Türk Ceza Kanunu’na göre 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılır.

Tehdit Suçunda Uzlaşma

Uzlaştırma, mağdur veya suçtan zarar gören ile şüpheli veya sanığın, bağımsız bir uzlaştırmacının gözlem ve aracılığı ile uzlaşması için yürütülen süreçtir.

Temel olarak uzlaştırma müessesesinin düzenlenme sebepleri:

Uzun süren yargılamalar neticesinde tarafların maddi ve manevi olarak yıpranmalarının önüne geçilmesinin yanında yargı makamlarının iş yüklerinin de hafifletilmesini sağlamaktır.

Amir Veya Üstlerini Sözlü Veya Fiili Olarak Tehdit Etmek Disiplin Suçu

Amir veya üstlerini sözlü veya fiili olarak tehdit etmek disiplin suçu 7068 sayılı Kanununun 8-5/ç-10 maddesinde düzenlenmiştir. Bu disiplin cezalarını işleyen kişilerin 24 ay uzun süreli durdurma cezası ile tecziye edileceği de kanun maddesinde yer almaktadır. Disiplin cezalarında önemli olan husus ölçülülük ve orantılılık ilkeleri ile durumun aydınlığa kavuşturulması tipiklik unsuru ile verilecek disiplin cezası ile suç arasındaki örtüşmenin sağlanmasıdır.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

İLETİŞİM

CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK
CEZA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul’da deport kaldırma, giriş yasağı iptali ve vatandaşlık başvurularınızda uzman avukat desteğiyle yanınızdayız.