Kadının Çocuğuna Soyadını Verme Hakkı
Boşanma davası, evli çiftlerin evliliklerini yasal olarak sonlandırma sürecidir. Bu dava, genellikle evlilik birliğinin sona erdirilmesini talep eden eş tarafından açılır. Boşanma kararı, mahkemenin verdiği hükümle kesinleşir. Boşanma durumunda en önemli konulardan biri çocuk olan çiftlerindir. Boşanma davalarında çocuğun haklarını korumak için mahkeme karar vermektedir. Çocuğun haklarını velayet, nafaka, ziyaret hakkı, mal paylaşımı, çocuğun psikolojik durumu mahkeme tarafından değerlendirilir.
Boşanma sonrası çocuk, velayetinin kimde olduğu fark etmeksizin, aile soyadını yani babasını soyadını kullanacaktır. Boşanma sürecinden sonra kadının çocuğuna soyadını verme isteği olabilmektedir. Kadının çocuğuna soyadını verme hakkı genel olarak bakıldığında aile hukukun bir parçası olduğu gibi toplumsal eşitlik, cinsiyet eşitliği adı altında da değerlendirilebilmektedir. Kadın boşanmadan sonra çocuğun soyadını değiştirilmesinde ebeveynlerin evlilik durumu, velayet hakkı , yasal dayanaklara göre Kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir. Boşanma davası sonucunda mahkemece çocuğun soyadının kadının soyadı şeklinde düzenlenebilmesi için nüfus müdürlüğüne re’sen yazı yazılmayacağını belirtmek gerekir. Bu durumda kadının yargı merciinden talepte bulunması gerekecektir. Yani evlilik birliğinin boşanma ile sonuçlanması halinde çocuğun soyadı durumunda kendiliğinden değişim olmayacaktır. Başvuru sonrası değiştirilebilmektedir.
Çocuğun Üvey Babanın Soyadını Alması
Boşanma Sonrası boşanan çiftlerin başkaları ile evlenmesi durumunda talep üzerine çocuğun üvey babasının soyadını alması istenebilmektedir. Çocuğun üvey babanın soyadını alması, aile hukukunda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu süreç, titizlikle çocuğun isteği duyguları göz ardı edilmeden yürütülmelidir. Çocuğun biyolojik ebeveynleri ile üvey babası arasındaki hukuki ilişkileri ve çocuğun kimliğini etkiler. Çocuğun üvey babanın soyadını alması, aile içindeki bağları güçlendirme, aileden biri gibi hissetmek ve çocuğun kimlik bütünlüğünü sağlama amacını taşıyabilir. Çocuğun baba ile ilişkilerinin zayıf olması halinde çocuğun üstün yararı da göz önünde bulundurularak mahkeme kararıyla üvey babanın soyadını alması yasal olarak mümkündür. Zira Ankara 4. Aile Mahkemesi de belirttiğimiz şartlara paralel olarak, biyolojik babasıyla iletişimi olmayan çocuğun yararı için üvey babanın soyadını kullanmasına hükmetmiştir.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı
Çocuk kural olarak, anne ve babası evli ise babanın, evli değil ise onu doğuran kadının yani annenin soyadını alır. Şayet anne ile çocuk arasındaki soy bağı doğum ile kurulur. Evlilik dışı doğan çocuk annenin başvurusu ile annenin kütüğüne kaydedilir ve velayet de anneye ait olur. Bu durumda çocuk ile babanın soy bağının kurulması, baba ile annenin evlenmesi, babanın çocuğu tanıması ve babalık davası ile mümkün olmaktadır. Ancak bu yollar ile çocuk babanın kütüğüne kaydolabilir ve babanın soyadını alabilir.
Buradaki önemli husus şudur, çocuk anne ve babanın boşanmasının kesinleşmesinden itibaren 300 gün içerisinde doğarsa annenin boşandığı eşinin nüfusuna kaydedilir. Şayet kadın bu durumun önüne geçmek ister ise boşanma davasının kesinleşmesinden sonra aile mahkemesine başvurarak iddet süresinin kaldırılmasını talep edebilmektedir. Kadın bu talepten sonra gebe değilse ve daha sonra gebe kalırsa doğacak çocuk eski eşinin nüfusuna kaydedilmeyecektir.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
Velayet hakkına ilişkin taleplerde görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Anne tarafından velayet hakkına dayanılarak çocuğun soyadının değiştirilmesine ilişkin davalarda da görevli mahkeme Aile Mahkemesi olacaktır.
Anne tarafından çocuğun soyadını değiştirmek için açılacak davalarda yetkili mahkeme davacının ikametgah yeri mahkemeleridir. İkametgaha bağlı olmayan Mahkemede açılacak davalar yetkisizlik nedeniyle; Aile Mahkemesi’nde açılmayan davalar ise görevsizlik nedeniyle reddedilecektir. Bu nedenle mutlaka bir avukat ile bu işlemleri sürdürmeniz gerekmektedir.
Anahtar Kelime:
Kadın Soyadı Hakkı ,Çocuğa Soyadı Verme, Kadınların Çocuğuna Soyadını Verme, Kadının çocuğuna soyadını verme hakkı, soyadı, kadın hakları, aile hukuku, eşitlik, yasal düzenleme, cinsiyet eşitliği, aile isimleri, toplumsal cinsiyet, hukuki haklar, ve çocuk hakları gibi anahtar kelimelerle ilişkilidir. Bu kavramlar, kadının çocuğuna soyadını verme hakkının hukuki ve toplumsal bağlamını anlamak için önemlidir. Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.
Sık Sorulan Sorular
Velayeti annede olan çocuğun soyadı değişikliği dilekçesi
Reşit çocuğun annesinin soyadını alması
Anne soyadını almak için ne yapmak gerekir
Boşandıktan sonra doğan çocuğun soyadı
velayeti annede olan çocuğun soyadı değişikliği e. devlet
Velayeti annede olan çocuğun soyadı değişikliği yetkili mahkeme
Annenin soyadını alma davası dilekçe örneği
Evlilik dışı çocuğun babanın soyadını alması
Bir anne çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?
Çocuk soyadı değişikliği nasıl yapılır?
Anne soyadını almak için ne yapmak gerekir?
Doğan çocuk kimin soyadını alır?
Babası olmayan çocuk kimin soyadını alır?
Evlilik dışı doğan çocuğun soyadı kim verir?