Reddi Miras Davası 2024 – 2025
Mirasın reddi, diğer bir deyişle reddi miras; miras bırakanın ölümü üzerine yasal veya atanmış mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi olarak tanımlanabilir.
Miras hukukunda geçerli olan külli halefiyet ilkesi gereği, yasal ve atanmış mirasçılar miras bırakanın ölümüyle kendiliğinden mirasçılık sıfatını kazanırlar. Mirasçılık sıfatı kazanıldığında artık miras bırakanın borçlarından yalnız tereke ile değil kendi şahsi mal varlıklarıyla da sorumlu hale gelirler.
Miras, miras bırakanın ölümü ile mirasçılara derhal ve kanunen geçer (MK. 599). Bunun için kural olarak mirasçıların bir irade açıklamasında bulunmalarına gerek yoktur. Külli halefiyet ilkesi sonucu miras bir bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçer. Miras bırakanın alacak ve borçları da mirasçılara geçer ve mirasçılar bundan sadece tereke ile değil kendi kişisel mal varlıkları ile de sorumlu olurlar. Miras bırakanın bu şekilde borca batık olduğu durumlarda mirasçıların bundan sorumlu olmaması için “mirasın reddi” müessesi vardır.
Miras reddi, miras bırakanın ölümünden itibaren 3 ay içerisinde yapılmalıdır. Reddi miras süresi hak düşürücü bir süre olup; mahkeme tarafından resen dikkate alınır. Miras reddi süresinin başlaması yasal ve atanan mirasçılar için faklıdır.
Yasal Mirasçılar için reddi miras süresi mirasçıların miras bırakanın öldüğünü öğrendikleri günden itibaren işlemeye başlar.
Atanan mirasçılar için reddi miras süresi mirasçı olarak atandıklarını öğrendikleri günden itibaren işleme başlar.
Sık Sorulan Sorular
Reddi Miras Yapılmazsa Ne olur?
Mirasın reddi yoluna süresi içerisinde başvurulmadığı takdirde, mirasçı mirası kayıtsız şartsız kazanmış olacak ve mirasbırakanın hak ve borçları miras payı oranında ilgili mirasçıya intikal edecektir. Bu durumda mirasçı miras bırakanın varsa borçlarından da kendi malvarlığı kapsamında sorumlu olabilecektir.
E-devletten reddi miras yapılır mı?
TMK m. 598 hükmü ile belirtildiği üzere veraset ilamı (mirasçılık belgesi) yalnızca sulh hukuk mahkemesinden ve noterliklerden alınabilir. E- devlet ya da başka bir platform aracılığıyla yahut başka bir devlet kurumundan veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınması mümkün değildir.
Reddi miras için avukata gerek var mı?
Mirasın reddi için mirasçılar ya da mirasçı vekilleri Sulh Hukuk Mahkemesine başvurabilirler. Reddi miras davalarının avukat ile açılma zorunluluğu yoktur, kişiler kendi işlemlerini mahkemeye başvurarak yapabilirler.
Babaya reddi miras nasıl yapılır?
Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine yapılan yazılı veya sözlü beyan ile yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması esas tutulmaktadır. Burada mahkeme tarafından reddi miras tutanağı tutularak kişinin beyanı resmileştirilir. Tutanakla resmileştirme işini sulh mahkemesi hakimi yapar.
Noter reddi miras yapılır mı?
Reddi miras nasıl yapılır sorusunun cevabı ise bu işlem için yazılı veya sözlü olarak Sulh Hukuk mahkemelerine başvuru yapılması gerekmektedir. Sonuç olarak mirasın reddi işlemini noter aracılığı ile yapmak mümkün değildir.
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Kardeşler arasında miras paylaşımı anlaşmazlıkları, miras davalarının ana konuları arasında yer alır. Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ya da sağ kalan eşin miras payı konusunda anlaşmazlık yaşanırsa Miras Hukuku devreye girer.