İstifa Eden İşçinin Kıdem Tazminatı , Kıdem tazminatına hak kazanabilmenin temel koşulu işçinin en az 1 yıl süreyle çalışmış olmasıdır. 1 yılı tamamlamayan kişilerin kıdem tazminatı alabilmeleri mümkün değildir. Kendi isteğiyle işten ayrılan işçiler aşağıdaki durumların varlığı halinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Erkek işçi askerlik sebebiyle işten ayrılmak istediğinde, kendi isteğiyle işten ayrılmış bile olsa kıdem tazminatı alacaktır.
Emeklilik şartlarını sağlayan işçi bu sebeple işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Kadın işçi evlendikten itibaren 1 yıl içerisinde bu sebeple işten çıkması halinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
En son olarak, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. Maddesinde sayılan haklı nedenle fesih hallerinden birinin varlığı halinde işçi iş sözleşmesini derhal feshetme ve kıdem tazminatını talep etme hakkına sahip olacaktır.
İşçi sözleşmesini haklı bir sebebin varlığı neticesinde feshetmiş ise kendisi ihbar tazminatı ödeme durumunda olmayacağı gibi işverene yönelik bir ihbar tazminatı talebinde de bulunamaz.
Ancak, işçi sözleşmesini haklı bir sebebe dayanmadan feshetmiş ise ve de Kanun’da öngörülen süreler dahilinde istifa edeceğine yönelik bir bildirimde bulunmamış ise işverene ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalacaktır.
Kendi İsteğiyle İşten Ayrılmada Tazminat Şartları
Kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanların tazminat hakkı kazanabilmesi için belirli şartların sağlanması gereklidir. İşte bu şartlar:
Çalışanın en az 1 yıl süreyle aynı iş yerinde çalışmış olması gereklidir.
İşten ayrılma nedeninin belgelendirilmesi gereklidir. Sağlık raporu, askerlik belgesi veya emeklilik belgesi gibi evraklar sunulmalıdır.
Çalışanın, işten ayrılma nedenini ve tazminat talebini belirten bir dilekçe ile işverene başvurması gereklidir.
Zamanaşım Süresi
Kıdem tazminatı talebi, bir zamanaşımı süresine tabidir. Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde).
İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açmadığı takdirde, bir daha bu çalışmasıyla ilgili kıdem tazminatı talebinde bulunduğunda davalı tarafın zamanaşımı itirazıyla karşılaşabilir.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı hesaplanırken brüt maaş x çalışılan yıl formülü kullanılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus brüt ücrettir. Brüt ücret giydirilmiş ücret demek olup tüm ek ücretlerin toplamını içermektedir. Uygulamada işverenler kıdem tazminatı hesabını net ücretten yapmak istemekte buda işçilere hak kayıpları yaşatmaktadır.
İstifa Eden İşçinin Kıdem Tazminatı, Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.