Velayetin değiştirilmesi davası, velayet hakkının anne veya babaya verilmesinden sonra velayet kendisine verilen tarafın durumunun değişmesi ve sonradan ortaya çıkan çeşitli nedenlerden ötürü velayeti alan anne ya da babanın velayet hakkını gereği gibi kullanamaması ile çocuğun menfaatinin gerektirdiği durumlarda açılan bir davadır.
Velayet davası, çocuğun velayeti kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir aile hukuku davası türüdür. Kanunen reşit olmayan çocukların doğumundan reşit olana kadar olduğu dönem içerisinde çocuğun anne ve baba tarafından bakılması, eğitimi, korunması, yetiştirilmesi, sahip olduğu hakları, mallarının yönetilmesine kadar hepsine velayet denilmektedir. Velayet davası, çocuğun velayetinin değişmesi gerektiği hallerde açılan çok önemli bir davadır. Bu davanın görülmesi ciddi bir hukuki zemine göre yapılır. Sürecin en başından en sonuna kadar her aşamasına ayrı bir önem verilmelidir.
Velâyetin değiştirilmesi, Türk Medeni Kanunu 183. maddesi hükmünde “Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır” şeklinde düzenlenmiştir. İlgili kanun düzenlenmesi ile kanun koyucu burada doğrudan velâyetin değiştirilmesinden değil; gerekli önlemlerin alınmasından söz etmekle birlikte velâyetin değiştirilmesine de değinmiştir. Velayetin değiştirilmesi davası, velayeti ana ve babadan birine verilmiş kişilerin açacağı dava olup, çocuğunun velayetini talep eden kişi, velayetin değiştirilmesini, kendisine verilmesini talep etmektedir.
Velayetin değiştirilmesine ilişkin sebepleri örneklendirmek gerekirse;
· Velayet hakkı sahibinin başka ailelerin evlenmesi (çocuğun menfaatini olumsuz etkilemiyorsa değiştirilemez.)
· Velayet hakkı sahibinin ölmesi,
· Velayet hakkı sahibinin farklı bir şehre ya da ülkeye ulaştığı
· Velayet hakkı sahibinin diğer ebeveyn ile çocuğun kişisel ilişki kurmasına engel olması
· anneanne, babaanne, dede, teyze gibi üçüncü kişilerin yanında kalması bekleniyor
· Velayet oranlarının kullanılması
· Çocuğa’nın kötü muameleye tabi tutulması
· Velayet hakkı sahibinin cezaevine doldurulması
· Velayet hakkı sahibi yatarak tedavi görme
Velayet Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Velayet davası açarken, bazı belgelerin mahkemeye sunulması gerekebilir. Bunlar arasında çocuğun kimlik belgesi, sağlık raporu, anne ve babanın kimlik belgeleri, boşanma kararı ve nafaka belgesi yer alabilir. Avukatınız size gerekli belgeleri belirtecek ve hazırlamanız konusunda yardımcı olacaktır.
Anlaşmalı Velayet Değişikliği Protokolü
Velayet durumunun değişikliği ile ilgili karar alan taraflar, bu anlaşma şartlarını yazılı bir protokol haline getirmelidirler. Tarafların bu protokolü hazırlamadığı durumlarda mahkeme huzurunda bu şartları hâkime beyan etmeleri de mümkündür. Hâkim tarafların beyanları doğrultusunda protokol şartlarını uygun gördükten sonra bu protokolü kendisi bir karara çevirebilmektedir.
Anne ve Babanın Evli Olmaması Halinde Velayet
Ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir. Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velâyet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir. Velayetin Değiştirilmesi Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme Velayetin değiştirilmesi davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Velayetin değiştirilmesi davasında yetkili mahkeme ise velayet değişikliği talebinde bulunan kişinin oturduğu yer mahkemesidir.
Çocuğun Velayeti Sonradan Değişir mi?
Çocuğun velayetinin her zaman için değişmesi mümkündür. Çocuğun üstün yararı neyi gerektiriyorsa bu yönde kararlar verilecektir. Bunun için anne veya babanın başvuruda bulunması dahi gerekli değildir. Bakanlığın müdahil olması ile dahi çocuğun velayetinin değiştirilmesi, kaldırılması veya çocuğun devlet korumasına alınması mümkündür. Çocuğun velayetinin sonradan değişmesi için bu durumu haklı kılan sebeplerin bulunması gerekmektedir.
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.