Dolandırıldım ne yapmalıyım
Dolandırıldım ne yapmalıyım.. Dolandırıcılar, paranızı ele geçirmek veya kişisel bilgilerinizi para karşılığında elden çıkarmak amacıyla hareket eder, amaçlarını gizlemek ve sizi sahte bir hikayeye inandırmak üzere hikayeler yaratırken de yeni teknolojiden, rağbet gören ürün ve hizmetlerden, yada korku ve telaş yaratacak büyük olaylardan yararlanırlar. >Bu şekilde çok kişi dolandırıcı mağduru olmuştur. Dolandırıcı şahıslar Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medyalarda açtıkları sahte hesaplarla kendisini askerlik arkadaşınız, eşinizin-çocuğunuzun yakın bir arkadaşı veya uzaktan bir akrabanız gibi tanıtarak başının belada olduğunu, acilen paraya ihtiyacı olduğunu bildiren mesajlarla, belirli bir adrese para yollamanızı isteyerek sizleri mağdur edebilir.
Dolandırılma sonrası suç duyurusunda bulunma hakkını kullanmazsa, dolandırıcılığın basit halinde şikayet hakkı son bulur. Fakat internet üzerinden yapılan dolandırıcılık suçun nitelikli halini oluşturmaktadır. Bu nedenle zamanaşımı süre 8 ile 15 yıl arasında duruma göre değişmektedir.
Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunu 2 tane net şu cevap verilir;
Karakol veya savcılığa giderek şikayetçi olmalısınız.
Suç nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile failden talep etmelisiniz.
Dolandırıcılık Suçu Cezası Nedir?
Dolandırıcılık suçu için TCK ilgili maddelerinde, suçun ne şekilde ve hangi sürelerde cezaya tabi olacağı belirtilmiştir. Hileli davranışlarla bir kişiyi aldatarak yarar sağlamak amacıyla yapılan dolandırıcılık için: 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası uygulanabilmektedir.
Dolandırıldım nereye şikayet edebilirim? 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “İhbar ve şikayet” başlıklı 158’ inci madde hükmü şu şekildedir:
“(1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir.
(2) Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
(3) Yurt dışında işlenip ülkede takibi gereken suçlar hakkında Türkiye’nin elçilik ve konsolosluklarına da ihbar veya şikâyette bulunulabilir.
(4) Bir kamu görevinin yürütülmesiyle bağlantılı olarak işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluş idaresine yapılan ihbar veya şikâyet, gecikmeksizin ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
(5) İhbar veya şikâyet yazılı veya tutanağa geçirilmek üzere sözlü olarak yapılabilir.”
İnternet dolandırıcılığı mağdurlarına yönelik hukuki destek sunmaktadır. Online dolandırıcılık vakalarında mağdurların yanında yer alan Kolman, gerekli hukuki süreçleri başlatarak mağdurların haklarını korumak için çalışmaktadır. Eğer İzmir veya çevresinde yaşıyorsanız ve internet dolandırıcılığı mağduru olduysanız, bizimle iletişime geçerek profesyonel hukuki yardım alabilirsiniz.