Deutschland Mahkeme Kararı Tanıma Tenfiz

Deutschland Mahkeme Kararı Tanıma Tenfiz

Ülkemizde tanıma ve tenfiz konusu özellikle yabancı mahkemelere boşanma ile ferileri konusunda açılmış olan davalarla ilgili olarak gündeme gelmektedir. Yabancı Mahkeme Kararlarını Tanıma ve Tenfiz Davası

Tanıma nedir? Tenfiz nedir?

Yabancı ülke mahkemelerince verilen kararların, Türkiye’de geçerliğini sağlamak için açılması gereken dava tanıma tenfiz davasıdır. Türk vatandaşı olup, yurtdışında herhangi bir ülke vatandaşı ile boşanmış olan kişilerin, bu yeni medeni durumunun Türkiye’deki nüfus kayıtlarında görünmesi için tanıma tenfiz davası açılması gerekir.

Tanıma Tenfiz Davasının Şartları Nelerdir?

Yabancı mahkeme tarafından verilen bir boşanma ilamı bulunmalıdır.
Verilen boşanma kararı kesinleşmelidir. Diğer bir ifade ile o ülke hukukunda göre tüm istinaf ve temyiz gibi tüm yargısal aşamaların tamamlanmasıyla kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmalıdır.
Boşanma kararında Türk kamu düzenine açıkça bir aykırılık bulunmamalıdır.
Söz konusu karar yabancı mahkeme tarafından verilmiş hukuk davalarına ilişkin bir karar olmalıdır.
Kararın Verildiği Ülke İle Türkiye Arasında Karşılıklılık (Mütekabiliyet) Bulunmalıdır: Yabancı ülke ve Türkiye arasında boşanma kararlarının tanınması konusunda uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklılık ilkesi gereği iki taraflı yükümlülük bulunması gerekir

Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Tanıma ve tenfiz davaları niteliği itibariyle teknik davalardır. Bu davalarda tanık dinletilmez, keşif yapılmaz, zorunlu olmadığı müddetçe bilirkişi incelemesi yapılmaz. Bu tür davalarda yargılama konusu, yabancı mahkeme kararının tanıma ya da tenfiz koşullarını taşıyıp taşımadığı konusunun incelenmesi ile sınırlıdır. Tanıma ve tenfiz davalarında zaman alan, davanın uzamasına sebebiyet veren husus, davalıya yapılan tebligatlardır. Dava dilekçesinin, duruşma tarihinin ve yargılama sonucunda verilen kararın davalıya tebliği zorunludur.

Davalının yurt dışında olması ve yabancı devlet vatandaşı olması durumunda süreç uzamaktadır. Bu durumda yurt dışı tebligat usulü uyarınca uzun ve karmaşık bir prosedür önümüze çıkmaktadır. Yurt dışı tebligatlarda asgari 4 ay tebligatın yapılması süreci olması, duruşma tarihinin belirlenmesi konuları da nazara alındığında süreç asgari 6 ay ile 1 yıl arası sürmektedir. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Bunun yolu ya davalının dava ve duruşmalara katılmasının sağlanması ya da davalının kendisini bir avukat ile temsil ettirmesidir.

Tanıma Tenfiz Davası Birlikte mi Açılmalı ?

Tanıma ve tenfiz davaları her zaman birlikte açılmak zorunda değildir. Ülkemizde geçerli hale gelmesi istenilen yabancı mahkeme kararının niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Tanıma kararı, yabancı mahkeme kararının ‘’kesin hüküm’’ ve ‘’kesin delil’’ gücünün Türkiye’de kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Tanıma kararı ile birlikte yabancı mahkeme kararı, tıpkı ülkemizde verilmiş bir mahkeme kararı gibi hukuki sonuçlarını doğurmaktadır. Bu nedenle tanıma davası, hukuki niteliği itibariyle bir tespit davasıdır. Hukukumuzda tespit davasının açılabilmesi için hukuki yarar şartı aranmaktadır. Dolayısıyla bir tespit davası olan tanıma davasının açılabilmesi için de hukuki yarar şartı aranmaktadır.

 Deutschland Mahkeme Kararı Tanıma Tenfiz
Deutschland Mahkeme Kararı Tanıma Tenfiz

Yabancı Bir Ülke Mahkemesi Tarafından Verilen Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması

Yabancı bir devlet mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının geçerlilik kazanabilmesi için tanıma usulüne başvurmak gerekir. Ancak 2018 yılında getirilen yeni düzenleme ile sadece tanıma işlemi yapılacaksa bu işlem nüfus müdürlüğünden yapılabilir.

Boşanma kararına ek olarak nafaka, tazminat, velayet gibi kararlara da hükmedildiyse bunlar için tanıma kararının alınması yeterli olmayacaktır. İcrası gereken bu kararın Türk makamları tarafından icra edilebilmesi için ayrıca tenfiz davasının da açılması gerekecektir. Ancak ister tanıma işlemi olsun ister tenfiz davası bu hükmün icrası için apostil işlemi zorunludur.

Boşanma kararlarının tanıma ve tenfizi için gerekli olan belgeler şu şekildedir:

• Yabancı Devlet mahkemesince verilen kesinleşmiş kararın aslı (kararda kesinleştiğine dair ibare-mühür vb. bulunmalıdır)
• Mahkeme kararı için alınmış apostil şerhi
• Yukarıda bahsettiğimiz şekilde apostil tercümesi,
• Kararın ve kesinleşme şerhinin yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesinden sonra noterden alınan onay.
Yabancı mahkemenin boşanma kararı Türkçe olarak tercümesi yapılmalıdır. Tercüme yeminli tercüme büroları aracılığıyla yapılmalıdır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir