Nafaka Davası
Nafaka davası, çekişmeli veya anlaşmalı boşanma esnasında nafaka talebinde bulunmamış olan tarafın, boşanma davasının tamamlanması ve kesinleşmesi akabinde nafaka talebinde bulunmak istemesi halinde söz konusu olur. Boşanma ile birlikte nafaka talep edilmemiş olması, sonradan nafakanın talep edilemeyeceği anlamına gelmez. Ancak bu durum kural olmakla birlikte, zamanaşımı ile kusur tespiti gibi hususlardan kaynaklı olarak çeşitli istisnaları da mevcuttur.
Nafaka, kelime anlamı itibari ile geçimlik, geçinmek için gerekli olan iaşe şeklinde tanımlanabilir. Medeni Kanunda dört çeşit nafaka düzenlenmiştir:
Tedbir Nafakası: Boşanma davası açılmadan önce veya açıldıktan sonra herhangi bir eşin veya ergin olmayan çocukların (18 yaşından küçük çocuklar) geçinmesini sağlamak üzere hükmedilen nafaka türüdür.
İştirak Nafakası: Boşanma davası neticesinde çocuğun velayeti kendisinde olmayan eş aleyhine çocuğun giderlerine katılmasını sağlamak üzere hükmedilen nafakadır.
Yoksulluk Nafakası: Evliliğin boşanma kararı ile bitmesi nedeniyle yoksulluğa düşecek eş lehine, diğer eş aleyhine hükmedilen nafakadır.
Yardım Nafakası: Yardım nafakasının boşanma davası veya evlilik ile bir ilişkisi yoktur. Bir kimsenin, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy ve üstsoyu ile kardeşlerine ödediği nafaka çeşididir.
Nafaka Almanın Şartları Nelerdir?
Nafaka talebinde bulunan kişinin kusurunun diğer eşten daha ağır olmaması, boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olması, nafaka yükümlüsünün çalışması ve gelir elde etmesinde bedensel veya ruhsal bir engelinin bulunmaması şeklinde sayılabilir.
Boşanan kadın kaç yıl nafaka alır?
Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175’e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe, yahut nafaka lehtarının evlenmesi veya ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sonlandırana erdiren bir durumun oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam eder.
2024 nafaka ne kadar?
Eşe, asgari ücretli ne kadar nafaka öder? sorusunun cevabı 2024 yılı için 1.500 – 4.000 TL arasıdır. 2 çocuk olması halinde bu kadar yüksek bağlanmamaktadır. Yoksulluğa Düşme Tehlikesi: Eşin, boşanma sonrasında yoksulluğa düşme tehlikesi taşıması, nafaka talebinde bulunabilmesi için önemli bir şarttır.
Boşanan eş ne kadar nafaka alır?
Bu kapsamda kişinin maaşının belli bir oranı nafaka miktarı olarak belirlenememektedir. Zira belirli bir oran kanun koyucu tarafından da belirtilmemiştir. Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25’i kadar bir nafakaya hükmetmektedir.
Erkek hangi hallerde nafaka ödemez?
Eşin Evlilik Dışında Gelir Getirici Bir Eylemi Var: Eğer eş, evlilik dışında bir gelir elde ediyorsa ve bu gelir onun yaşamını sürdürebilmesi için yeterliyse, nafaka ödemesi talep edilmeyebilir. Eşin Yeniden Evlenmesi: Eş, boşandıktan sonra yeniden evlenirse, erkekten nafaka talep edemez.
Kadın hangi hallerde nafaka alamaz?
Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kadın boşandıktan sonra ne zaman geçimini sağlayabilecek geliri elde ederse o zaman kadına nafaka ödenmez.
Boşanınca nafaka nasıl hesaplanır?
Nafaka miktarını kendi aralarında kararlaştırırsa hakim bunu göz önünde bulundurur. Nafakanın miktarı, kişilerin sosyal ve ekonomik durumlarına, boşanmadaki kusur durumlarına, boşanma sonrasında yoksulluğa düşme durumlarına bakılarak hakim tarafından hesaplanır.