Banka haciz kaldırmak nedir? Banka haczini anlayabilmek için icra süreciyle birlikte anlamak gerekir. İcra, alacaklının alacağını devlet eliyle elde edebilmesi için yürütülen yasal süreci ifade eder. Ödeme emrinin ardından borçlunun tüm uyarılara rağmen borcunu ödememesi sonucunda ise alacaklının talebi üzerine haciz işlemleri başlar. İcra hukukunda kural olarak alacaklının alacağına kavuşması asıl olduğu için kural olarak borçlunun tüm mallarına haciz koyulabilir. Ancak tabi bunun istisnaları bulunmaktadır. Ödeme emrinin ardından yedi gün içinde borçlu borcunu ödemez ve ödeme emrine de itiraz etmezse borcu kesinleşmiş olur. Bu kesinleşme sonucunda haciz işlemlerini alacaklı başlatabilir.
Haciz Kaldırma Süreci
Haciz kaldırma süreci, bireylerin üzerindeki icra işlemlerini sonlandırma ve mülkiyetlerini geri alma sürecidir. Haciz, borçlu olan kişinin mal varlığının devlete devredilmesi durumudur. İcra dosyasının oluşturulmasından sonra icra dairesince yapılan işlemler sonucunda borçlunun mal varlığında haciz uygulanır. Ancak, borçlu kişi borcunu ödediğinde veya yapılan ödeme anlaşmalarının tamamlandığında haciz kaldırılır. Hacizin kaldırılabilmesi için bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Emekli Maaşın Haciz Konulması Mümkün Müdür?
Emekli maaşına haciz konulması mümkündür. Ancak bu haczin belirtilen durumlarda dörtte birine kadar konulması gerekmektedir. Her ne kadar emekli maaşı için böyle ayrıcalıklı bir durum öngörülse de, emekli ikramiyeleri için bu durum geçerli değildir ve ikramiyenin tamamına haciz konulması mümkündür. Ancak emekli maaşına konulan haciz dörtte bir sınırı geçmişse, haczin kaldırılması talep edilebilecektir.
Maaş Haczinin Uygulanması
Maaş haczinin uygulanması, borçlu kişinin işverenine yapılan bir bildirimle başlar. Bu bildirimde, borçlu kişinin maaşının belirli bir miktarının alacaklıya ödenmesi istenir. İşveren, maaş haczini uygulamakla yükümlüdür. Ancak, işverenin yasal hakları ve sorumlulukları vardır.
Maaştan İcra Kesintisi Kaldırma
Maaştan icra kesintisi, borcun tamamen ödenmesi veya borçtan vazgeçilmesi halinde kaldırılır. Borçlu, borcunu taksitler halinde ödeyebilir. Her ay maaşından kesilen tutar, borcun ana parası ve faizini kapsar. Borçlu, borcunu erken ödemek isterse, icra dairesine başvurarak kalan borcunu ödeyebilir. Borçlu, borçtan kurtulmak için alacaklıyla anlaşmaya çalışabilir. Alacaklı, borçtan vazgeçerse veya indirim yaparsa, maaştan icra kesintisi kalkar.
Maaştan icra kesintisi, borç bitene kadar devam eder. Borç bittiğinde, icra dairesi, iş yerine bir maaştan icra kesintisi kaldırma müzekkeresi gönderir. İş yeri, bu müzekkereyi aldıktan sonra maaştan icra kesintisi işlemini sonlandırır ve icra dairesine bildirir.
Maaş Haciz Müzekkeresine İtiraz Etmeyen İşyeri
İcra Müdürlüğü’nce gönderilen Maaş Haciz Müzekkeresi’ne 7 günlük süre içinde itiraz etmeyen, beyanda bulunmayan işveren, İcra ve İflas Kanunu’nun 356. ve 357. maddeleri uyarınca dosyaya borçlu olarak eklenir. Bunun için başkaca bir şart aranmaz.
Banka haciz kaldırmak nedir?, Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.