Marka Hukuku- Azim HUKUK

Marka tescili

Marka tescili, markanızın münhasır kullanımının korunmasına yardımcı olur ve tüketiciler arasında kafa karışıklığına neden olabilecek şekilde başkalarının aynı veya benzer bir markayı kullanmasını engeller. Ayrıca tescilli bir marka, işletmenizin güvenilirliğini ve itibarını da artırabilir, bu da müşterileri çekmek ve marka sadakati oluşturmak için oldukça avantajlıdır.

 

Kimler Marka Başvurusu Yapabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler.
Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Karşılıklılık ilkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler, Türkiye’de marka başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.

 

Marka Tescili Neleri Kapsar?

Marka tescili yapmanın sağladığı en büyük koruma markayı belirten, bilinirliğini sağlayan işaret ya da logonun korunmasıdır. Tescil işlemi bu işaretin yasal olarak tek tarafa yüklenmesidir. Diğer firma, kişi ya da markalar tescillenmiş başka bir markanın herhangi bir tescillenmiş unsurunu kullanamazlar. Tescil işleminin kapsadığı bir diğer alan devretme ve miras bırakmasıdır. Markanın miras bırakılması ya da devredilmesi sadece tescil alan firma ya da kişi tarafından yapılabilir.

 

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili ettirmek, birkaç farklı aşama sonrasında, herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmaması durumunda marka tescil edilebilmektedir. Türkiye´de marka tescili konusunda yetkili mercii Türk Patent Enstitüsü´dür. Bu enstitü kısaca TPE olarak da bilinmektedir. Başvuru aşaması gerçek ya da tüzel kişiler tarafından şahsen gerçekleştirilebilmektedir. Bu noktada aracı kullanmak şart değildir. Ancak işlemlerin daha profesyonel takibi ve tatbiki için aracı firmalar da kullanılabilmektedir. Bu durumlarda aracılar için vekâletname düzenlenmelidir. Markanızın zararlara maruz kalmaması adına yapmanız gereken, söz konusu markanızı koruma altına almaktır. Koruma altına almak istediğiniz markanız için tescil başvurusunda bulunulmalıdır.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan bu başvuru iki şekilde gerçekleşmektedir:

 

Bireysel başvuru

Atanalacak bir vekil aracılığı ile yapılacak başvuru
Marka tescil etme başvurusu, belgelerin eksiksiz bir biçimde olması ve teslim edilmesi şartı ile teslim tarihinden itibaren başlamaktadır.

 

Tescil İşlemleri Ne Kadar Sürüyor?

Marka tescil için gereken tüm evraklar eksiksiz bir şekilde toparlandıktan sonra başvurulduğu zaman belge alımı ortalama 2 ay ile 11 ay arasında belge verilir. Eğer bu süreçte herhangi bir itiraz olursa bu süre biraz uzayabilir. Marka hakkında yeni düzenlemeler yapıldığı zaman yeniden süre için değişiklik olur.

 

Marka Tescilinin Geçerlilik Süresi Var mıdır?

Marka tescil belgesi alan markalar, belgelerini aldıkları an itibariyle tescilli marka olarak 10 yıl süresince koruma altına alınmış olurlar. Belge geçerlilik süresi 10 yıl ile kısıtlı olmayıp, tescil süresi sonunda yenilenebilir.

Marka tescili, Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

 

Marka Hukuku- Azim HUKUK
Marka Hukuku- Azim HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir