Hacze İştirak Nasıl Yapılır? - Azim HUKUK

Hacze İştirak Nasıl Yapılır?

Hacze İştirak Nasıl Yapılır?

Hacze İştirak borçlunun birden fazla alacaklısı olduğu durumda malvarlığının tüm borçlarını karşılayamayacak olması halinde alacaklıların başvuracağı hukuki bir yoldur. Borçlusuna ait bir malı daha önce haczettiren bir alacaklının bu haczine, aynı borçlunun diğer alacaklılarının hangi koşullarla hacze iştirak edebilecekleri İcra ve İflâs Kanunu’nun 100 ve 101 ve 268. maddeleri ile 6183 s. Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanunun 21 ve 69. maddelerinde düzenlenmiştir.

Alacağı ilk haczi koyduran alacaklıdan daha önce doğmuş olan alacaklının bu durumu kanun çerçevesinde ispat ederek hacze katılabilir. Hacze katılım düzenlemesi takip başlatmakta gecikmiş olan alacaklının hak kaybı yaşamamasını koruyan bir kanun düzenlemesidir.

Uygulamada sık sık karşılaşılan bir durum olan hacze katılım iki şekildedir:

  • Hacze İmtiyazlı İştirak
  • Hacze Adi İştirak

 

 

Hacze İmtiyazlı İştirak Nedir?

Adi iştirakte pek çok koşulun bir araya gelmesi aranmakta olup şartların yerine getirildiği durumlar daha düşük oranda görülmektedir. Kanun koyucu, bu koşulları her türlü ilişkiye uygulamayı tercih etmemiştir ve borçlu ile hukuki ilişkisine göre bazı kişilerin imtiyazlı olarak hacze iştirak etmesine imkan sağlanmıştır. Kanunda sayıldığına göre borçlunun eşi, evlatları, ölene kadar bakmakla borçlu olduğu kimseler, vasisi veya kayyımı olduğu kimseler ve nafaka alacaklıları hacze imtiyazlı olarak iştirak edebilme hakkına sahip olan kişilerdir.

Hacize imtiyazlı iştirak durumunda, adi iştirakte olduğu gibi ilk haczin koyulduğu icra dosyasının bulunduğu müdürlüğe iştirak talebinin yapılması gerekir. İmtiyazlı haciz talebine diğer alacaklılar tarafından itiraz edilebilir. İtiraz olması halinde imtiyazlı iştirak talebiniz geçici olarak kabul edilecek ve itiraz eden alacaklıya dava açması için 7 günlük süre verilecektir.

Hacizli malların satılıp elde edilen gelirin icra dairesinin kasasına girdiği ana kadar hacze imtiyazlı iştirak edilmesi mümkündür. Kanunda sayılan kişiler, borçlu ile olan ilişkileri sürdüğü müddetçe hacze imtiyazlı olarak iştirak edebilirler.

 

Hacze İştirak Nasıl Yapılır? - Azim HUKUK
Hacze İştirak Nasıl Yapılır? – Azim HUKUK

 

Hacze İştirak Nasıl Yapılır?

Hacze iştirak yapılacağı zaman alacakla ilgili ilk haciz işlemini başlatan kişiden önce hak doğmuş olan alacaklı hacze katılabilmektedir. Takip işlemini başlatma konusunda geciken önceki alacaklının hakları bu yolla korunmaya çalışılır.

Hacze iştirak edilmediği takdirde ilk haciz işlemini başlatan alacaklı alacağını tahsil ettikten sonra geriye bir şey kalmayabileceğinden diğer alacaklıların alacaklarını tahsil etmesi mümkün olmayacaktır. Hacze iştirak adi iştirak olarak ya da imtiyazlı iştirak olarak yapılabilir.

Hacze İştirak Usulü:

İcra İflas Kanunu Madde 100 – İlk haciz üzerine satılan malın tutarı vezneye girinceye kadar aynı derecede hacze iştirak edebilecek alacaklılar :

1- İlk haciz ilâmsız takibe müstenitse takip talebinden ve ilâma istinat ediyorsa dava ikamesinden mukaddem yapılmış bir takip üzerine alınan aciz vesikasına,

2- Yukarıki fıkrada yazılı tarihlerden önce açılmış bir dava üzerinden alınan ilama,

3- Aynı tarihlerden mukaddem tarihli resmî veya tarih ve imzası tasdikli bir senede,

4- Aynı tarihlerden mukaddem tarihli resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri makbuz veya vesikaya istinat eden alacaklılardır. Bu suretle iştirak halinde icra dairesi müracaat üzerine aynı derecedeki alacaklıların bütün alacaklarına yetecek nisbette ilave suretile hacizler yapar. Bunların haricindeki alacaklılar ancak evvelki dereceden artacak bedeller için hacze iştirak edebilirler.

 

Sık Sorulan Sorular

Hacze iştirak nasıl yapılır?
Hacze iştirak kaça ayrılır?
Iştirak tapuya haciz gelir mi?
Hacze ne demek?
Hacze iştirak kaça ayrılır?
Iştirak tapuya haciz gelir mi?
Hacze ne demek?
Maaş haczine iştirak mümkün mü?
Tapuda iştirak nasıl çözülür?
Kamu haczine iştirak mümkün mü?
Iştirak nasıl yapılır?
Hacze adi iştirakte öncelik sağlayan belgeler nelerdir?
Birden fazla haciz olursa ne olur?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir