Vakıf Senedi Örneği 2024-2025
Vakıf Senedinin İçeriği Türk Medeni Kanunu’nun 106.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “Vakıf senedinde vakfın adı, amacı, bu amaca özgülenen mal ve haklar, vakfın örgütlenme ve yönetim şekli ile yerleşim yeri gösterilir.” sayılan bu unsurların vakıf senedinin içeriğinde bulunması zorunludur. Vakıfların amacı ve örgütü vakfedenin arzusuna göre şekillenir. Bu amaç ve örgüt vakıf senedinde belirlenir ve kural olarak vakıf kurulduktan sonra vakıf senedinde değişikliğe gidilemez. Türk Medeni Kanununa göre vakıf; gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleri ile oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Vakıf, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış halidir.
Derneklerin amacı, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amaç gerçekleştirmek, bilgi ve çalışmaları sürekli olarak birleştirmektir. Vakıfların amacı ise, belirli bir hizmetin yerine getirilmesi veya başkalarının belirli mallardan yararlandırılmasıdır.
-MADDE 5 – (1) Gerçek veya tüzel kişilerin vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme şeklinde hazırlanan resmi senetle açıklanır. Noter, resmi senedin bir örneğini yedi gün içinde Genel Müdürlüğe gönderir. (2) Mahkemeye başvurma, resmi senedin düzenlenmesinden sonra vakfeden tarafından yapılır.
Vakıf senedi değiştirilebilir mi?
Vakıfların amacı ve örgütü vakfedenin arzusuna göre şekillenir. Bu amaç ve örgüt vakıf senedinde belirlenir ve kural olarak vakıf kurulduktan sonra vakıf senedinde değişikliğe gidilememektedir.
Madde 18- Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin en az beşte birinin (1/5) yazılı teklifi ile, mütevelli heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.
Vakıfların, şube ve temsilciliklerinin amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî işletme ve iştiraklerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılmaktadır.
Vakıf Senedi Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vakıf senedi örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılması gerekmektedir.
Senette kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulması gerekmektedir.
Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
Vakıf senedi örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmaması gerekmektedir.
Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmemesi gerekmektedir.
Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir.
Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmaması gerekmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Vakıf kurmak için ne kadar para gerekli 2024?
Vakıf senedi tadili nasıl yapılır?
Vakıf senedini kim düzenler?
Vakıflar nasıl kişilik kazanır?
Vakıflar nasıl para kazanır?
Vakıf başkanları maaş alır mı?
Vakıf üyeleri aidat öder mi?
Vakıflar hangi kuruma bağlıdır?
Vakıflar devletten para alır mı?
Vakıfları kim denetler?
Vakıflar kar amacı güder mi?
Vakıflar gelir vergisi öder mi?
Vakıflar MTV’den muaf mı?
Vakıflar ÖTV’den muaf mı?
Vakıflar kira stopajı öder mi?
Vakıflar yatırım yapabilir mi?
Vakıf sermayesi ne kadar olmalı?
Vakıfları kim denetler?
Vakıf malı satılır mı?
Thy Genel Müdürü maaşı ne kadar 2024?
VakıfBank emeklisi ne kadar maaş alıyor?
Vakıf çalışanları devlet memuru mu?
Vakıflar hangi bakanlığa bağlıdır?
Vakıf malları kime aittir?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.