Vasiyetname Yazarken Bilmeniz Gerekenler
Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir. Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir. Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir.
Vasiyetname Nedir?
Vasiyetname belirli şartlarla yazılı veya sözlü olarak hazırlanabilen mirasbırakanın son arzularını içeren ölüme bağlı bir tasarruftur. Kelime manası itibariyle vasiyetname ‘bir kimsenin ölümünden sonra yapılmasını istediği şeyler’ anlamına gelmektedir.
Hangi tür vasiyetname düzenlenecek olursa olsun, vasiyetname düzenlemek isteyen kişi:
15 yaşını tamamlamış olmalı,
Ayırt etme gücünü haiz olmalı,
Şarta bağlı vasiyetname düzenlenmiş ise, bu şart hukuka veya ahlaka aykırı olmamalı,
Aşağıda detaylandıracağımız üzere vasiyetname türüne göre kanunda zorunlu tutulmuş şartları yerine getirmelidir.
Hukuk sistemimizde, bu şartları sağlayan kısıtlı da, kısıtlılığa dair tüm diğer şartların sağlanması halinde vasiyetname bırakabilmektedir.
Vasiyetnamenin şekil şartları nelerdir?
Resmi vasiyetnameler için en az iki tanık şartı bulunmaktadır. Miras bırakanın vasiyetnameyi okuyup anladığını beyan ederek vasiyetnameyi imzalaması gerekir. Vasiyetname hazırlayacak kişinin ehliyetinin bulunması gerekir. Miras bırakanın vasiyetnameyi yanılma, korkutma, aldatma, zorlama altında kabul etmemesi gerekir.
Ölmeden önce vasiyetname nasıl yapılır?
Resmi vasiyetname, bir noter huzurunda hazırlanır ve noter tarafından onaylanması gerekir. Vasiyet eden kişinin iki şahit huzurunda, notere kendi iradesiyle vasiyetini bildirmesi ve bunun noter tarafından kayıt altına alınması esastır. Okuma yazma bilmeyen kişiler de resmi vasiyetname düzenleyebilirler.
Vasiyetname hangi hallerde geçersiz olur?
Vasiyetname yapanın tasarruf ehliyetinin bulunmaması, Vasiyetnamenin yanılma, aldatma, hile, korkutma veya zorlama yoluyla yapılması, Vasiyetnamenin gerek içeriğinin gerekse de bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka ve ahlaka aykırı olması, Vasiyetnamenin Şekil yönünden noksan olması.
Mirasta vasiyet varsa ne olur?
Kanuni koşullara ve murisin özgür iradesine uygun vasiyetname ile vasiyet alacaklısına vasiyet edilen mal yasal mirasçıların saklı payını zedelemediği takdirde geçerli olup bu halde lehine vasiyet yapılan vasiyet nedeniyle kendisine düşen miras payını alır.