İş Kazası Tazminat Davası
İş kazası nedeniyle tazminat davaları, iş kazası sonucunda işçinin iş saatleri içinde zarar görmesi nedeniyle yakınlarının maddi veya manevi bütünlüğünde meydana gelen eksilmelerin giderilmesi amacıyla açılan tazminat davalarıdır. İş kazası tazminat haklarınızı kaybetmeden hukuki haklarınızı bilerek ilerlemeniz gerekmektedir. Bu sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğini makalemizde sizler için adım adım açıklayacağız.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, madde 13’te İş kazası olarak sayılan haller;
- İşçinin (sigortalı) işverene ait işyerinde bulunuyor olması,
- İşçisinin işverenin yürüttüğü işin yerine getirilmesi için çalışıyor olması,
- İşveren tarafından işyeri dışında başka bir yere iş nedeniyle gönderilmesi,
- Emziren kadın işçilerin, bebeğini emzirmek için ayrılan zamanda bulunması,
- İşçinin, iş nedeniyle işveren tarafından sağlanan bir taşıtta bulunuyor olması, iş kazaları olarak sayılmaktadır.
İş Kazası Gerçekleştikten Sonra Dikkat edilmesi Gereken İşlemler
- İş kazası gerçekleştikten sonra pek çok belge hazırlanır. Bu belgeler özenle okumadan o an acele acele imzalamamalısınız.
- İmza atılması için mobing uygulanırsa belgelerde anlatım tarzına ilişkin kayıtların doğru ve eksiksiz olduğuna farklı bir şekilde aktarılmadığına dikkat edilmelidir. Ancak mümkün olduğunca belgelere imza atmamanız sizin açınızdan daha önemli olacaktır.
- İş kazasından sonra hastaneye gidildiğinde özellikle iş kazası olduğu belirtilmeli ve hastane kayıt şekli mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Hastaneden Epikriz raporunu istemesi ve bir suretini temin etmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki adımlara dikkat edilmesi sonucunda en iyi şekilde yönlendirecek İş hukuku avukatından destek alarak maddi ya da manevi tazminat davasını açabilmektedir. Her açılan iş kazası tazminat davası kazanılma gibi bir durumu yoktur. Yukarıdaki maddeler gibi daha fazla detayları hakim olup dava sürecini titizlikle yürütülmesi gerektiğini önemle hatırlamak gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumuna Geçici ve Sürekli ( Maluliyet ) Ödenekleri için başvuruda bulunmalı, sorumluların cezalandırılması için Savcılığa Suç Duyurusunda bulunmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenecek iş kazası raporu dosyasının hazırlanmasını beklemektedirler, bu dosyanın hazırlanması iş kazası dosyaları için çok önemli ve davanın şeklini belirtecek bir süreçtir. İş Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Haklarının temini için duruma göre Arabuluculuk Başvurusu yapmalı ve İş Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat davası açılmalıdır. Bu süreç her dava da farklı şekilde ilerlenebilmektedir. Davanın nereye açılması, hangi dava açılması gibi detaylar kritik öneme sahiptir. Yanlış bir yol sizi boş beklentiye ve hukuki haklarınızı kaybetmenize neden olabilmektedir. Bu nedenle seçeceğiniz avukatınızın sizinle detaylı ilgilendiğine, iş hukuku alanında uzman olduğuna bu süreci titizlikle yürüteceğini dikkate alarak alanında uzman bir avukat ile bu süreci yürütmelisiniz.
İş Kazası Maddi – Manevi Tazminat Miktarı
İş kazası sonucunda hakim tarafların kusur oranına göre tazminata karar vermektedir.
- İşçinin Tedavi Masrafları
- İşçinin Kazanç Kaybı
- İşçinin İş Gücü Kaybı
- İş Kazasının Kusur Oranına
- İşçinin Kaza Sonucu Çalışamama Durumu
- Olay Tarihindeki Paranın Satın Alma Gücü
İş kazası sonucu kaybolan ekonomik özgürlüğün süresi ve zararın miktarı dikkate alınarak hakim tarafından karar verilmektedir.

İş Kazası Sebebi ile İş Göremezlik
Ciddi bir iş kazası sonucu sağlık sorunu oluşan işçi geçici ve kalıcı olmak üzere çalışamadığı zaman için iş göremezlik raporu için başvurabilmektedir. Bu tür davalarda tedavi giderleri ve ekonomik gelecekte ortaya çıkan maddi kayıplar dikkate alınır. Çalışamama durumu, kazalar sonucu geçici veya kalıcı olarak iş yapma yeteneğinin kaybı, analık hali, ameliyat veya tedavi gerektiren durumlar iş göremezlik ödemesi alınan haller arasındadır. İş göremezlik raporu alındıktan sonra bu kişi raporu işverenine verir.
Kalıcı İş Kazası
İş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle çalışamama durumu, kazalar sonucu geçici veya kalıcı olarak iş yapma yeteneğinin kaybı, analık hali, ameliyat veya tedavi gerektiren durumlar iş göremezlik ödemesi alınan haller arasındadır. Meslekte kazanma gücünü %100 yitiren işçiye sürekli tam iş göremezlik geliri bağlanır ve işçinin aylık kazancının %70’i oranında hesaplanmaktadır.
Geçici İş Kazası
Geçici iş kazası ise , meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır. Geçici iş göremezlik ödemesini almak için durumu beyan eden hekim raporu ile beraber SGK’ya başvurmalıdır. Başvuru sonrası sonuç E-devlet’ten takip edilebilir. Gereken koşullar sağlanmışsa başvuru tarihinden başlanarak en geç 15 gün içinde ödeme yapılır. Ödeme PTT üzerinden gerçekleştirilir.
İş kazası sonucu maddi ve manevi tazminat davası kanuna göre iş kazası nedeniyle açılan tazminat davalarının süresi 450 gündür. Bir dava ortalama 15 ay içerisinde tamamlanmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
İş kazası tazminat davası kaç yıl sürer?
İş kazası tazminatı neye göre hesaplanır?
İş kazasından ne kadar para alınır?
İş kazasında işçi şikayetçi olursa ne olur?
İş kazasında işçi kusurlu ise ne olur?
İş göremezlik maaşı ne kadar 2024?
Kalıcı iş göremezlik maaşı ne kadar?
İş göremezlik oranını kim belirler?
10 günlük iş kazası rapor parası ne kadar 2024?
İş kazası raporu maaştan kesilir mi?
İş kazası geçiren sigortalı biri ne kadar para alır?
İş kazası parası nasıl alınır?
İş göremezlik ödeneği için kaç gün prim verilir?
İş göremezlik raporu yüzde kaç olmalı?
İş göremezlik raporu alınca maaş kesilir mi?
İş göremezlik raporu alan çalışabilir mi?
İş Hukuku Hakkında Bilgiler