Tüketici Hukuku Nedir 2024-2025
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda Tüketici “ Ticari yada mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi” olarak tarif edilmiştir. Yine mezkur kanunda Tüketici İşlemi “Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi” olarak tarif edilmiştir.
Tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetler ile ilgili problem yaşaması durumunda başvuracakları mahkeme, Tüketici Mahkemesi’dir. Tüketici mahkemelerinin görevi 6501 Tüketici Kanunu’na göre “Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan kaynaklanan uyuşmazlıklarda tüketici mahkemeleri görevlidir” şeklinde belirtilmiştir. Tüketici mahkemesine başvuran tüketiciler, haklarını savunabilir ve satın aldıkları ürün ve hizmet ile ilgili yasal haklarına kavuşabilir.
Tüketici Hareketlerinin Temelini Oluşturan Temel Haklar Nelerdir?
Tüketicinin temek hakları olarak sayılan bazı haklar vardır. Bu haklar geçmişten günümüze kadar ulaşmıştır. Belirlenen hakların listesi şu şekildedir:
Tüketicinin sağlığı ve güvenliğinin korunması hakkı
Tüketicinin ekonomik çıkarlarının korunması hakkı
Tüketicinin tazmin edilmesi hakkı
Tüketicinin bilgilendirme ve eğitim hakkı
Tüketicinin temsil edilme hakkı
Tüketici Sözleşmeleri Nelerdir?
Tüketici sözleşmesi satıcı ve alıcı arasında gerçekleştirilen, hizmet ve malın satın alındığını açıklayan yasal kağıtlar olmaktadır. Tüketici sözleşmeleri olarak;
Tüketici kredisi sözleşmeleri.
Taksitle satış sözleşmeleri.
Konut finansmanı sözleşmeleri.
İş yeri dışında kurulan sözleşmeler.
Mesafeli sözleşmeler.
Finansal hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
Devre tatil ve uzun zamanlı tatil hizmeti sözleşmeleri.
Paket tur sözleşmeleri.
Abonelik sözleşmeleri söz konusu olmaktadır.
Tüm bu sözleşmeler ürün ve hizmet alanların satıcıya karşı haklarını korumak amaçlıdır. Almış olduğu hizmet ve ürüne karşı maddi karşılık veren alıcıların mağduriyetini önlemektedir.
Tüketici Hukuku Avukatı, Tüketici Avukatı gibi kelimeler hukuk sistemimizde resmi olarak olmasa da halk arasında bu kelimeler Tüketici Hukuku alanında deneyimli ve uzman avukatları ifade etmek için kullanılan sıfatlardır. Tüketiciler günlük hayatta mal ve hizmet alımlarında karmaşık ve problemli durumlar içerisinde kendini bulabilmektedir.
Benzer Sorulan Sorular
Tüketici ne demek hukuk?
Tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanundan anlayacağımız, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişidir.
Tüketici tanımı nedir?
Tüketici, bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişidir (TKHK 3/1-k). Tanım gereği, bu sıfatın kazanılabilmesi, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket edilmesine bağlıdır.
Tüketici mahkemesi neleri kapsar?
Tüketici Mahkemesi Nedir? 6502 sayılı Tüketicinin Korunmasına Dair Kanun M.73 uyarınca tüketici işlemlerinden kaynaklı uyuşmazlıkların çözümü için tüketici mahkemeleri görevlidir. Tüketici Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemeleri ve Sulh Hukuk Mahkemeleri haricinde kalan belirli türde davalara bakan bir mahkemedir.
Avukat tüketici sayılır mı?
TKHK m. 3/k hükmünde, tüzel kişi- lerin de tüketici sıfatını haiz olabileceği düzenlendiğinden, avukatlık sözleşmesine taraf olan ve ticari veya mesleki olmayan amaçlarla ha- reket eden bir dernek veya vakıf, pekâlâ tüketici sıfatını haiz olabilir.
Tüketici iade hakkı kaç gündür?
Tüketici mesafeli sözleşmede on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart üstlenmeksizin cayma hakkına sahiptir. Bu süre eğer “mal” satın alınacak ise malın tesliminden itibaren; “hizmet” satın alınacak ise hizmet sözleşmesinin kurulduğu andan itibaren başlar.
Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?
Tüketiciler her ne kadar Harçlar Kanunu’nda da yer alan yargılama harçlarından muaf tutulmuşsa da gider avansı ve delil avansı gibi yargılama giderlerinin yine de tüketici tarafından karşılanması gerekmektedir.
Tüketici davasını kimler açabilir?
Tüketici mahkemesinde dava açma yetkisi olan kişiler, “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak belirlenmiştir. Tüketici mahkemeleri nezdinde Bakanlık, tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılan davalar harçlardan muaftır.
Her mağaza iade almak zorunda mı?
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.
Tüketici hakları 52 madde nedir?
Tüketici Kanunu madde 52 uyarınca, tüketiciler bir yıldan uzun veya süresiz kurulmuş abonelik sözleşmelerinden herhangi bir gerekçe göstermeksizin veya bedel ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.
Sık Sorulan Sorular
Tüketici ne demek hukuk?
Tüketici hukuku hangi hukuk dalı?
Tüketici hakları nelerdir kısaca?
Tüketici tanımı nedir?
Kaç çeşit tüketici vardır?
Tüketici hakları 11. madde nedir?
Tüketici hakları 52 madde nedir?
Kimler tüketici sayılmaz?
Tüketici hakkı kaç gündür?
Tüketici Hukuku Nedir 2024-2025
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.