Havuz aidatını ödemeyenlerin havuza girmesi yasaklanır mı? -Azim Hukuk

Havuz aidatını ödemeyenlerin havuza girmesi yasaklanır mı?

Havuz aidatını ödemeyenlerin havuza girmesi yasaklanır mı?

Havuz aidatını ödemeyenlerin havuza girmesi yasaklanır mı?, Günümüzde, birçok kişi konut sahibi olmanın yanı sıra bir site veya apartman kompleksinde yaşamanın avantajlarını araştırıyor. Ancak, bu tür topluluklarda başarılı bir yaşam için önemli olan unsurlardan biri de site yönetiminin Kat Mülkiyeti Kanunu’na riayet etmesidir.

Kat Mülkiyeti Kanunu, site yöneticilerine ve kat maliklerine belirli sorumluluklar yükler. Bu nedenle, bir site yönetimi, günlük işleyişten güvenlik önlemlerine kadar bir dizi konuda titizlikle davranmalıdır.

Site yönetimi tüm daire sakinlerine eşit davranmak zorunda olup, sitenin ortak alanlarından yararlanma imkanı her bir site sakini için ayrım gözetilmeksizin uygulanır.
Ayrıca yürürlükteki mevzuatta sitenin ortak havuzunu açıkça yasaklayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Her bir daire sahibi havuz yasaklama kararına itiraz edebilmektedir.634 sayılı KMK’nın 33. maddesine göre aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde ve altı ay içinde havuz yasaklanmasına iptal davası açabilmektedir.

Vatandaşlarımız aidatları ile alakalı olarak bir uyuşmazlık yaşadıklarında bu hususun hangi yasal düzenlemeye göre nasıl çözüleceğini merak etmektedirler.

Aidat Hususu, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili Kanun Maddesi şu şekildedir:

III- Ana gayrimenkulün genel giderlerine katılma:

Madde 20 – Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;

Katılmakla yükümlüdür.

c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Apartman site yönetiminde mevzuata ve uygulamaya hakim bir avukatın hukuki desteği bunlarla sınırlı olmamak üzere genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Apartman ve site yönetimine hukuki danışmanlık hizmeti vermek

Apartmanda veya sitede ortak yaşam dolayısıyla ortaya çıkan her türlü hukuki ihtilafta danışmanlık veya dava ve icra takiplerinde temsil hizmeti

Yukarıda bahsettiğimiz karar defteri, bilgi ve kayıtlar, gerekli ihtarnameler vb. belgelerin düzenlenmesi, tebliğ edilmesi ve muhafaza edilmesi

Apartman ve site çalışanlarının hukuki problemlerine çözüm üretme ve bu kişilerle yapılacak sözleşmelerin hazırlanmasıYönetici, denetçi ve malikler arasındaki hukuki işleyişin denetimi

Aidat ve diğer borçların yerine getirilmemesi durumunda ihtar ve icra işlemleri

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

Havuz aidatını ödemeyenlerin havuza girmesi yasaklanır mı? -Azim Hukuk
Havuz aidatını ödemeyenlerin havuza girmesi yasaklanır mı? -Azim Hukuk

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir