Rekabet Yasağı Sözleşmesi 2024-2025
Rekabet yasağı sözleşmesi; işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra, belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede, belirli bir zaman dilimi içerisinde, işverenle rekabet ilişkisi içerisine girmemeyi taahhüt ettiği sözleşmeye denir. Rekabet yasağı sözleşmesi; işverenin ticari sırları, müşteri portföyü yahut iş yapma konusunda geliştirdiği yetkinliklerin saklanması adına işçi-işveren arasında imzalanan sözleşmedir. Söz konusu sözleşme türü kanunlarda düzenlenen birçok şekle ve esasa ilişkin kurala tabidir. Rekabet yasağı, işçinin üstlendiği sadakat borcunun bir parçasıdır. Sadakat borcu, işçinin işverene dürüstlük kuralları çerçevesinde bağlılık göstermesini içeren borçtur. Türk Borçlar Kanunu’nun 396. maddesi, rekabet yasağının iş sözleşmesi süresince geçerli olan hâlini açıklamaktadır.
Rekabet yasağı sözleşmesinin temel amacı, işçinin sadakat borcuna aykırı davranışları sebebiyle işverenin uğrayacağı zararların önüne geçmektir. Bu nedenle rekabet yasağına aykırı davranışlar Borçlar Kanunu gereğince yaptırım ve müeyyidelere tabidir. İşçinin işten ayrılmasından itibaren belli süre için eski işvereni ile hukuk çerçevesi içinde rekabet yasağı sözleşmesi yapması mümkündür. Rekabet yasağı sözleşmesi kapsamında, işçinin, işverenin müşterilerine etki etmeme ve iş sırlarının açığa çıkarmama taahhüdü de mevcuttur.
Rekabet yasağı neleri kapsar?
İşçinin, iş sözleşmesi sırasında vâkıf olduğu, işverene ait müşteri çevresi, üretim sırrı gibi bilgileri, iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra, belirli bir yer, zaman ve faaliyet alanında, işverenle rekabet oluşturacak şekilde kullanmasının yasaklanması şartını içeren sözleşmeler rekabet yasağı sözleşmeleridir. İşçinin, iş sözleşmesi sırasında vâkıf olduğu, işverene ait müşteri çevresi, üretim sırrı gibi bilgileri, iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra, belirli bir yer, zaman ve faaliyet alanında, işverenle rekabet oluşturacak şekilde kullanmasının yasaklanması şartını içeren sözleşmeler rekabet yasağı sözleşmeleridir.
Rekabet yasağı sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler:
Sözleşme yazılı şekilde yapılmalısı gerekmektedir,
Yasağın geçerli olacağı zaman dilimi kesin olarak belirlenip azami sınır 2 yıl olarak belirlenmesi gerkemektedir.
İşverenin faaliyet alanları doğruu şekilde tespit edilmektedir tüm faaliyet alanlarıını kapsayacak bir bölgede sözleşmenin uygulanacağı yazılması gerekmektedir.
İşverenin faaliyet konuları detyalı olarak ele alınmalı, rekabet yasağı kapsamına dahil edilecek hususlar açıkça kalem kalem sözleşmede belirtilmelidir.
Sözleşmenin ihlali halinde işçinin yükümü tutulacağı cezai şartlar açıkça belirtilmelidir. Cezai şartların belirlenmesinde kanunlarda yer alan genel kurallara aykırılık teşkil etmeyen düzenlemelere yer verilmektedir.
İhlalin söz konusu olması haliinde, rekabet yasağına aykırılığın sona erdirilmesinin işveren tarafından talep edilebileceği ele alınması gerekmektedir.
Tüm bunların yanında, sözleşmenin; işverenin organizasyonel yapısı, faaliyet alanları, büyüklüğü gibi nitelikleri göz önüne alınarak ayrı ayrı oluşturulması önemlidir.
Rekabet yasağı sözleşmesine aykırılık halinde söz konusu olabilecek diğer bir yaptırım, işçinin tazminat ödemeye mahkum edilmesidir. Bu kapsamda, işverenin mevcut mal varlığı ile ihlal söz konusu olmasaydı mal varlığının olası hali arasındaki fark işçi tarafından tazmin edilecektir. “Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.
İşçinin, iş sözleşmesi sırasında vâkıf olduğu, işverene ait müşterı çevresi, üretim sırrı gibi bilgileri, iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra, belirli bir yer, zaman ve faaliyet alanında, işverenle rekabet oluşturacak şekilde kullanmasının yasaklanması şartınnı içeren sözleşmeler rekabet yasağı sözleşmeleriidir. Rekabet yasağı sözleşmesinin geçerli bir şekilde kurulabilmesi için yazılı şekilde yapılması gerekmektedir. Yazılı şekil şartı ile kastedilen adi yazılı şekildir ve bu şekil şartı geçerlilik şartıdır. Bu şekil şartına riayet edilmeden yapılan rekabet yasağı sözleşmesi geçerszlik yaptırımi ile karşı karşıya kalacaktır. İmzalamak istemeyen işçi bu sebeple işten çıkarıılamaz veya istifaya zorlanamaz. İş sözleşmesinin imzalandığı zamanda işveren bu şartını dile getirmek zorundadır. getirmezse, i̇ş i̇lişkisi başladıktan sonra, işçi kabul etmeme hakkına sahiptir. İlgili sözleşmelerin azami uygulanabilirlik süresi 2 yıl olduğundan bu süre dolduğu anda sözleşme sona ermiş sayılmaktadır. İşçi ve işveren arasında rekabet yasağı sözleşmesini sona erdirilmesine ilişkin bir anlaşma olması halınde de sözleşme hükümleri son bulacakıtr.
Sık Sorulan Sorular
Devir işlemini gerçekleştiren tacir için rekabet yasağı süresi kaç yıldır?
Haksız rekabet yasağı nedir?
Rekabet yasağı sözleşmesi imzalamak zorunlu mu?
Sözleşme ne zaman geçersiz olur?
Bir sözleşmenin geçerli olması için hangi şart zorunludur?
Rekabet yasağı nasıl kaldırılır?
Rekabet yasağı kimler için geçerli?
Rekabet yasağı davası nerede açılır?
İşçinin rekabet yasağı hangi mahkemede görülür?
11 Hukuk Dairesi hangi davalara bakar?
Haksız rekabet halinde açılabilecek davalar nelerdir?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.
Instagram Hesabımız