Miras Sözleşmeleri ve Vasiyetname 2024-2025
Miras Sözleşmeleri ve Vasiyetname
Miras sözleşmesi, iki taraf arasında gerçekleşen bir hukuki ve miras bırakan kişiyle diğer taraf arasında yapılmaktadır. Miras sözleşmesi, halk arasında vasiyetname olarak bilinmektedir. Miras sözleşmesi borç yaratmayan ve mirasa bağlı bir işlemdir. Bu sözleşme, kişiye miras bırakanın ölümünden sonra hak elde etme fırsatı sunmaktadır. Miras sözleşmesi olumlu ve olumsuz miras sözleşmesi olarak ayrılmaktadır.
Olumlu Miras Sözleşmesi
Mirasbırakanın mirasının tamamını veya bir kısmını veya belirli bir malını sözleşmenin tarafı olan şahsa veya üçüncü kişiye bırakması veya mirasçı atanması şeklinde yapılan miras sözleşmesine, olumlu miras sözleşmesi denir.
Olumsuz Miras Sözleşmesi
Olumsuz miras sözleşmeleri ise mirastan feragat sözleşmelerine denmektedir. Bu sözleşmelerde durum olumlu miras sözleşmelerinden farklılık arz etmektedir. Burada mirasbırakana yasal mirasçı olabilecek bir kişi, gelecekte miras hakkının doğmasını önlemek üzere ondan feragat ettiği sözleşmedir.
Miras sözleşmesinin geçerli olması için resmî vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin tarafları, arzularını resmî memura aynı zamanda bildirmelidirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalamalıdır. Miras sözleşmesi, tarafların yazılı anlaşmasıyla her zaman ortadan kaldırılabilmektedir.
Halk arasında yaygın şekilde bilinen bir yanlış, vasiyetname ve miras sözleşmesinin aynı olduğudur. Miras sözleşmesi türleri olduğu gibi vasiyetname türleri de olmaktadır. Fakat bu iki mirasa bağlı oluşan hak arasında farklılıklar vardır.
Her iki kapsam gerek yapılan işlemler gerekse uygulamalar açısından farklılık göstermektedir. İki kapsam arasındaki farklılıkları belirtecek olursak;
Vasiyetname yapılabilmesi için 15 yaşını doldurma ve ayırt etme gücüne sahip olma yeterlidir. Fakat sözleşmede ayırt etme gücünün yanı sıra ergin olma ve kısıtlı olmama şartı vardır.
Vasiyetname yazılı, sözlü ya da resmi olarak yapılabilmektedir. Sözleşme ise, sadece resmi şekilde yapılabilir.
Vasiyetname ölüm anına kadar geri alınabilir. Sözleşme de ise geçerli unsurlar haricinde tek taraflı iptal olamaz.
Vasiyetname düzenlenmesi için noter zorunlu değildir. Ancak, noterde düzenlenmeyen bir vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için, “el yazılı vasiyetname” veya “sözlü vasiyetname” şekillerinden birine uyulması gerekmektedir. El yazılı vasiyetname, vasiyetçi tarafından baştan sona el yazısıyla yazılmalı, tarih ve imza içermelidir. Sözlü vasiyetname ise resmi veya el yazılı vasiyetname yapma imkanının olmadığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir.
Sık Sorulan Sorular
Miras Sözleşmeleri ve Vasiyetname 2024-2025
Miras sözleşmesi ve Vasiyetname Farkı
Bozulmayan vasiyetname
Vasiyetname ile miras bırakma
İvazl miras sözleşmes
Miras sözleşmesi şekil şartı
Miras sözleşmesi Nedir
Miras sözleşmesi nerede Yapılır
Reddi Miras