Hakaret Suçu - Azim HUKUK

Hakaret Suçu

Hakaret Suçu
Hakaret suçu şerefe karşı suçlar başlığı altında Türk Ceza Kanunu 125.maddesi ve devamındaki maddelerde düzenlenmiştir. Burada daha detaylı anlattık:

Hakaret Suçu ve Cezası – TCK 125

Madde 125-

(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

(3) Hakaret suçunun;

a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, İşlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

(4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.

(5) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.

 

Hakaret suçu şikayete tabi bir suç olup 6 ay içerisinde şikayette bulunulmadığı takdirde mağdurun şikayet hakkı düşer. Söz konusu şikayet süresi ise failin kim olduğunun öğrenildiği zamandan itibaren işlemeye başlar. Hakaret suçu mağdurunun ölmesi yahut öldükten sonra kişinin hatırasına hakaret edilmesi durumlarında ölenin ikinci dereceye kadar alt ve üstsoyu, eşi ve kardeşleri şikayette bulunma hakkına sahiptir.

 

 

Hakaret Nedeniyle Manevi Tazminat Davası Açma Süreci ve Gerekli Belgeler

Hakaret nedeniyle manevi tazminat davası açma süreci, titizlikle takip edilmesi gereken adımlardan oluşur. Mağdurun haklarını arayabilmesi için izlenmesi gereken belirli yol ve yöntemler vardır. İşte davayı açma süreci ve hazırlanması gereken belgeler şöyle sıralanabilir:

Adli Sicil Kaydı: Hakarete uğrayan kişinin sicil durumunu gösteren belgedir.
Olaya Ait Belgeler: Hakaretin yazılı, sözlü veya elektronik kanıtları (mesajlar, mailler, ses kayıtları gibi).
Tanık Beyanları: Olaya şahit olan kişilerin ifadeleri.
Psikolojik Rapor: Olayın mağdurda yarattığı manevi zararı belgeleyen medikal raporlar.
Davayı açmadan önce, davanın niteliğine bağlı olarak görevli ve yetkili mahkeme belirlenmelidir. Ayrıca, hakaretin mağduru olan kişinin duygusal çöküntü ve itibar kaybını ortaya koyabilmesi, manevi tazminatın hak edilmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, davanın başarısı büyük ölçüde dosyanın kapsamlı ve doğru bir şekilde hazırlanmasına bağlıdır.

 

Manevi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?

Manevi tazminat davası ile hükmedilecek tazminat miktarının belirlenmesi için bir matematiksel formul bulunmayıp gerek doktrinde gerek Yargıtay kararlarında belirtilen bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Bunlar: somut olayın doğurduğu durumlar ve özel haller, davacının ve davalının sosyal ve ekonomik durumu, kusur ağırlığı ve davacının ihlal nedeniyle yaşadığı elem ve acının hayatın olağan akışında kabul edilebilirliği olarak sıralanabilir.

Yargıtay da bu kriterleri tek tek sayarak manevi tazminat davasında hükmedilen tazminat miktarının belirlenmesinde kullanıldığını açıklamıştır. (2016/13580 E., 2019/800 K. 4. HD 30.11.2015 T.)

Örneğin sosyal medyadan mesaj yoluyla gönderilen bir iletide hakaret edilmesi ile kalabalık bir grup içerisinde hakaret edilmesinin kusur ve zarar ağırlığı aynı değildir. Aynı şekilde edilen hakaretin ağırlığı da manevi tazminat miktarının belirlenebilmesi açısından önemlidir. Öte yandan ülkenin ekonomik koşulları, paranın alım gücü gibi hususlar manevi tazminat miktarının belirlenmesinde önem arz ettiğinden sabit bir meblağ söylemek mümkün değildir.

 

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?

Maddi ve manevi tazminat davası, ölüm, yaralanma veya başkaca maddi zarara neden olan eylem veya işlemi gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilere karşı açılır.

Haksız fiillerde, haksız fiil kimin tarafından işlenmişse, tazminat davası da o kişiye karşı açılır. Ancak, bazen haksız fiili işleyen kişi ile birlikte tazminat sorumlulukları olan bazı kimseler de bulunabilir. Örneğin, haksız fiili işleyen kişi ile iş ilişkisi olan işveren iş nedeniyle üçüncü kişiye verilen zarardan sorumludur. Yine, trafik kazası ile üçüncü kişiye zarar veren aracın şoförü ile birlikte aracın sahibi de sorumludur. Bu duruma borçlar hukukunda tehlike sorumluluğu denilmektedir.

Motorlu aracın işletilmesi sırasında bir kimsenin ölmesi, yaralanması veya eşyanın zarara uğramasına neden olursa tazminat hukuku gereği ilgililerin tazminat sorumluluğu vardır (Karayolları Trafik Kanunu md. 85/1). Trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, aracın sürücüsü, işleteni, sahibi ile aracı sigortalayan sigorta şirketine karşı birlikte veya ayrı ayrı açılabilir.

 

Hakaret Tazminat Davası Zamanaşımı?

Hakaret manevi tazminat zamanaşımı sekiz yıldır. Haksız fiil tarihinden itibaren sekiz yıl içinde tazminat davası açma hakkı vardır. 6098 sayılı TBK m.72 gereğince tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımını öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa uygulanacak zamanaşımı süresi, o suçun bağlı olduğu ceza zamanaşımı süresidir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun ceza zamanaşımı süresi, aynı Kanun’un 66. maddesi uyarınca 8 yıldır.

 

Sık Sorulan Sorular

Hakaret suçundan tazminat davası açılır mı?
Hakaret davası tazminatı ne kadar 2024?
Tazminat davası açan kişi kaybederse ne olur?
Hakaret edilen işçi tazminat alabilir mi?
Hakaret tazminat davasında ne kadar para alınır
Sosyal medya hakaret tazminat davası
Hakaret nedeniyle manevi tazminat Yargıtay Kararları
Hakaret davası tazminat miktarı 2024
Hakaret ve tehditte manevi tazminat miktarı
Hakaret tazminat davası ne kadar Sürer

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir