Miras Davası 2024-2025

Miras Davası 2024-2025

Miras Davası 2024-2025

Miras Davası,  yani miras davaları; kişinin ölümü halinde malvarlığının durumunun belirlenmesine ilişkin davalardır. Miras davaları, malvarlığına ilişkin olmakla birlikte ölen kişinin özel hukuk ilişkilerini düzenlenmesi bakımından önem taşımaktadır. Birçok değişik türde miras davası bulunmaktadır. Birkaç örnek vermemiz gerekirse, vasiyetnamenin iptali davası, tenkis davası, mirasın reddinin iptali davası gibi tüm davalar miras davasıdır. Miras davaları için davanın türüne göre görevli mahkeme değişecektir. Zira, miras davalarında ya Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Miras sözleşmesi, muris ile bir mirasçısı ya da üçüncü bir kişi arasında ve murisin ölümünden sonra sonuç doğuracak nitelikte bir sözleşmedir.
Miras sözleşmesi olumlu miras sözleşmesi ve olumsuz miras sözleşmesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Olumsuz miras sözleşmesi aynı zamanda “mirastan feragat sözleşmesi” olarak da adlandırılmaktadır.

Miras davaları,

Tapu iptal davası
Tenkis davası
İstihkak davası
Verasetin iptali davası
Taksim ve İzale-i Şuyu davası
Miras sözleşmesinin iptali gibi farklı konuları içerebilmektedir.

Miras bırakanın çocukları için miras payının yarısı, anne ve babadan her biri için miras payının 1/4 ü, kardeşlerden her biri için yasal miras payının 1/8 i, sağ kalan eş için anne baba veya çocuklar ile mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde miras payının 3/4 ü oranındaki haklarının miras bırakan tarafından vasiyetname ya da başka ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir kişi veya kuruma bırakılamaması durumuna saklı pay denir. Saklı payı ihlal edilen kişi tenkis (indirim) davası açabilir.

Miras davası süresi ve masrafları dava sürecinin karmaşıklığına, tarafların anlaşmazlıklarına ve mahkemenin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Miras davaları anlaşmazlık durumuna göre uzun sürebilir ve masraflı olabilir.

 

 

Miras Paylaşımı Davalarında Görevli Mahkeme

Miras hukuku geniş bir alan ve uzmanlık gerektiren bir daldır. Bu bakımdan da dava söz konusu olan mirasların ayrıştırılması durumlarında bilinmesi gereken bazı ön koşullar mevcuttur. Mirasın Paylaştırılması Davası miras bırakanın son ikametgâh yerinde açılır. Tüm mirasçılar anlaşsa dahi, bu konuda kanun koyucu kesin yetki öngördüğünden davayı başka bir yerde açmaları mümkün değildir. Bu davada görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Miras davası miras bırakan ölmeden açılamaz. Yani miras davasının açılabilmesinin ön şartı miras bırakanın ölmesidir. Ancak muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası miras bırakan öldükten sonra her zaman açılabilir. Yani bu miras davası zamanaşımına tabi bir dava değildir. Yine muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davasında hak düşürücü süre de bulunmamaktadır.

 

Mirasçılar Kimlerdir?

Miras davası nedir, vefat eden bireyin veya gaipliği mahkemece yargı altına alınmış kişilerin, arkalarında bıraktıkları varlıkları, alacakları ve borçlarının bütünü “miras” adı altında toplanır. Hukuk biliminde bunların toplamına “Tereke” adı verilir. Mirasçılar, medeni hukuk dalında ikiye ayrılır;

Vefat eden murisin anne ve babası,
Murisin nikahlı eşi ve çocukları,
Kardeşleri,
Çocuklarının çocuklar (torunları),
Annesinin annesi (büyükanne) ve babasının babası (büyükbaba).

Miras mal paylaşımı davaları ile açılan pek çok farklı dava da olabilir. Bu davalar sürecin uzamasına doğrudan etki eder ve süreç beklenenden daha uzun sürer. Mahkemede davanın görüldüğü sırada yaşanan çelişkiler ve ifadelerdeki sapmalar, davanın seyrinin daha da sürmesine ve hatta davanın reddedilmesine bile sebep olabilir.

Miras alacak davası ortalama olarak bir yıl içerisinde kesin karara bağlanıyor. Veraset ilamının iptali davaları da en geç bir yıl içerisinde sonuçlanmaktadır. Miras paylaşımı davaları 10 yıla kadar uzayan bilmekle birlikte ortalama 2 yıl içerisinde tamamlanır.

Tenkis davasının ortalama süresi 1,5 ile 2 yıl arasında değişmektedir. Muris muvazaa davası ise en uzun süren davalardan biri olup ortalama 5 yıl içerisinde sonuçlanıyor. Tapu İptal ve tescil davaları için ortalama süresi yine bir buçuk yıl olmaktadır.

 

Sık Sorulan Sorular

Hangi durumlarda miras davası açılır?
Miras davaları en fazla kaç yıl sürer?
Miras davası açma ücreti ne kadar?
Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürer?
Mirasta anlaşamayan kardeşler ne yapmalı?
Miras davasında mahkeme masraflarını kim öder?
Avukatsız miras davası açılır mı?
Mal paylaşımı davası avukat yüzde kaç alır?
Miras davası avukat tutmak gerekir mi?
Mirasta kardeşlerden biri imza vermezse ne olur?
Miras kardeşler arasında nasıl bölünür?
Baba öldü anne sağ iken miras paylaşımı nasıl yapılır?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir