Meslek Hastalığı Sebebiyle Tazminat Davası Nedir? - Azim HUKUK

Meslek Hastalığı Sebebiyle Tazminat Davası Nedir?

Meslek Hastalığı Sebebiyle Tazminat Davası Nedir?

Meslek hastalığı, bir kişinin iş yerinde maruz kaldığı zararlı maddeler veya işlemler sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu tür bir hastalık, kişinin iş yerinde çalıştığı süre boyunca oluşabileceği gibi, iş yerinden ayrıldıktan sonra da ortaya çıkabilir. Meslek hastalığı sebebiyle tazminat davası, kişinin işverenine karşı açtığı bir davadır ve işverenin sorumlu olduğu bir durum sebebi ile ceza veya tazminat ödemesi için başvurulur.

Meslek hastalığı davaları, genellikle iş yerinde maruz kalınan zararlı maddeler veya koşullar nedeniyle oluşan sağlık sorunlarına odaklanır. Örneğin, maden işçileri, tozlu ortamda çalıştıkları için solunum yolu hastalıklarına maruz kalabilirler. Benzer şekilde, hava kirliliği nedeniyle çalışanlar, astım veya diğer solunum yolu hastalıklarına maruz kalabilirler.

 

 

Meslek Hastalıkları Neler Olabilir?

Meslek hastalıklarının neler olabileceği Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü’nün 5.maddesinde belirtilmiştir. Bunlar:

I – Baş arızaları (kafa kemikleri, nöroloji, nöröşirürji, psikiatri arıza ve hastalıkları)

II – Göz arızaları

III – Kulak arızaları

IV – Yüz arızaları

V – Boyun arızaları

VI – Göğüs hastalıkları

VII – Omuz ve kol arızaları

VIII – El bileği ve el arızaları

IX – El parmakları arızaları

X – Omurga arızaları

XI – Karın hastalık ve arızaları,

XII – Pelvis ve alt ekstremite arızaları

XIII – Endokrin, metabolizma, kollagen doku, periferik damar hastalıkları, hematolojik ve romotoid hastalıklar

XIV – Deri arızaları ve yanıklar

 

Meslek Hastalığının Şartları

Sigortalı çalışanların yürütmüş oldukları devamlılık arz eden iş neticesinde meydana gelen hastalıklar meslek hastalığı olarak adlandırılırken, doğaldır ki sigortalının geçirdiği her hastalık yahut engel meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmemektedir. Genel itibariyle değerlendirildiğinde, bir hastalığın meslek hastalığı nedeniyle tazminat davasına konu edilebilmesi için;

İşçilik şartı,
İşin yürütülmesi sırasında gerçekleşmesi şartı,
Süre şartı,
Hastalık şartlarının bir arada bulunması gerekmektedir.

 

Meslek Hastalığında İşçinin Hakları

Meslek hastalığına yakalanmış olan işçinin ilgili düzenlemeler çerçevesinde bazı hakları mevcuttur. Bu durumda işçiye sağlanan haklar yalnızca parasal yardım olarak ortaya çıkmaktadır. (5510 sayılı Kanun) Sigortalı işçiye geçici iş göremezlik süresi boyunca geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi mümkündür. Bu ödeme günlük olarak yapılacak olup durumun hekim tarafından saptanmış olması gerekmektedir.

Ödemenin kaç azami kaç gün yapılacağına dair bir süre yoktur. Dolayısıyla işçinin sağlık durumuna göre tedavi ve istirahati devam ettiği sürece SGK tarafından ödeme yapılması mümkündür. Bunun dışında sigortalıya, sürekli iş göremezlik geliri bağlanması da mümkündür. kişi, hem bu geliri alıp hem de maaşında kesinti olmaksızın çalışmaya devam edebilir. Gelirin miktarı, kişinin meslekte kazanma gücü kaybı oranına göre hesap edilecektir.

 

Meslek Hastalığı Halinde Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Meslek hastalığı halinde zamanaşımı süresine 6098 s. Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır. Buna göre meslek hastalığı halinde zamanaşımı süresi 10 yıldır (TBK m.146). Bu süre zarardan sorumlu kişi ile birlikte zararın da öğrenildiği tarihten itibaren başlar.

Meslek hastalıklarında uğranılan zararın bedensel olması durumunda ise zararın tam olarak öğrenilmesi biraz zaman alabilmektedir. Nitekim bedensel zararların giderek büyümesi veya zaman içinde yeni zararların ortaya çıkması mümkündür. Bu konuda alınan güncel hastane raporları önem taşımaktadır.

 

Görevli ve Yetkili Mahkeme

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 5. maddesine göre, hizmet sözleşmelerine tabi işçiler ile işveren veya işveren vekilleri arasındaki iş ilişkisinden kaynaklanan her türlü hukuki anlaşmazlıkları görmekle görevli mahkeme İş Mahkemesi’dir. Meslek hastalığına ilişkin tazminat davaları da bu madde kapsamında değerlendirilir. Maddeye göre:

İş mahkemelerinde açılan davalar için yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihte bulunduğu yerleşim yeri mahkemesi veya işin veya işlemin yapıldığı yer mahkemesidir.
Eğer davalı birden fazla ise, bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.
Bu madde hükümlerine aykırı olan yetki sözleşmeleri geçersizdir.

Sık Sorulan Sorular

Sosyal güvenlik hukukundan kaynaklanan davalar nelerdir?
SGK’ya dava açılabilir mi?
SGK davalarına hangi mahkeme bakar?
SGK’ya açılan dava ne kadar sürede sonuçlanır?
Sigortaya açılan dava ne kadar sürer?
Bir dava kaç ayda sonuçlanır?
Iş yerine açılan dava ne kadar sürede sonuçlanır?
Sigortasız işçi çalıştırma davası ne kadar sürer?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir