Eve Zarar Veren Kiracıyı Direkt Tahliye Ettirebilir Miyim? - Azim HUKUK

Eve Zarar Veren Kiracıyı Direkt Tahliye Ettirebilir Miyim?

Eve Zarar Veren Kiracıyı Direkt Tahliye Ettirebilir Miyim?

Eve zarar veren kiracının tahliye edilmesi mümkündür. Eve zarar verdiği anlaşılan kiracının tahliyesinin talep edilebilmesi için öncelikle kendisine ihtarname çekilerek otuz gün içerisinde zararı tazmin etmesi istenir. Otuz günlük süre sonucunda zarar tazmin edilmezse tahliye davası açılabilir. Ancak bazı şartların varlığı halinde kiracıya süre verilmese dahi tahliye davası açılabilmesi mümkündür. Bu durumla ilgili olarak TBK’nın 316/3 maddesinde zararın giderilmesi için süre verilmesine gerek olmaksızın açılacak tahliye davasına ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir.

TBK’nın 316/3. maddesine göre;

Konut ve çatılı işyeri kirasında,
Kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi,
Kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya,
Kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren akde aykırılığın giderilmesini istemeden bildirimde bulunarak akdin feshi ve tahliye davası açabilir.
Örneğin; kiracının, kiralayanı darp etmesi, kira konusu taşınmazı randevu yeri olarak kullanması gibi durumlarda TBK’nın 316/3 maddesine göre akde aykırılın giderilmesi için önceden otuz günlük süre verilmesine gerek yoktur. Konut ve çatılı işyeri olmayan, genel hükümlere tabi kiralamalarda kiralanana zarar verildiğinin tespiti halinde kiracıya herhangi bir süre verilmeksizin tahliye davası açılabilir.

 

 

Eve Zarar Veren Kiracı Hakkında Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Başkasının malına zarar veren, hukuki olarak bu zararı gidermekle yükümlüdür. Bu bağlamda eve zarar veren kiracı hakkında yapılacak işlemler düşünüldüğünde ilk akla gelen, tazminat istemi olacaktır. Bu tazminat istemi, sıradan tazminat davaları gibi bir dava ile görülememektedir. Öncelikle kiracının eve verdiği zararların tespiti için bir tespit davası açılması gerekir.

Kiracının verdiği zararlar, evin tahliyesinden sonra öğrenilmişse kiracıya herhangi bir ihtarname çekilmesine gerek yoktur fakat kiracı halen evi kullanıyorsa, zararların giderilmesi talebinizi içeren bir ihtarname çekerek en az 30 günlük süre vermeniz gerekmektedir. Bu süre zarfında kiracınız, eve verdiği zararları gidermemiş olursa tahliye sebebi oluşacaktır. İhtarname ile verilen sürenin dolması ile birlikte tahliye davası açabilirsiniz.

Kiracının evden çıkmasıyla kiralanan taşınmaza vermiş olduğu zararların görülebilmesi halinde taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemelerinde zarar tespit davası açmanız gerekmektedir. Zarar tespitine yönelik mahkeme kararının ardından kiracıya karşı tazminat davası açarak zararınızı giderebilirsiniz.

 

Kiracının Eve Verdiği Zararı Nasıl Tespit Edilir?

Kiracının evden çıkması sonrasında yapılan kontrollerde eve zarar verildiği fark edilmişse bu durumda ev sahibinin yapması gereken öncelikle tespit davası açmaktadır. Tespit davası Sulh Hukuk Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile açılabilir. Dava açılması için yetkili mahkeme de taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Tespit davası normal bir hukuk davasına nazaran kısa sürede sonuç alınan bir dava türüdür. Tespit süreci daha çok zararın tespiti ile ilgili bilirkişi raporu alınması ve bilirkişi raporu sonucunda tespitin yapılması şeklinde iki hafta ila iki ay gibi kısa sürede tamamlanır. Eve zarar veren kiracının tespiti açılacak davada en önemli meseledir.

Kiralanana verilen zarar için tespit talebini alan mahkeme tespit işlemi için rapor hazırlamak üzere bilirkişi görevlendirmesi yapar. Bilirkişi eve gelerek zarara dair notlarını alır ve süresi içerisinde mahkemeye rapor halinde sunar. Bilirkişi raporunun hazırlanma sürecinde evde bulunan demirbaşların kolayca tespit edilebilmesi için kira sözleşmesinde demirbaşların listelenmiş olması tespitin kolayca tamamlanmasını sağlayacaktır. Bu bakımdan demirbaşların kira sözleşmesinde listelenmesi zarar ortaya çıkması durumunda ispatı bakımından önemlidir.

Tespit davası açılırken zarara ilişkin elde edilen delillerin de dosyaya sunulması önemlidir. Kiracıdan sonra eve girildiğinde video ve fotoğraf çekilmesi ve bu belgelerin dosyaya sunulması tespit yapılmasını kolaylaştıracaktır. Zararın mahkeme kararı ile de tespit edilmesi halinde tazminat davası açılmasının önünde engel kalmayacak ve zararın da mahkeme tarafından tespiti yapıldığı için davanın kazanılmasına neredeyse kesin olarak bakılacaktır. Bu sebeple tespit davası açılması önemlidir.

 

Eve Zarar Veren Kiracı Tazminat Öder Mi?

Kiraya veren, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülkün zarar gördüğünü öğrenirse, ivedilikle meydana gelen zararları tespit ettirmelidir. Taşınmazda meydana gelen zararların tespitinin yapılması kiralananın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi’nden talep edilir. Bu hallerde yapılacak tespit, delil tespiti niteliğindedir. Yetkili mahkeme bilirkişi görevlendirerek kiralanana ilişkin zararları ve meblağları tespit eder. Gerekirse tanık ifadelerine başvurabilir ve çekilen fotoğraflara ve diğer kanıtlara bakar. Yapılan tespit sonucunda kiracının kiralanana verdiği zararın niteliği önemlidir.

Mahkeme tarafından tespiti yapılan zararlar kullanım sebebiyle meydana gelen olağan aşınma ve yıpranma ise, bu zararlar taşınmazı hor kullanma olarak değerlendirilmez. Bununla birlikte, kiracı kiralayana bildirmeden kiralananda değişiklikler yapmışsa değişiklikler yapmışsa veya ciddi hasar sonucu kiralanan zarar görmüşse, kullanılamaz hale gelmişse veya bu tür durumlar taşınmazın değerinde azalma meydana getirmişse bu davranışlar hor kullanma olarak değerlendirilebilir.

 

Tahliye Davasında Görevli Ve Yetkili Mahkeme

Hukuk Mahkemeleri Kanunu düzenlemesi uyarınca kira sözleşmesine dayanan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Dava, taraflar yazılı olarak başka bir yer mahkemesini yetkili kılmamışsa, kiraya konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Kira uyuşmazlıklarına ilişkin yetki kuralı kamu düzeninden değildir. Taraflar sözleşme ile yetkili sulh hukuk mahkemesini kendileri belirleyebilirler. Yine yetkisiz mahkemede açılan tahliye davasında davalı süresi içerisinde yetki itirazında bulunmazsa, mahkeme yetkili hale gelir.

 

Sık Sorulan Sorular

Kiracı eve zarar verip çıkarsa ne yapılmalı?
Kiracı evdeki hasarı karşılar mı?
Kiracı eve zarar verirse sigorta öder mi?
Kiracı mala zarar verirse ne olur?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir