Meslek Hastalığı 2024-2025

Meslek Hastalığı 2024-2025

Meslek Hastalığı 2024-2025

Meslek hastalığına yakalanan işçi, işvereni aleyhine iş mahkemelerinde maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Davanın dayanağı, meslek hastalığı hastanesinden alınmış meslek hastalığı raporudur. Rapordan sonra işçinin meslekte kazanma kaybı oranı yüzde üzerinden yine ilgili hastane tarafından belirlenir.

İşçi, meslek hastalığı nedeniyle açacağı maddi tazminat davası ile işverenden sağlık giderlerinin karşılanmasını, geçici iş göremezlik ödeneğini, sürekli iş göremezlik ödeneği, ölüm geliri, evlenme ödeneği ve cenaze giderleri talep edilebilecektir. Çünkü işçi bir süre ya da hayatının tamamı boyunca çalışamayacaktır.

Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası açma süresi -zamanaşımı süresi- meslek hastalığının tespit tarihinden itibaren 10 yıldır. (TBK m.146). Maddi tazminat davasını, zarara uğrayan işçi açabilir. İşçi ölmüş ise onun desteğinden yoksun kalanlar dava hakkına sahiptir.

 

 

Meslek Hastalığı Nasıl Kanıtlanır?

Sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğunun; Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur.

İşveren tarafından yapılan meslek hastalığı bildirimlerinde ilk olarak Sağlık Kurulu, sigortalının işten kaynaklanan meslek hastalığına yakalandığını tespit etmek adına testler ve sorgulamalar gerçekleştirir. Dolayısıyla, meslek hastalığı bildirim süresi 3 iş günü olarak bilinmektedir. Kendisine bildirilen meslek hastalıklarını işveren, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi, kendisine tebliğ edildikten sonra 3 iş günü içinde bildirmekle yükümlüdür.

 

Meslek Hastalığına Yakalanan İşçi İşten Çıkarılır Mı?

4857 sayılı İş Kanunu’nun m. 24/I-a hükmüne göre, “İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa” işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecektir. Mevzuat gereği meslekte kazanma gücünün tespitini alınacak sağlık raporunda belirtilmemektedir. 5510 sayılı Kanun md 19 hükmüne göre meslekte kazanma gücü Kurum Sağlık Kurulu’nca en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilenlere sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaktadır. 3600 malulen emeklilik, özellikle erken yaşta iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle çalışma gücünü kaybeden sigortalılar için önemli bir avantajdır. Bu emeklilik türünde yaş şartı aranmadığı için, sigortalılar 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirmeleri halinde malulen emekli olabilirler. Üyemizin iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 10 oranında azaldığı tespit edilirse, ortalama aylık kazancının %70’inin, iş göremezlik oranı ile çarpılmasıyla bulunacak tutar sürekli iş göremezlik geliri olarak bağlanmaktadır.

 

Meslek Hastalığı Tazminatı Nedir?

Meslek hastalığına yakalanan işçinin ise maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı söz konusu olmaktadır. Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası; sigortalının meslek hastalığı nedeniyle uğradığı zorlukları ve işgücü kaybını tazmin etmek amacıyla açılan bir maddi ve manevi tazminat davası türüdür. Meslek hastalığına yakalanma sonucu malül kalan kişinin kendisi maddi tazminat açabilmektedir. Mağdurların yaralanmaları halinde eşlerinin, çocuklarının, kardeşlerinin, anne ve babalarının ise maddi tazminat hakları olmamakla birlikte manevi tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için sağlık nedenleriyle iş akdini feshettiğini ispatlaması gerekir. İşçi, sağlık nedenleriyle iş akdini feshettiğini ispatlayabilmek için tam teşekküllü devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden sağlık raporu almalıdır.

 

Sık Sorulan Sorular

Ağır iste çalışamaz raporu hangi hastalıklara verilir?
Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası kime karşı açılır?
Heyet raporu Alınca tazminat Alınır mı?
Psikolojisi bozulan işçi tazminat alabilir mi?
Kronik hastalığı olan tazminat alabilir mi?
İşten çıkmak istiyorum tazminatımı nasıl alırım?
Sağlık sorunu olan tazminat alabilir mi?
Sağlık nedeniyle fesih nasıl yapılır?
Heyet raporu Alan işçi işten Çıkarılır mı?
İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih işsizlik maaşı alır mı?
Meslek Hastalığı 2024-2025

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Azim Hukuk olarak, meslek hastalığına ilişkin hukuki süreçlerde, işverenlerin ve çalışanların haklarını korumak için uzman desteği sağlamaktayız. İş yerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulmasına yönelik çözümler sunmaktayız.

Çalışan sağlığını korumak ve meslek hastalıklarını önlemek için profesyonel rehberlik almak istiyorsanız, bizimle iletişime geçin!

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir