Mal Paylaşımı Davası 2024-2025
Boşanma sürecinde sıklıkla karşılaşılan ve çiftler için önemli bir hukuki konu olan boşanmada mal paylaşımı, evlilik birliği içinde edinilmiş olan mal varlıklarının, boşanma ile birlikte nasıl ve hangi oranlarda taraflar arasında bölüştürüleceğini ifade eder. Boşanmanın en hassas ve üzerinde en çok durulan aşamalarından biri mal paylaşımı sürecidir.
Bu süreç, evlilik birliği içerisinde edinilen mal varlıklarının her iki tarafa adil bir şekilde dağıtılmasını amaçlamaktadır. “Boşanmada mal paylaşımı” terimi, özellikle ortak hayatın sonlanmasıyla birlikte maddi varlıkları ve finansal çıkarları ilgilendiren bir konu olarak karşımıza çıkar.
Mal paylaşımı;
Mevcut varlıkların değerlendirilmesi,
Edinilme tarihleri,
Mahkeme kararları gibi birden fazla faktöre bağlıdır.
Boşanmada mal paylaşımı, taraflar arasında var olan mal rejimine göre farklılık gösterir. Türkiye’de en yaygın olan mal rejimi “edinilmiş mallara katılma rejimi”dir. Temelde, evlilik süresince elde edilen malların yarı yarıya paylaşılmasını öngören bu sistem, tarafların evlilik öncesi sahip oldukları kişisel malların paylaşıma dahil edilmemesini öngörür.
Boşanma davasında mal paylaşımı edinilmiş malvarlığının paylaşılmasıdır; her eşin evlilik boyunca karşılığını vererek edindiği mal (ortak değerler), evliliğin bitmesi halinde eşler arasında paylaşılır.
TMK m. 219 metnine göre;
“Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği değerlerdir.”
TMK m. 219 örnekleme yöntemi ile edinilmiş (paylaşıma tabi) mallar şöyledir;
Çalışmasının karşılığında edinilmiş eşyalar,
SGK ve benzeri kurumlardan yapılan ödemeler,
Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,
Kişisel malların gelirleri,
Edinilmiş malların yerine geçen değerler,
Şirket hisselerinden edinilen (veya edinilecek) kar payı veya şirketin kar payı vermek yerine yaptığı yatırımlar,
Maaş veya çalışma karşılığı edinilen parayla alınan şeyler,
Maaştan biriktirilen para,
Evlilik birliği içerisinde alınan otomobil vs.,
Evlilik birliği içerisinde alınan taşınmazlar (gayrimenkuller),
Vizite ücreti, prim, bahşiş, ikramiye,
Yaratılan eserlerden kazanılan para,
Yüklenici sıfatıyla faaliyet sonunda sağlanan kazanç,
İşsizlik maaşı,
SGK ödemeleri,
Kıdem tazminatı,
Kişisel eşya olan bir gayrimenkulün kira geliri. Bu noktada, kişisel mal gelirinin harcanmamış olduğu, tasarruf edildiği kanıtlanmalıdır.
Bankada kişisel eşya olan bir paranın durduğu vadeli mevzuatın getirdiği faiz,
Kişisel eşya sayesinde elde edilen para,
Edinilmiş malların satışından kazanılan parayla elde edilen şeyler (ikame değerler),
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi karşılığı edinilen şeyler,
Ödüller,
Emeklilik ikramiyesi,
Bireysel emeklilik (primleri edinilmiş mallardan ödenmişse).
Taksitli alışverişlerde evlilik boyunca ödenen taksit karşılığı pay talep edilebilir.
Taksitle alınan bir eşyanın taksiti boşanmadan sonraki zamanlara kadar uzamış olsa bile diğer eşin bu eşya üzerinde bir kısım hakkı bulunmaktadır.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi
Boşanmada mal paylaşımı davası, boşanma davasının sonuçlanmasından itibaren 10 yıl içinde açılmalıdır. Eğer bu 10 yıllık süre geçerse, mal paylaşımı talebinde bulunmak mümkün olmayacaktır.
Uygulamada boşanma davası sona ermediği halde ayrı bir şekilde mal paylaşımı davası açılabilmektedir. Böyle bir durumda, mal paylaşımına bakan mahkeme boşanma davasının sona ermesini bekleyerek zamanaşımı sorununu bu şekilde ortadan kaldırmaktadır.
Mal rejimi davası, boşanma davasının sonucunu beklemek gerekmektedir. Tabi bu bekleyişin zamanaşımı açısından bir probleme sebep olup olmayacağı sorusu önceliikle gündeme gelmektedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 17/04/2013 tarihli 2013/8-375 E. ve 2013/520 sayılı ilamına göre mal rejimi davalarında zamanaşıımı süresi 10 yıl olarak kabul edilmiiştir.
Zamanaşımının başlangıcı mal rejiminin sona erme durumudur. Doğru bir şekilde anlaşılması bakımından örneklendirirsek evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesi halinde zamanaşımının başlangıcı boşanma kararının kesinleşme tarihi olacaktır. Evlilik devam ettiği sürece zamanaşımı işlemeye başlamayacaktır. Evliliğin ölüm ile sona ermesi halinde ise zamanaşımı ölüm tarihinden itibaren işlemeye başlayacakıtır.
Boşanmada mal paylaşımı davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridiir. Yetkili mahkeme ise Türk Medeni Kanunu’nun 214. maddesinde belirtilmişitir. Buna göre; Madde 214- Eşler veya mirasçılar arasında bir mal rejiminin tasfiyesine ilişkin davalarda, aşağıdaki mahkemeler yetkilidir:
Mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda ölenin son yerleşim yeri mahkemesi,
Boşanmaya, evliliğin iptaline veya hâkim tarafından mal ayrılığına karar verilmesi durumunda, bu davalarda yetkili olan mahkeme,
Diğer durumlarda davalı eşin yerleşim yeri mahkemesi.
Benzer Sorulan Sorular
Eşler arasında mal paylaşımı nasıl olur?
Eşler, aralarındaki mal rejimi sözleşmesinde farklı bir hüküm yoksa, edinilmiş mallara katılma rejimine tabidirler. Bu rejime göre, evlilik birliği içerisinde edinilen tüm mallar, eşler arasında eşit olarak paylaştırılır. Anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımı, boşanma protokolünde düzenlenir.
Mal paylaşım davası ne kadar sürer?
Bu durumda öncelikle boşanma davası yargılaması yapılır. Boşanma davasının kesinleşmesi ortalama olarak 2 yıl sürmektedir. Boşanma kararının kesinleşmesinden sonra ise mal paylaşımı davası görülmeye başlanır. Mal paylaşımı davaları ise Yerel Mahkemede ortalama 1,5 – 2 yıl sürmektedir.
Mal paylaşımı davasını kim açabilir?
Çekişmeli boşanma davası sonucunda nihai karar verilmiş ve karar kesinleşmiş ise, boşanan tarafların her biri mal rejiminin tasfiyesi davası açabilir ve mahkeme tarafından mal rejiminin tasfiyesine karar verilmesini sağlayabilir.
Mal paylaşımı davasında mal nasıl paylaşılır?
Mevcut Medeni Kanuna göre yasal mal rejimi “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” dir. Yani evlenirken hiçbir sözleşme yapılmasına gerek yoktur. Deyim yerindeyse, eşler nikah defterine imza attıktan hemen sonra satın alınan tüm mallar, boşanma sırasında kural olarak yarı yarıya paylaşılacaktır.
Boşanmada oturulan ev kime kalır?
Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.
Boşanmada hangi mal paylaşılmaz?
Boşanma sürecinde paylaşılmayacak malların tanımı, evlilik birliği içinde kazanılmayan mallar, kişisel eşyalar ve malların paylaşımı, miras yoluyla kazanılan mallar, evlilik öncesi sahip olunan mallar ve harici anlaşmalar, bu konuda bilinmesi gereken başlıca unsurlardır.
Hangi durumlarda mal paylaşımı yapılmaz?
Kişisel mallar boşanma davası ile paylaşılmaz. Eğer mal varlığı; evlilik birliği kurulmadan önce alındı ise bu mal kişisel mal sayılacağından boşanma davası ve katkı payı davası ile bu mal paylaşılmaz. Yine miras yoluyla intikal eden mal varlıkları kişisel mal sayılmakta olup paylaşıma konu olmazlar.
Evliyken alınan ev boşanınca kimin olur?
Evlilik öncesinde alınan mallar kimin üzerine kayıtlı ise bu mallar o kişide kalır. Fakat evlilik birliği içerisinde edinen mallar ise eşler arasında eşit bir şekilde bölüştürülür. Mal paylaşımı için dava açılması gerektiğinde alacak davası olarak açılması oldukça önemlidir.
Boşanırken kadın neler talep edebilir?
Boşanma davasında kadının velayet hakkı, maddi ve manevi tazminat hakkı, ücretsiz avukat talep hakkı, kadının ziynet eşyası hakkı, ortak konutun hakkı, şahsi eşya talep hakkı, mal paylaşımı bağlı olarak alacak hakkı gibi çeşitli hakları bulunmaktadır.
Boşanma davasında kadın nasıl haksız olur?
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Sık Sorulan Sorular
Boşanmada banka hesapları kaç yıl geriye incelenebilir?
Boşanma sürecinde evden eşya almak nasıl olur?
Boşanmada ağır kusur nedir?
Boşanma ev eşyaları kime ait?
Boşanma sırasında evde kim oturabilir?
Boşanmada altinlar kimin hakkı?
Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı nasıl yapılır?
Boşandıktan sonra aile konutu kime verilir?
Boşanmada kadının malı bölünür mü?
Boşanan çiftlerin mal paylaşımı nasıl olur?
Boşanmada mal kaçırma nasıl olur?
2024 çocuk nafakası ne kadar?
Boşanmada kirada oturulan ev kime kalır?
Çekişmeli boşanma kaç yıl sürer?
Erkek hangi durumlarda nafaka ödemez?
Boşanan kadın kocasından ne kadar nafaka alır?
Boşanma davasını erkek açarsa kadının hakları nelerdir?
Boşanırken ev eşyaları kimde kalır?
Boşanma davasında banka hesapları incelenir mi?
Boşanmada ev kime düşer?
Boşanmada ağır kusur nelerdir?
Eşlerden birisi boşanmak istemezse hakim ne yapar?
Kadın ne zaman nafaka alamaz?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.