Şirketlerin Kuruluşu -Azim HUKUK

Şirketlerin Kuruluşu

Şirketlerin Kuruluşu

Şirket Kuruluş Aşamaları

 Şirket türlerine şirket kurma şartları bazı noktalarda farklılık gösterebilir ancak genel olarak bir şirketin kuruluş aşamaları şunları kapsar:

1. Hangi türde şirket kurulacağına karar vermek

2. Esas sözleşmeyi hazırlayarak MERSİS’e kaydetmek ve onaylatmak

3. MERSİS aracılığıyla şirketin potansiyel vergi numarasını almak

4. Şirketin kuruluşunu tescil ettirmek için Ticaret Odası’na başvurmak

5. Noter tasdikli imza sirküleri almak

6. Noter ve ticaret sicilinde yasal defterlerin tasdik edilmesi

7. Vergi dairesi işlemlerini gerçekleştirmek. Bu aşamada şirket kurma bildirim formunun doldurulup, vergi dairesine iletilmesi gerekir. Böylece şirket vergi dairesine kaydedilir.

8. İş yeri açmak için belediyeden ruhsat almak

9. Sanayi kuruluşları Sanayi Odası’na kaydolmalıdır.

 

 

 

Şirket kuruluş türü nedir?

Şirket Türleri; Şahıs ve sermaye şirketi olarak iki ana gruba ayrılır. Sermaye şirketleri ise Anonim, Limited ve Komandit şirket olarak 3’e ayrılır. İş dünyasına ortaklı veya ortaksız girecek girişimcilerin şirket türleri ve özellikleri hakkında detaylı bilgi edinmesi hayat kurtarıcı olabilir.

 

Bir şirketin kuruluş amacı nedir?

Bir şirket kâr elde ediyorsa, işini doğru yapıyordur diyebiliriz. Şirketler ürettikleri ürünler veya sundukları hizmetler ile topluma fayda sağlamak amacıyla vardır. Şirketler temelde insanların ihtiyacı olan ürünleri veya hizmetleri üretip satarlar.

 

Şirketlerin Kuruluşu -Azim HUKUK
Şirketlerin Kuruluşu -Azim HUKUK

Şirket kuruluşu kaç gün sürer?

Kurulum süreci ve sermaye farkı: Limited şirket 2 veya 3 gün içerisinde kurulurken, şahıs şirketi 1 gün içerisinde kurulabilir. Limited şirketlerde kuruluş maliyeti şahıs şirketlerine göre daha yüksek miktarlardadır ve sermaye şartı aranır.

 

Şirketin unsurları nelerdir?

Şirketin tanımında beş unsura yer verilir. Bu unsurlar “kişi, sözleşme, sermaye, amaç ve ortak çalışma iradesidir”. Şirketler kural olarak en az iki kişiden oluşur.

 

Şirketlerin sınıflandırılması nedir?

Türk Ticaret Kanunu’na göre şirketler, sermaye ve şahıs adı altında iki ana gruba ayrılır. Sermaye şirketleri; anonim, limited, paylı komandit şeklinde sıralanır. Şahıs şirketleri ise adi, kolektif ve adi komandit olmak üzere kendi içerisinde üç alt dala ayrılır.

 

Şirketi kuran kişiye ne denir?

Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir. Farklı şirket türleri farklı şekilde vergilendirilir; bu nedenle, şirketin vergilendirilmesi türünü tanımlar.

 

Şirket kurmak için muhasebeci şart mı?

Türkiye’de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.

 

Şirket kurma maliyeti nedir?

Sermaye şirket kurma maliyetleri, 2024 yılı için 12.000 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir. Şirket kurma maliyetleri, şirketin kurulduğu il ve diğer faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca, şirket kurulduktan sonra avukat masrafları gibi ek ödemeler de olabilir.

 

Tek kişinin kurduğu şirkete ne denir?

Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.

 

Sık Sorulan Sorular

Limited şirket kurmak için Gerekenler
e-ticaret için şirket kurmak
Limited şirket Nedir
Limited şirket kurmak için gerekli evraklar
Limited şirket kaç kişiyle kurulur
Anonim şirket kurmak için Gerekenler
Anonim şirket kaç kişi ile Kurulur
Tek kişilik şirket kurmak
1 kişi şirket kurabilir mi?
Şahıs şirketi kurmak kaç TL 2024?
Hangi şirket tek kişi ile kurulur?
Şahıs firması kurmak kaç TL?

 

 

Instagram Hesabımız 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir