Hakimin Reddi Dilekçesi Örneği 2024-2025

Hakimin Reddi Dilekçesi Örneği 2024-2025

Hakimin reddi, hakimin davaya bakmakta tarafsızlığının şüpheye düştüğü hallerde ortaya çıkan, yargılamanın tarafsız ve doğru biçime ilerlemesini amaçlayan hukuki kurumdur. Hakimin reddi talebi mutlaka dilekçeyle yapılmaktadır. Hakimin reddi dilekçesi ret talebinin dayandığı sebepleri ve bu husustaki delilleri içermesi gerekmektedir. Kanun’a göre hakimin tarafsızlığından şüpheyi gerektiren önemli bir sebebin varlığı hakimin reddi sebeplerinden en önemlisi ve ilkidir. Hakimin davada, iki taraftan birine öğüt vermiş ya da yol göstermiş olması, iki taraftan birine veya üçüncü kişiye kanunen gerekmediği hâlde görüşünü açıklamış olması, davada, tanık veya bilirkişi olarak dinlenmiş veya hâkim ya da hakem sıfatıyla hareket etmiş olması, uyuşmazlıkta arabuluculuk veya uzlaştırmacılık yapmış bulunması, davanın, dördüncü derece de dâhil yansoy hısımlarına ait olması, dava esnasında, iki taraftan birisi ile davası veya aralarında bir düşmanlık bulunması gerekmektedir. Aşağıdaki hâllerde, hâkimin reddi sebebinin varlığı kabul edilmektedir.

 

Dilekçe Örneği-1

Esas No: …./….

…………… ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

TALEPTE BULUNAN DAVALI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: Hakimin Reddi Talebinden İbarettir.

AÇIKLAMALAR:

Davacı tarafından başlatılan hukuki süreç içindeki duruşmalarda, müvekkilime uzun süre konuşma fırsatı tanındığı halde, tarafıma yönelik haksız eleştirilerde bulunan, konuşmamı kısa tutmamı talep eden ve kürsüye çıktığımda beni haksız yere azarlayan Sayın Hâkim’in objektif davranma yükümlülüğünden saparak tarafgir davrandığına inanmaktayım. Dava henüz sonuçlanmamışken, Sayın Hâkim’in yargılama sürecini etkileyen olumsuz ifadeler kullanması, tarafsızlığını sorgulamamı kaçınılmaz kılmıştır. Bu nedenle, kendisini reddetme talebinde bulunuyorum.

Davacı tarafına karşı özel bir yakınlık gösteren, taraflara eşit muamele ilkesine uymayan ve duruşma salonundaki tutumlarıyla tarafsızlığını kaybettiğini düşündüğüm Sayın Hâkim hakkında güvenim sarsılmıştır. Hukuki sürecin adil ve tarafsız bir şekilde yürütülmesi adına, davaya yönelik vereceği karara dair şüphelerim artmıştır. Bu nedenle, Sayın Hâkim’in reddini talep etmek zorunlu hale gelmiştir.

(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

HUKUKİ DELİLLER: Duruşma Tutanağı, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 36 ve sair hukuki sebepler

NETİCE-İ TALEP: Açıklanan sebeplerden dolayı, tarafsızlığını sürdüremeyen hâkimin, bu davaya devam etmemesi ve yerine başka bir hâkimin atanması talebindetiö. Bu hususta saygılarımla gereğinin yapılmasını talep ederim.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

 

Dilekçe Örneği-2

… ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE
(Bulunulan Şehir)

HÂKİMİN REDDİNİ İSTEYEN (SANIK):Adı ve Soyadı – (T.C. Kimlik No: …) – Adres

MÜDAFİİ: Avukat Adı ve Soyadı – Adres – Tel

DAVACI:

KATILAN: Adı ve Soyadı – Adres

SUÇ:

HÂKİMİN REDDİ SEBEPLERİ:

(Örnek: Mahkeme hâkiminin davaya katılana uzun söz hakkı verirken, müvekkilime söz hakkı vermemesi, müvekkilime söz hakkı verirken kısa konuş şeklinde müdahale etmesi, “tipine bak, ne diyeceksin zaten suçlusun, neyi savunacaksın” gibi reyini önceden belli edecek sözler söylemesi karşısında hâkimin reddini talep ediyoruz. Bu konunun öncelikle karara bağlanarak tarafımıza bilgi verilmesini istemekteyiz.)

HUKUKİ SEBEPLER: CMK. md. 24 ve ilgili mevzuat

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda kısaca açıklandığı üzere, tarafsızlıktan uzaklaşarak yargılama sonuçlanmadan reyini beyan eden hâkimin reddini talep ediyoruz. Bu konunun öncelikle karara bağlanmasına ve tarafımıza bildirilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

…/…/…

Sanık Müdafi
Avukat Adı ve Soyadı
İmza

Hakimin Reddi, Yasaklılığı, Reddin Şartları ve Redde İtiraz

Hakimin reddi, bir davada hakimin tarafsızlığı bakımından şüpheye düşülecek önemli bir sebebin gerçekleşmesi halinde taraflardan birinin talebi üzerine hakimin reddedilmesi veya hakimin kendiliğinden o davadan çekilmesini ifade etmektedir. Hakimin reddi usulü Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 36. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca özellikle şu hallerde hakimin reddi için geçerli sebebin varlığı kabul edilmektedir;

Davada, iki taraftan birine öğüt vermiş ya da yol göstermiş olması gerekmektedir.
Davada, iki taraftan birine veya üçüncü kişiye kanunen gerekmediği hâlde görüşünü açıklamış olması gerekmektedir.
Davada, tanık veya bilirkişi olarak dinlenmiş veya hâkim ya da hakem sıfatıyla hareket etmiş olması gerekmektedir.
Davanın, dördüncü derece de dâhil yansoy hısımlarına ait olması gerekmektedir.
Dava esnasında, iki taraftan birisi ile davası veya aralarında bir düşmanlık bulunması gerekmektedir.
Bu ret sebeplerinden birinin varlığı halinde yasaklılıktan farklı olarak hakimin davadan kendiliğinden çekilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

 

 

 

Benzer Sorulan Sorular

Hâkimin reddi talebini kim inceler?

(1) Hâkimin reddi talebi, reddi istenen hâkim katılmaksızın mensup olduğu mahkemece incelenir. (2) Reddedilen hâkimin katılmamasından dolayı mahkeme toplanamıyor ya da mahkeme tek hâkimden oluşuyor ise ret talebi, o yerde asliye hukuk hâkimliği görevini yapan diğer mahkeme veya hâkim tarafından incelenir.

 

Hâkim davayı reddedebilir mi?

Davanın taraflarından her biri yargıcı reddebilir. Zorunlu dava arkadaşları hep birlikte reddedebilir. İhtiyari dava arkadaşları ise tek başına hakimi reddedebilir.

 

Hâkimin reddine itiraz nereye yapılır?

Hakimin reddi dilekçesi, reddi istenen hakimin mensup olduğu mahkemeye verilmelidir. Hakimin reddi talebinde bulunan taraf, dilekçesini karşı tarafa tebliğ ettirmelidir. Karşı tarafın cevap vermek için bir haftalık süresi vardır.

Hâkimin reddi nasıl yapılır?

Hakimin reddi, dilekçeyle talep edilir. Bu dilekçede, ret talebinin dayandığı sebepler ile delil veya emarelerin açıkça gösterilmesi ve varsa belgelerin eklenmesi gerekir. Hakimin reddi dilekçesi, reddi istenen hakimin mensup olduğu mahkemeye verilir.

 

Davanın reddi hangi hallerde verilir?

Ceza yargılamasında tarafların aynı olduğu, aynı maddi vakıaya ilişkin mükerrer yargılama yapıldığını fark eden hâkim, esasa ilişkin işlemlerin tamamlanması ve dosyanın bu açıdan tekemmül etmesini beklemeksizin 5271 sayılı CMK m. 223/7 uyarınca davanın reddine karar vermelidir.

 

Hangi hallerde bekletici mesele yapılır?

(1) Bir davada hüküm verilebilmesi, başka bir davaya, idari makamın tespitine yahut dava konusuyla ilgili bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığına kısmen veya tamamen bağlı ise mahkemece o davanın sonuçlanmasına veya idari makamın kararına kadar yargılama bekletilebilir.

 

Hâkimin reddi kararı kesinleşmesi gerekir mi?

6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi. Esas hüküm bakımından istinaf yolu kapalı bulunan dava ve işlerde, hâkimin reddi talebiyle ilgili merci kararlarının, kesin olması ilkesi benimsenmiştir.

 

Davanın reddi kararı nedir?

Ceza Hukukunda Davanın Reddi Kararı (CMK 223/7) CMK’nin 223. maddenin 7. fıkrası ile hüküm çeşitleri arasında sayılmış olan davanın reddi, aynı fiil nedeniyle aynı sanık hakkında daha önceden verilen bir hüküm ya da açılmış bir dava olup olmadığının tespitine ilişkin bir karardır. Bu yönüyle davanın reddi kararlarının davanın esasını çözen bir karardır.

 

Sık Sorulan Sorular

Davalı duruşmaya gelmezse ne olur?
Hukuk davasında ilk itirazlar nelerdir?
Hâkimin reddi nasıl yapılır?
Hâkimin reddi sebepleri tahdidi midir?
Hâkim davayı reddedebilir mi?
Hâkimin reddini kimler ister?
Savcı hâkimin kararına itiraz edebilir mi?
Hâkimin yasaklılığını kim inceler?
Hâkimin reddi talebinin kabulü kesin mi?
Hakimin Reddi Dilekçesi Örneği 2024-2025
Mağdur hâkimin reddini isteyebilir mi?
Mahkemenin reddine ne demek?
Hâkim yanlış karar verirse ne olur?
Hâkimin reddi sebepleri nelerdir?
Cumhuriyet savcısı hâkimin reddini isteyebilir mi?
Hâkimin reddi ihsası rey nedir?
Davanın reddi halinde yeniden dava açılabilir mi?
Davanın reddini istemek ne demek?
Davanın reddi ne demek HMK?
Hâkimin reddi hangi aşamada istenir?
Hakimin Reddi Dilekçesi Örneği 2024-2025
Bekletici mesele neden yapılır?
Bekletici meselede kesinleşme beklenir mi?
Bekletici mesele yapılması talebi nedir?
Hâkimin reddi sebepleri nelerdir?
Hâkimin reddi dilekçesi nereye verilir?
Hâkimin reddi için özel yetki gerekir mi?
Davanın reddi kararı hangi hallerde verilir?
Açılan dava reddedilirse ne olur?
Hakimin Reddi Dilekçesi Örneği 2024-2025

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir