Boşanma Davası Sebepleri - Azim HUKUK

Boşanma Davası Sebepleri

Boşanma Davası Sebepleri

Boşanma Davası günümüzün en büyük sorunlarından biridir. Boşanma davası ayrılık aşamasındaki çiftler için en zorlu zamanlardır. Boşanma davası anlaşmalı boşanma davası ve ya çekişmeli boşanma davası olarak 2 şekilde açılmaktadır. Boşanma davası türlerinin şartlarını incelemeden boşanma sebeplerini hakkında konuşalım.

Boşanma sebepleri

1. Zina
2. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
3. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
4. Terk
5. Akıl hastalığı
6. Evlilik birliğinin sarsılması

Yukarıda bahsettiğimiz nedenler boşanma sebepleri olarak sayılmaktadır. Türk Medeni Kanunun 166. Maddesinde yer alan evlilik birliğinin sarsılması ve ortak yaşamın yeniden kurulamaması ise genel boşanma sebeplerindendir. Bunlardan herhangi bir sebeple boşanma davası açılabilmektedir. Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilmektedir.

 

 

Boşanma davaları

1.ANLAŞMALI BOŞANMA
2.ÇEKİŞMELİ BOŞANMA OLARAK ikiye ayrılmaktadır.

1.Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma davası her iki tarafında boşanmayı kabul ettiği davadır. Anlaşmalı boşanma davası açılması için gerekli şartlar bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma Bu şartları ayrı olarak ele alacak olursak.

Evlilik birliğinin asgari 1 yıl sürmesi,
Boşanmanın evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle gerçekleşmesi,
Eşlerden her ikisinin de boşanmayı kabul etmesi,
Tarafların mahkemede hiçbir baskı altında kalmaksızın ifade verebiliyor olmasıdır.
Ayrıca, eşlerin anlaşmalı boşanma protokolünde maddi manevi tazminat, nafaka (yoksulluk ya da çocuk için) gibi her türlü konuda ortak bir düşünceye ulaşmış olmaları gerekmektedir.

2.Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası , anlaşmalı boşanma davası gibi boşanmaya karar veren eşlerin herhangi bir konuda anlaşamamasıdır. Bu konular tazminat, nafaka, velayet gibi boşanmanın sonuçları üzerinde uzlaşamadığı durumlarda çekişmeli boşanma davası söz konusu olmaktadır. Yine eğer, eşlerden biri boşanmayı istemediği taktirde de çekişmeli boşanma sürecine başvurmak gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasındaki gibi davayı açma şartları bulunmamaktadır. İki eşin aynı anda boşanmayı kabul etme koşulu bulunmamaktadır. Çekişmeli boşanma davaları genel olarak 5-6 duruşma sonrasında dava sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında davalı mahkemeye gelmezse dava yokluğunda devam edebilmektedir. Ancak bunun için dava dilekçesinin usulüne uygun olarak davalıya tebliğ edilmiş olması şarttır. Davalıya tebligat yapılamamışsa ön inceleme duruşması ertelenir. Bu durum ise yargılamanın uzamasına neden olur.

 

Boşanma Davası Sebepleri - Azim HUKUK
Boşanma Davası Sebepleri – Azim HUKUK

Sık Sorulan Sorular

Boşanma davasında şahit gelmezse ne olur?

Davada tanık olmak bir kamu görevi niteliğindedir. Bu sebepten kanunda belirtilenlerin dışında herhangi bir nedenle tanık tanıklıktan çekilemez. Bu nedenle tanığın duruşmaya katılması icap eder ve doğru bildiği her şeyi eksiksiz anlatması gerekir. Tanık duruşmaya gelmediği takdirde polis zoru ile getirilir.

 

Boşanma davasında hakim kadına ne sorar?

Eşlerin boşanma taleplerini alan hakim boşanma kararını kendi istekleri ile alıp almadıklarını soracaktır. Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar? Cevabı verilirse maddi ve manevi anlamda uzlaşma içinde olup olmadıklarını sorar. Ayrıca boşanma sözleşmesi için de uzlaşı içinde olup olmadıklarını teyit eder.

 

Çekişmeli boşanmada deliller neler olabilir?

Çekişmeli boşanmada yukarıda belirtildiği gibi; fotoğraf, video, ses kaydı, sosyal medya paylaşımları, mesajlar, telefon kayıtları ve otel kayıtları gibi her türlü olgu delil olabilir.

 

Erkek boşanma davası açarsa kadın kabul etmezse ne olur?

Yani erkek boşanmayı kabul etmezse veya boşanmada kadının daha kusurlu olduğunu iddia ederse, dava çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Bu durumda, hakimin hüküm vermesinde hangi tarafın davayı açtığının da bir önemi bulunmamaktadır.

 

Çekişmeli boşanma en fazla kaç yıl sürer?

Tanıklar dinlenir, tarafların sunduğu deliller toplanır ve incelenir. Bu aşama genellikle 3-5 duruşma sürebilir, ancak celseler aralarındaki uzun süreler nedeniyle çekişmeli boşanma kararının kesinleşmesi ortalama 1-3 yıl sürebilir. Bu sebeple boşanma davası ne kadar sürer sorusunun cevabı da biraz muallaktır.

 

Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşmada ne olur?

Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşmasında tarafların sulh olup olmayacakları sorulur. Taraflar sulhe davet edilir. Taraflar sulh olmaz iseler, tarafların dilekçelerinde belirttiği uyuşmazlık konuları tespit edilir.

 

Boşanma davasında hakim ilk kime sorar Anlaşmalı?

Anlaşmalı boşanma davasında hakim genellikle ilk olarak dava dosyasının düzenli olup olmadığını kontrol ettikten sonra, genelde davanın açılmasında inisiyatif kullanan taraftan başlayarak her iki tarafa da duruşmada hazır bulunup bulunmadıkları ve anlaşmalı boşanma konusunda kararlı olup olmadıklarını sorar.

 

Çekişmeli boşanma davasına iki tarafta gitmezse ne olur?

Tarafların mahkemede bulunması gerekmektedir. Fakat boşanma davalarına katılmama halinde bunun karşılığı olarak hukuki bir yaptırım öngörülmemiştir. Boşanma davasını açan taraf ise eğer mahkeme görüleceği zaman orada bulunmazsa o halde davanın düşmesi durumu söz konusu olabilecektir.

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir