Kamulaştırma Davası- Azim HUKUK

Kamulaştırma Aşamaları Süreçleri

Kamulaştırma Aşamaları Süreçleri

Anayasanın 46.maddesine göre Devlet ve kamu tüzelkişilerinin kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el koymasına “kamulaştırma” denilmektedir. Kamulaştırma; devlet ve kamu tüzel kişilerince, özel hukuk kişilerine ait bulunan bir taşınmazın tamamının veya bir kısmının mülkiyetini, kanundaki usul ve esaslara uymak ve bedelini ödemek kaydıyla idareye geçirilmesidir. İdarenin aldığı bir karar ile kamu yararı için kullanması gereken taşınmazı, taşınmaz sahibi özel veya tüzel kişiden alması haline kısaca kamulaştırma denilmektedir. Bir özel hukuk kişisine veya tüzel kişiye ait taşınmaz üzerine hastane, yol, köprü gibi kamu yararına herhangi bir kullanım için özgülenmesi gerektiğinde idare bu taşınmazın kamulaştırılarak kendisine tahsisine karar vermesi gerekir.

Kamulaştırma işlemi, ancak Devlet ve kamu tüzel kişilerince gerçekleştirilebilir. 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununun (“Kanun”) birinci maddesine göre, özel kanunlara dayanılarak gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri adına da -kamu yararı kriteri çerçevesinde- kamulaştırma yapılması mümkündür.
Kamulaştırma işleminin gerekçesi, üstün kamu yararı olmalıdır. Mülkiyet hakkı, toplum sözleşmesinin temelini oluşturan kadim bir hukuksal kavram olup böylesi mutlak ve ayni bir hakkın sınırlandırılabilmesi ancak üstün kamu yararı nedeniyle ve Kanunda gösterilen usul ve esaslar çerçevesinde mümkün olabilir.
Kamulaştırma işleminin konusu, özel mülkiyete tabi olan bir taşınmaz maldır.
Kamulaştırma bedeli, Kanunda sınırlı sayılan haller dışında nakden ve peşin ödenir. Kanunda belirtilen bazı hallerde ise kamulaştırma bedeli, eşit taksitli ödemelerle, en fazla beş yıl içinde, faiziyle birlikte, her bir taksit peşin ödeme miktarından az olmamak suretiyle ve peşin ödenen miktar da kamulaştırma bedelinin altıda birinden az olmamak üzere gerçekleştirilir. İdarelerce yeterli ödenek temin edilmeden kamulaştırma işlemine başlanılmaz.
Kamulaştırma işlemi gerçekleştirilirken Kanundaki usul ve esaslara uyulur.

 

Kamulaştırma Davası- Azim HUKUK
Kamulaştırma Davası- Azim HUKUK

Kamulaştırma Aşamaları

Kamulaştırma, özel mülkiyetteki taşınmazlara yönelik devlet müdahalesi olduğundan, titiz ve aşamalı bir süreçten geçer. Kamulaştırma işlemleri şu aşamalardan oluşur:

İdari Aşama

Kamulaştırma yapılacak taşınmaz için gerekli bütçe idare tarafından sağlanmalıdır.
Kamu yararı olduğu doğrultusunda bir karar alınmalı ve bu karar yetkili merciler tarafından onaylanmalıdır.
Kamulaştırılacak taşınmazın belirlenmesi gerekmektedir.
Kamulaştırma kararı alınmalıdır.
Tapu siciline kamulaştırma şerhi düşülmelidir.
Satın alma yöntemi denenmelidir.

Adli Aşama
İdari aşamada olumlu bir sonuç alınamazsa, bu aşamaya geçilir. Asliye Hukuk Mahkemesi, taşınmazın değerini belirlemek üzere bilirkişi ya da bilirkişi heyeti görevlendirir. Mahkeme, bilirkişi raporunu dikkate alarak hakkaniyete uygun bir bedel üzerinden kamulaştırma sürecini devam ettirir.

 

Kamulaştırma Bedelinin Tespiti Ve Tescili Davası Nerede Açılmalıdır?

Bu davanın bir tarafı da idare olduğundan akla gelen ‘’dava nerede açılır ve görülür’’ sorusudur. Davanın açılmasını isteyen idare tarafından kamulaştırma yapılacak taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılması gerekmektedir.

Kamulaştırma, kamu yararı amacıyla özel mülkiyetlerin devlet tarafından satın alınması işlemidir. Kamulaştırma işlemi, kamu yararı kararı alınması, kamulaştırma bedelinin tespiti ve ödenmesi, taşınmazın idareye devri olmak üzere üç aşamadan oluşur. Kamulaştırma bedelinin tespiti, kamulaştırma işleminin ikinci aşamasını oluşturur. Kamulaştırma bedeli, taşınmazın piyasa değerini ifade eder. Kamulaştırma bedeli, kamulaştırma idaresince tespit edilir ve taşınmaz sahibine ödenir. Kamulaştırma bedeli tespiti konusunda anlaşmazlık olması halinde, taşınmaz sahibi tarafından kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davası açılabilir.

 

Kamulaştırma Bedelinin Ödenmesi

Mahkeme, kamulaştırma bedeli olarak belirlenen meblağın peşin ve nakit olarak, tebligatta belirtilen bankaya yatırılması için idareye 15 gün süre verir ve duruşmayı 30 günü geçmemek üzere talik eder. Kamulaştırma bedelinin hak sahibi adına yatırıldığına dair banka dekontunun ibrazı üzerine mahkeme, taşınmazın idare adına tapuya tesciline, kamulaştırma bedelinin hak sahibine ödenmesine karar verir. Kararın kesinleşmesi beklenmeksizin mahkemece kararın tasdikli bir örneği tapu müdürlüğüne gereği yapılmak üzere gönderilir. Yine kararın kesinleşmesi beklenmeksizin yatırılan paranın hak sahibine ödenmesi için bankaya müzekkere yazılır.

 

Kamulaştırma İşlemine Karşı İptal Davası Açmak

Kamulaştırmaya konu taşınmaz malın maliki tarafından, mahkemece yapılan tebligat gününden, kendilerine tebligat yapılamayanlara tebligat yerine geçmek üzere mahkemece gazete ile yapılan ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde, kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal davası açılabilir. Bu dava idari yargıda öncelikle görülür.

İdari yargıda açılan davalar öncelikle görülür. İştirak halinde veya müşterek mülkiyette, paydaşların tek başına dava hakları vardır. İdare tarafından, bu Kanun hükümlerine göre tespit olunan malike ve zilyede karşı açılan davaların görülmesi sırasında, taşınmaz malın gerçek malikinin başka bir şahıs olduğu anlaşıldığı takdirde, davaya bu gerçek malik, tapu malikinin daha önce öldüğü sabit olursa mirasçıları da dahil edilmek suretiyle devam olunur.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kamulaştırma bedeli
Tarla kamulaştırma bedeli
Acele kamulastirma Nedir
Kamulaştırma Kanunu
Belediye kamulaştırma yapabilir mi
Kamulaştırma örnekleri
Arsa kamulaştırma bedeli nasıl hesaplanır
Devletleştirme kamulaştırma farkı
İstimlak ve kamulaştırma arasındaki fark nedir?
Devletleştirme nedir örnek?
Devlet kamulaştırması ne demek?
Kamulaştırma türleri nelerdir?
Kamulaştırma kaç yıl içinde yapılmalı?
Kamulaştırma bedeli kime ödenir?
Arsam kamulaştırıldı ne yapmalıyım?
Devletlestirme yetkisi kime aittir?
Devlet yararına kamulaştırma kararını kim alır?
Devlet zorla kamulaştırma yapabilir mi?
Kamulaştırmada devlet para öder mi?
Kamulaştırma Aşamaları Süreçleri

Neden Azim HUKUK

Kamulaştırma Aşamaları , Uzman kadromuz, hukukun farklı alanlarında derinlemesine bilgi ve deneyime sahiptir, bu da size kişiye özel ve etkili çözümler sunmamızı sağlar. Her müvekkilimizin ihtiyaçlarına özel stratejiler geliştirerek, hukuki süreçlerde en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı oluruz. Hızlı ve etkili çözümler üretme konusundaki kararlılığımız, süreçlerinizi hızla ve güvenli bir şekilde ilerletir. Şeffaf ve güvenilir hizmet anlayışımız, müvekkillerimizin hukuki süreçlerinde güven duygusu oluşturur. Müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutarak, her aşamada destek ve rehberlik sunarız. Azim Hukuk olarak, hukuki ihtiyaçlarınıza eksiksiz ve profesyonel bir yanıt vermek için buradayız.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir